Bilgi

UPS Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Tarih |

UPS (Unınterruptible Power Supply) yada diğer adıyla KGK (Kesintisiz Güç Kaynağı) elektirik yükününün bağlı bulunduğu şebekede meydana gelebilecek olası gerilim  dalgalanmalarıve meydana gelebilecek kısa süreli elektirik kesintileri vb. durumlarda elektirik yükünün sağlıklı çalışmasını sağlayan ana güç kaynağıdır.

Upsler yapıları itibariyle ikiye ayrılırlar.

1) Statik UPS    2) Dinamik UPS

Çalışma şekillerine göre üçe ayrılırlar:

1) Online UPS  2) Line Interactive UPS 3) Off Line UPS

1) Statik UPS

Genel olarak üç temel unsudan bahsedilir.Şebekeden sağlanan AC enerjiyiyidoğrultarak akü grubuna aktaran doğrultucu akü grubundan ve doğrultucudan aldığı DC enerjiyi tekrar AC enerjiye çevirerek yüklere aktaran evirici ve bu işlemler için gerekli olan DC enerjisini depolayan akü grubudur.

2) Dinamik UPS

Herhangi bir arıza durumunda yükü hareketli parçalarla beslayen sistemdir.Dinamik UPSler genellikle yüksek güç uygulamalarında kullanılır ve alternatörlerle beraber çalışır.

UPS (Unınterruptible Power Supply) | KGK (Kesintisiz Güç Kaynağı) Kullanım Alanları

Teknolojinin gelişmesiyle ve elektirikli cihazların yaygınlaşması sonucunda günlük hayatta önemli rol oynayan gerek kamu kuruluşları gerekse özel sektörde işlemlerin yolunda gidebilmesi amacıyla kullanılan araçların en önemlisi bilgisayarların güç kaynakları UPSler hayatı kolaylaştıran cihazın temel unsurudur.UPSlerin kullanım alanları şöyle sıralanabiir:

1)Bilgisayarlar ve bilgisayar destekli otomasyon sistemler 2)Tıbbi elektronik cihazlar ve hastaneler  3)Havaalanı aydınlatma merkezleri 4)Hava kontrol trafik merkezleri 5)Askeri radar kontrol merkezleri 6)Haberleşme ve yayın merkezleri 7)Asansörler8)Elektronik kapılar 9)Barkot cihazlarıYazar kasalar 10)Isıtma cihazları Soğutma cihazları.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version