Bilgi
Uzak Mesafeye İnternet Aktarımı (Kablolu veya Kablosuz)
Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere fikir vermesi açısında uzak mesafeye internet aktarımı konusunda az-biraz bilgi vermeye çalışacağım.
Bulunduğunuz noktadan uzak bir mesafeye üç yolla internet erişimi sağlayabilirsiniz.
1- Fiber Optik Kablo İle İnternet Aktarımı: Bu yolla internet aktarımı sağlamak genellikle mesafenin çok uzun olduğu alanlar için geçerli çok maliyetli olmasada 2-3 bin tl yi hazırlamanızda fayda var. Mantık şu; internetin olduğu noktadan gideceği noktaya kadar fiber kablo çekilir (multi mode fiber kablo -1 km’ye kadar- veya single mode fiber kablo -1 km ve üzerinde ise- kablo) Ardından her iki uca değeri (tanesi) yaklaşık 200 dolar olan media converter konulur. (Bir uca bir tane diğerine bir tane). Hali hazırda bu kablolar arasında switch gibi bir şey konulmaz. Kaç km istiyorsanız o uzaklığa kadar kablo çekebilirsiniz. İnternet hızı düşmez. Alacağınız kablolar core dediğimiz cam iplikçiler içerir. Kaç core ise o derece birden fazla hat çekilebilir. Telefon hattı, camera hattı, yedek hat gibi. Dilediğiniz kadar hat çekebilirsiniz. Kullanımı genellikle uzak mesafelere internet paylaşımı için kullanılır.
2- Cat dediğimiz Bakır Kablolar ile İnternet Aktarımı: Cat5, Cat6 veya Cat7 kablo ile tek seferde 100 metreye kadar internet verebilirsiniz. Bunun için sadece kablo almanız yeterli. Bunun dışında her iki uca switch koymanız yeterli. Olabildiğince düşük maliyetlidir. Kabloların 300 metresi 50-100 TL arasında kutular halinde satılmaktadır. Kullandığınız cat kablonun türü çok önemli değil. Ama tavsiyem Cat6 kablo. Bu kablolarda aktarım hızı yüksek ve yeterli olduğunda hız düşüklüğü yaşanmaz. Eğer 100 metreden fazla ise o zaman kabloların arasında elektrik hattının olması gerekiyor. Yani her 100 metreye kaliteli switch koyarak mesafeyi 500 metreye kadar çıkartabilirsiniz.
3- Kablosuz Wifi Aracılığı İle İnternet Aktarımı: Eğer kablo döşemek vs maliyetli ise o zaman kablosuz bir seçenek düşünebilirsiniz. İnternetin bulunduğu yerden kablosuz bir accespoint veya dış ortam köprüsü dediğimiz accespointler koyarak duruma göre 5 km ye kadar internet paylaşabilirsiniz. Ancak arada duvar vs olmaması önemli olduğundan mümkünse cihazı yüksek bir yere koyun. Örneğin yaklaşık 200-300 TL olan bir TP-Link dış ortam köprüsü ile doğru ayarlama sonucunda 1-2 km ye kadar rahatlıkla internet verebilirsiniz. İnterneti doğrudan paylaşabileceğiniz gibi diğer uçta yani interneti dağıtacağınız uçta basit bir accespoint ile kabloluya çevirip bina içerisine kablolu dağıtabilirsiniz. Çok tercih edilen bir yöntemdir. Kazma kürekle işiniz olmaz. :))
Selametle.