Bilgi

Uçaksavar Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tarih |

Uçaksavarlar savaş uçaklarının yapılması ile birlikte yapılmaya başlanan ve aynı zamanda kullanılmaya başlanılan silahlardan bir tanesidir. Günümüze kadar çok çeşitli uçaksavarlar yapılmıştır. Önceki yıllarda üretilen uçaksavarlar son derece hantal yapıda olması bir yerden bir yara taşınması oldukça güç olmasına karşın daha sonra üretilen uçaksavarlar çok büyük olmalarına karşın paletli ve tekerlik olarak yapıldığından çok kısa sürede yer değiştirebilmekte ve çok hızlı hareket edebilir hale getirilmiştir.

Uçaksavarlar günümüzde en küçük hava savunma sistemlerinden bir tanesidir. Özellikle yüksek güce sahip hava savunma sistemlerine nazaran hem kullanımı kolay, hem tek kişi ile kullanılabilecek yapıda olan, hem de maliyet açısından oldukça düşüktür.

Uçaksavarlar genel olarak 20 ila 30-40 milimetrelik namlu çapına sahiptirler. Fakat bazı ülkelerde yüksek çapa sahip uçaksavarlar bulunduğu bilinmektedir. Neredeyse 100-150 mm çapında uçaksavar topları bulunmaktadır.

Tek namlu olan uçaksavarlar olduğu gibi çift namlulu uçaksavarlarda kullanılmaktadır.

Özellikle küçük çaptaki uçaksavarların etkili menzili 1000-1500 metre aralığında iken 30-35 milimetrelik uçaksavarların etkili menzilleri 4000-5000 metreye kadar çıkabilmektedir.

Günümüzdeki neredeyse tüm uçaksavarlar motorlu uçaksavarlardır. Tek kişi pedallar vasıtası ve el vasıtası ile namluya yön verebildiği gibi uçaksavarları harekette ettirebilmektedir. Şunu da söylemekte fayda vardır küçük çaplı parçalara ayrılarak taşınabilen veya bir ya da iki kişinin taşıyabileceği küçük çaplı uçaksavarlar da bulunmaktadır. Özellikle terör eylemlerinde bu küçük çaplı uçaksavarlar kara hedeflerine karşı da kullanılabilmektedir. Hatta çoğu küçük çaplı savaşlarda özellikle kara hedeflerine karşı hem etkili hem de yüksek menzili olması sebebiyle kullanılmaktadır.

Yukarda belirtmiş olduğumuz gibi ağırlıkları 50 kilogramı geçmeyen küçük çaplı makinalı tüfeklerden biraz daha büyük olan 12,7 milimetre çapında uçaksavarlar da bulunmaktadır. Bu uçaksavarlar yine bazı savaşlarda kullanılabildiği gibi bazı terör gruplarının da sıkça kullanmış olduğu silahlardır. Özellikle PKK’nın kullanmış olduğu Doçka ismiyle bilinen silah küçük çaplı bir uçaksavar silahıdır. Fakat Terör grupları bu silahı hava hedeflerinden ziyade kara hedeflerine karşı kullanmaktadırlar. Ülkemiz Türk Silahlı Kuvvetlerinde de 12,7 milimetre çapında olan küçük çaplı uçaksavar silahları bulunmakta olup bu silahların ağırlığı yaklaşık olarak 38 kilogram olup tesirli menzili 1500 metre civarındadır.

Uçaksavarların mermileri normal makinalı tüfeklere göre oldukça büyüktür.

Ülkemiz ordusunda kullanılan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilen çift namlulu 20 milimetrelik Uçaksavar topunun bazı özelliklerini verelim:

MKEK 20 milimetrelik Çift namlulu uçaksavar özellikleri:

20 milimetre çapında iki adet topu bulunmaktadır. Dakikada her bir namlu 1050 atım yapabilmektedir. Yine merminin namludan çıkış hızı saniyede 1050 metredir. Bu uçaksavar topunun mühimmatı ile birlikte yaklaşık ağırlığı 1800 kilogramdır. Mermisinin toplam ağırlığı 321 gramdır. Etkili menzili hava hedeflerinde 1200 metre olup yer hedeflerinde 2000 metredir. Aşağıya -3 derece ile hava ise +81 derece ile atış yapabilmektedir. Saniyede sağa sola 80 derece dönüş yaparken aşağı yukarı 48 derece dönüş yapabilme kabiliyetine sahiptir. Dönüş sayısı sınırsızdır. Sınırsız şekilde sağa sola dönüş yapabilir. Namlu uzunluğu 184 cm’dir.

MKEK 20 milimetrelik Çift namlulu uçaksavar

Yine Türk Silahlı Kuvvetleri için üretilmiş olan ve 20 milimetrelik uçaksavar topuna karşılık daha büyük ve daha etkili bir güce sahip olan MKEK 35 milimetrelik Uçaksavar topuda bulunmaktadır.

Bu uçaksavar topu (MKEK 35 milimetrelik uçaksavar topu) hakkında da kısa bilgi verelim:

Ağırlığı 20 milimetrelik uçaksavar topuna nazaran oldukça fazla olup 6800 kilogramdır. Yaklaşık 7 ton civarında. Yine bu uçaksavar topu da çift namlulu olup dakikada her iki namludan 550 atım yapabilmektedir. Büyük olması sebebiyle 20 milimetrelik uçaksavara nazaran atış hızı 2 kat daha yavaştır. Mermi ağırlığı aşağı yukarı 1,56 kilogram olup 20 milimetrelik uçaksavar mermisinin yaklaşık 5 katı bir ağırlığa sahiptir. Yine merminin namludan ilk çıkış hızı yaklaşık saniyede 1,175 metre olup 20 milimetrelik uçaksavar topundan biraz daha hızlıdır. Bu hız bu topun etkili menzilini yaklaşık olarak 3-4 kat artırmakta olup bu uçaksavarın etkili menzili 4000 metredir. Aynı zamanda hedef yakalama özelliği bulunan bu uçaksavar topu hedefi 40-50 kilometrelik bir mesafeden yakalayabilmekte ve kilitlenebilmektedir. -5 derece aşağıya +92 derece yukarıya atış yapabilme kabiliyetine sahiptir.

MKEK 35 milimetrelik uçaksavar topu

Kaynak: facebook.com/silahlarınzmni

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version