Bilgi
YDS’ye Nasıl Çalışılır?
Akademisyenlik üniversiteyi bitiren birçok kişinin hayalindeki meslektir. Bunu gerçeğe dönüştürmek için karşımıza maalesef yine sınavlar çıkıyor. Bu sınavlardan birisi ALES diğeri ise YDS. Bu makalemizde sizlere YDS (yabancı dil sınavı)’ye nasıl çalışmanız gerektiği hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Şunu belirtmek isterim ki bu anlatacağım ipuçlarını kendim bizzat uyguladım ve faydasını gördüm. Tabi herkesin kendine has çalışma stili vardır. Ancak vereceğim ipuçlarını yaparak kendinizi daha da geliştirebilirsiniz.
İlk önce seviyenizi belirlemelisiniz. Eğer İngilizceyi çok iyi bilmiyorsanız takviye almalısınız. Ya kursa giderek ya da videodan ders dinleyerek bunu yapabilirsiniz. Orta seviyede İngilizce biliyorsanız kendiniz takviyeye gerek kalmadan bu işin üstesinden gelebilirsiniz.
YDS’ye gramer çalışarak başlamalısınız. Çalışmanın en sıkıcı kısmı bu kısım fakat neredeyse bütün soruların çözümü iyi bir gramer bilmekten geçiyor. Piyasada bulunan gramer kitaplarını araştırarak en iyi, güvenilir olanı tercih edilmelidir. Bu kitaplarla birlikte düzenli bir çalışmaya başlayıp ve mutlaka bol bol soru çözerek konuları iyice pekiştirmelisiniz.
Bu sınavda kelime bilgisi oldukça önemlidir. Ne kadar çok kelime biliyorsanız sınavda o kadar avantajlısınız demektir. Çoğu kişi kelime ezberleme konusunda oldukça muzdarip. Bunu ortadan kaldırmak için işi eğlenceli hale getirebilirsiniz. Bunu kelime kartları hazırlayarak yapabilirsiniz. YDS sınavında çoğunlukla kullanılan kelimeleri ya da deneme sınavı çözdüğünüzde karşınıza çıkan kelimeleri kartların bir tarafına arka tarafına da Türkçesini yazarak bunlara isterseniz bu kelimelerin fotoğraflarını ekleyerek daha kalıcı ezber yapabilirsiniz. Bu kartları düzenli tekrar edin, sürekli yanınızda bulundurun, fırsat buldukça gözden geçirin. Gerçekten çok etkili bir kelime öğrenme yöntemi olduğunu söyleyebilirim. Bunun yanı sıra kelimeleri yazılışlarına veya okunuşlarına göre bir şeylere çağrıştırarakta kolayca ezberleyebilirsiniz.
Bu sınav süreci esnasında alt yazılı dizi ve film izlenmeli, belgesel izlenmeli, makale okumalı, ingilizce haber okumalı, müzik dinlenmelidir. Bunları düzenli olarak yapmanız halinde zamanla hem kelime bilginizin hem de anlamanızın ciddi anlamda arttığını farkedeceksiniz.
Sınava en az bir ay kala konu çalışmalarını bitirmelisiniz. Sınava kadar olan süreçte bol bol deneme sınavı çözmelisiniz. Ayrıca geçmiş yıllara ait YDS sorularını kesinlikle çözmelisiniz.
Buraya kadar anlattıklarım işin prosedür kısmı. Aslında bu sınavda başarı elde etmenin en önemli yolu İngilizceyi sevmekten geçiyor. Kesinlikle sınavı geçeyim de gerisi önemli değil demeyin. Eğer bu yola girdiyseniz sürekli yabancı dil ile karşılaşacaksınız. Sempozyumlar, seminerler, yurt dışı seyahatleri, yabancı makale yazımları, makale taramaları vs. Bütün bunları göz önüne alarak yalnızca sınavdan geçmeyi değil bu dili tam anlamıyla öğrenerek akademisyenlik mesleğine adım atmalısınız.
Zorlu sınavlarla dolu bu akademisyenlik yolculuğunda hepinize başarılar…