Bilgi

Yağ Lambası Neden Yanar? Araçta Yağ Lambası Yanıp Sönerse Ne Olur?

Tarih |

Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere Yağ Lambası Neden Yanar?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız.  Öncelikle “yağ lambasının yanması” bir araç için en önemli uyarı işaretlerinden biri olduğunu hatırlatalım. Hatta ve hatta “motor arıza lambasından” daha önemli düzeyde bir sorunun habercisi olabilir. Araç ikaz sistemlerinde kırmızı renk doğrudan en önemli uyarı simgelerinden biri olduğu halde sarı renk ikinci düzey bir uyarı simgesi olarak düşünülebilir. Bu nedenle araç yağ lambası kırmızı bir renk ile sembolize edilmiştir.

Araç yağ lambasının yanmasının temel olarak farklı yanma şekilleri bulunmaktadır. Örneğin; doğrudan yağ lambasının yandıktan sonra sönmemesi ciddi bir soruna işaret iken, ara ara yanıp sönmesi veya gaza, debriyaja, frene basıldığında sönmesi farklı elektronik veya mekanik sistemlerin arızalarına işarettir.

Araç kontağını ilk açtığınızda gösterge panelinde yağ lambası simgesi (yağdanlık) muhakkak görmeniz gereken temel ışıklardan birisidir. Eğer “yağ lambası işareti” görülmüyorsa araçta bir sorun olabileceğini düşünmek gerekmektedir. Genel olarak kontak açıldığında; motor arıza simgesi, yağ lambası, ESP, hava yastıkları, el freni işaretleri (çekili durumdayken) gösterge panelinde görülür. Motor çalıştırıldıktan hemen sonra açık olan bu işaretler sönmeye başlarlar.

Araç “yağ lambasının” anlamı motor sisteminin yağlanması ile ilgilidir. Kontak açıldığında motor halen yağlanma işlemine başlamadığı için “kırmızı renkte” yanacaktır. Motor çalıştırıldıktan hemen sonra motor yağlanmaya başlayınca sistem yağlanma işleminin başladığı bilgisini göndererek “yağdanlık işaretini” ekrandan kaldırır. Basitçe olayımız bu.

Şimdi konumuzun detaylı kısmına geçebiliriz.

Öncelikle motor çalıştırıldığı anda veya çalışır durumda iken gösterge panelinde yağ lambası simgesi yanar ve sönmez ise bu büyük ihtimalle araçta yağlanma sisteminin çalışmadığı veya motor yağının azaldığı, bittiği anlamına gelecektir. Böyle bir durumda kesinlikle ama kesinlikle aracı sürmeye çalışmayınız. Eğer aracı 10 metre daha sürmeye kalkarsanız araç çok ciddi sorunlar çıkarabilir.  Aracı ilk çalıştırdığınızda bu simgeyi görürseniz hemen motoru kapatın ve bir tamirci çağırın. Farklı bir şekilde seyir halindeyken bu simge çıkarsa aracı güvenli bir alana çekip doğrudan motoru kapatın. Her iki durumda da aracı bir çekici ile tamirciye götürmeniz veya bir tamirciden destek almanız gerekecektir. Ayrıca bireysel olarak araç motor yağını kontrol ederek yağ seviyesi hakkında bilgi sahibi olmanız bir sonraki süreçte ne yapmanız gerektiği konusunda size fikir verecektir.

Araç kontağı açıldığı anda motoru çalıştırmadan önce gösterge panelinde “yağ lambası yanmıyorsa” yine dikkat edilmesi gerekir. Genel olarak yağ müşürünü çıkarttığınızda “kontak açıldığında” yağ lambası yanmayacaktır.

Araç seyir halindeyken yağ lambası ara ara yanıp sönüyorsa; benzer şekilde frene, debriyaja veya gaza basıldığında yağ lambası yanıp sönüyorsa bu durumda farklı senaryolar üzerinde durmak gerekiyor. Birincisi yağ müşürü arızalanmış olabilir. Eğer yağ müşürü arızalı ise, örneğin yağ kaçırıyorsa bu durumda yağ lambası hareket halindeyken ara ara yanıp sönecektir. İkincisi karter içindeki yağ pompası yeteri basınçta yağı motora gönderemiyorsa yine aynı şekilde yanıp sönecektir. Diğer senaryolarda; kullandığınız yağın türü (5w30, 10w40), yağ filtresi vs. bu soruna neden olabilmektedir.

Yağ müşiri, motor yağı, yağ filtresi bunlar uygun fiyata değiştirebileceğiniz hızlı işlemlerdir. Ancak yağ pompasında sorun varsa karteri sökmeniz ve yağ pompasını değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Yağ lambasının yanıp sönmesi durumunda bir tamirci ile görüşerek en yakın servise gitmeniz tavsiye edilir.

Otomobilinizi çalıştırmadan önce ara ara motor yağını ve motor suyunu (antifriz) kontrol etmeniz gerekir. Ayrıca dönem donem aracınızı kontrol ettirerek eksiklerini, bakımlarını gidermeye çalışın. Böylece ortaya çıkabilecek arızaların önüne geçmiş olursunuz.

Sonuç olarak yağ lambasının yanması, motorda yağın yetersiz bir durumda olduğunu veya yağ basıncının düşük olduğunu bildirir. Bu durumda ki bir aracı kullandığınızda motoru kısa sürede kullanılmaz duruma gelecektir. Yani kısaca motor yatak sarma olayı gerçekleşecektir. Bu nedenle aracınızın gösterge panelinde yağ lambası yanarsa motoru bir an önce durdurun ve yakın tamirci ile irtibata geçin.

1 Yorum

  1. Mehmet Şeref Serin

    3 Temmuz 2023 at 18:38

    Bence çok faydalı bir yazı olmuş. Aracım da yağ lambası yanıp sönüyordu. Yağ müşürünü değiştirdim. Tekrar yaparsa yağ ve filtresini değiştireceğim. Umarım bununla biter. Yağ pompası işine girilirse iş pahalıya patlayacak.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version