Bilgi
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Yeşil Pasaport Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız.
Öncelikle yeşil pasaport almak isteyenler aşağıdaki belgeleri tamamlayarak -genel olarak- Valilik binalarında yer alan “İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE” başvurularını yapabilir.
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Aşağıdaki belgeleri hazırlayarak Valiliklerde bulunan İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE başvuru yapılır. Başvuru internet üzerinden alınır. Herhangi bir il’deki nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Yaş sınırı olmaksızın herkes için (çocuklar dahil) biyometrik fotoğraf zorunludur. Başvuru esnasında herkes nüfus müdürlüğünde hazır bulunmalıdır.
- Çalışanlar için (devlet memuru) müdürlüklerinden alacakları başvuru talep formları.
- 1 adet biyometrik fotoğraf (1 Adet yeterlidir, işlem sonunda geri verilir.)
- T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanının aslı. (15 yaşından büyükler için fotoğraflı),
- Pasaport Defter Bedelinin yatırılmış olması. Mobil bankacılıktan
- Varsa, daha önce alınmış pasaport, başvuru sırasında İl Nüfus Müdürlüğüne verilir.
Yeşil pasaport başvuru işlemlerinde harç bedelleri yatırılmayacaktır. Sadece pasaport defter bedeli yatırılır. Başvuru sırasında dekont istenmez. Sistem üzerinde görüntülenir. Pasaportlar için pasaport defter ücretleri her yıl ocak ayında “Maliye Bakanlığınca” belirlenir. 2022 Yılı için pasaport defter ücreti 225 TL’dir.
- Emekliler: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge.
- İstifa Etmiş Kişiler: Çalıştığı dönemdeki kadro bilgisini gösteren belge.
- Hak Sahibi Vefat Edenler: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge.
- 18 Yaşından Küçükler: Velilerden alınmış muvafakatname.
Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
1- Bir devlet memuru (polis, öğretmen, hemşire, doktor vs.) yeşil pasaport almak için çalıştığı yerin Müdürlüğüne başvuru yapar. İlgili personel şube müdürlüğüne doğrudan giderek yeşil pasaport almak istediğini söyler. Personel şube görevlisi ya kendisine “Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu” vererek doldurmasını söyler veya bilgisayar ortamında kendisi doldurup ilgili müdüre imzalattıktan sonra bu formu kendisine verir. (Eskiden görev belgesi vardı, şimdi bu görev belgesi istenmiyor. Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu başvuru için yeterli.)
2- Yeşil pasaport için son 6 ayda çekilmiş 1 tane biyometrik fotoğraf. Aynı şey çocuklar içinde geçerlidir. Bakın tüm çocuklar için 1’er tane biyometrik fotoğraf çekmek zorundasınız. Pasaport fotoğrafsız olmaz. Çocuk 2 yaşında olsa bile biyometrik fotoğraf çekilir. Çekmiş olduğunuz fotoğrafları İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE başvuru esnasında veriyorsunuz. Pasaportunuz için bu biyometrik fotoğrafları taratıp ardında bu fotoğrafları size tekrar geri veriyorlar. Bu nedenle 1 taneden fazla çekmenize gerek yok. En son 4 tanesi 50 TL felandı. Unutmayın; yaş sınırı olmaksızın her başvuru sahibinin biyometrik fotoğraf getirmesi gerekmektedir.
3- Herhangi bir bankadan veya vergi dairesinden yeşil pasaport alacak her kişi için T.C. kimlik numarasını belirterek pasaport defter bedeli ödüyorsunuz. Unutmayın yeşil pasaport alacak kişiler harç bedelinden muaftır. Sadece pasaport defter ücreti (PASAPORT SATIŞ BEDELİ) ücretini öderler. 2022 Yılı için bu 225 TL’dir. 2023’te ne olur henüz bilmiyoruz. Telefondan Mobil Bankacılık kullanıyorsanız sırasıyla ÖDEMELER – VERGİ/HARÇ/CEZA – PASAPORT ve YURTDIŞI – PASAPORT SATIŞ BEDELİ kısmından T.C. kimlik numaralarını doğru bir şekilde girerek her kişi için ayrı ayrı ödeme yapın. (NOT: Vergi dairesinin çok önemi yok. Bulunduğunuz yerdeki vergi dairelerini rastgele seçebilirsiniz. Ayrıca dekonta gerek yok. Sistem üzerinde görevli başvuru esnasında görüntülüyor.)
4- Yeşil pasaport için öncelikle herhangi bir İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE başvuru yapabilirsiniz. Bulunduğunuz veya ikamet ettiğiniz yerin önemi yok. Bakın İLÇE değil İL NÜFÜS MÜDÜRLÜĞÜ başvuru yerleridir. İl nüfus müdürlükleri VALİLİKLER içerisinde yer alıyor. Randevu almak için ya Nüfus Genel Müdürlüğü (tıkla) veya E-Devlet (tıkla) üzerinden alabilirsiniz. İkisi de aynı şey. Ama e-Devlet üzerinden sanki daha hızlı alınıyor. Ayrıca alacağınız randevuyu her kişi için ayrı ayrı alın. Ve saatlerinin birbirine yakın olmasına dikkat edin. Bazı yerlerde yıl sonuna doğru yığılmayı önlemek için CUMARTESİ günleri hizmet verebilirler. Tabi bu yanılmıyorsam valinin tasarrufunda. Randevu almak için sıralama açısından ödeme yapmanıza gerek yok. Yukarıdaki işlemler birbiri ile bağlantılı işlemler değildir. Randevu aldıktan sonrada pasaport defter bedelini ödeyebilirsiniz. Yani randevu almak için pasaport defter bedeli ödemiş olma zorunluluğu yoktur. Sonrada bu ödemeyi yapabilirsiniz.
Şimdi Özetle; Personel müdürlüğünden yeşil pasaport talep formunu aldınız, biyometrik fotoğrafları çekindiniz, ödemenizi yaptınız ve randevunuzu aldınız. Randevu günü pasaport alacak herkes İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE hazır bulunmak zorundadır. Yok daha çocuk, yok daha bebek gibi şeyler yok. Herkes orda olacak. Pasaport bu nihayetinde. Sistemde kayıtlı parmak iziniz varsa doğrulama için bir kere okutuyorlar. Pasaport başvuru sırasında 7 yaşını tamamlamış olan çocukların parmak izleri alınırken 12 yaşını tamamlamış olanlarınsa imzaları alınmaktadır. Ayrıca varsa eski pasaport, yani önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekiyor deniliyor. Gerçi geri veriyorlar ama yine de bulabiliyorsanız getirin. Başvuru sırasında dekont istenmez. Sistem üzerinde görüntülenir. Ayrıca öğrenci belgesi de istenmez. Aynı şekilde e-devlet sistemi üzerinde görüntülenir. Randevu günün zamanda Nüfus müdürlüğünde olursanız işleminiz 15-20 dk içerisinde tamamlanır. İşlem tamamlandıktan 7 gün içerisinde pasaportunuz size PTT Kargo ile ulaştırılır.