Bilgi

Truva Atı Nerede? Nasıl Gidilir? Hikayesi Nedir?

Tarih |

Truva atı hikayesine baktığımızda, M.Ö. 85 – M.Ö 8. yüzyıllar arasındaki sürece tekabül ettiği görülmektedir. Keşfedildiği dönemden itibaren pek çok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret akınına uğrayan bu tarihi eserin ilginç de bir hikayesi vardır. Truva atı, Odysseus tarafından Truva’da bulunan şehir surlarını aşmak için yapılmış tahta malzemeli bir at maketidir.

Truva Atı Hikayesi

O dönemlerde şuanda Çanakkale ilimize yakın olan bir bölgede Truva adında bir şehir bulunmaktadır ve bu bölgede iki imparatorluk rasında 10 yılı aşkın süredir bir savaş hüküm sürmektedir. Askerlerin yavaş yavaş bu durumdan bıkmasıyla ve bir çözüm yolu aranmasıyla Odysseus’un aklına bir fikir gelir. Bu fikir günümüzdeki Truva atını inşa etmektir.

Bu Truva atı inşa edildikten sonra Akhalılar içinde bulundukları savaştan ayrılıyor numarası yapıp geride bu devasa atı bırakacaklardır. Ancak çekilmek bir kenara, Odysseus ve kendisi gibi önemli komutanlar bu atın içerisine saklanacak, kalan askerler de ordunun gemilerini Bozcaada’nın arka kısmına götürüp orada gizleneceklerdir.

Plan gereği Troyalılara şehirden çekildiklerini göstermek için Akhalılar, atı şehrin içine doğru girebilecek şekilde bırakıp atın yanına bir Akhalı asker de bıraktıktan sonta ortalıktan kaybolurlar.

Truvalılar durumu anlamak için şehrin batı kısmının sur kapısında duran atın yanına gitmişlerdir. Atın yanında duran Sinon adındaki Akhalı asker, Troyalılara kendisini Akhalıların geri dönmeleri adına gereken rüzgarın çıkartılabilmesi için görevlendirilen ancak kaçıp kendini kurtaran kişi olarak tanıtmıştır.

Daha sonrasında bu atın da Tanrıça Athena için bir sunak olması amacıyla yapıldığını, devasa boyutta olmasının sebebinin Troyalıların bu atı şehrin içine alamamaları fikri olduğunu söylemiştir.

Bu durumda Akhalıların Troyalılardan beklentisinin atı yok etmeleri olduğunu, bu hareketle birkikte de Athena’nın öfkesinin Troya bölgesine çekileceğini de söyleyip, eğer atı yakmadan şehre alırlarsa Athena’nın bağışlayıcı ve koruyucu etkisinin Troyalıların üzerinde olduğunu söylemiştir.

Akhalı askerlerin dediklerine inanan Troyalılar atı şehre almışlar ve gece barış adına kutlamalar düzenlemişlerdir. Kutlamalardan sonra her biri ayrı köşede uyuyakalan Truvalılara atın içerisinde saklanan komutanlar bir anda saldırmış ve şehrin kapılarında bekleyen diğer Akhalı askerler de şehre dalınca Truva şehri tamamen yok edilmiştir.

Truva Atı Nerede?

Truva atı söz konusu olduğu zaman en sık dile getirilen soru “Truva atı nerededir?” sorusudur. Truva atı Çanakkaleilimize yakın bir bölgede olduğundan Truva atını ziyarete gelmek için Çanakkale’ye gelinen asfalt kara yolunu tercih etmeniz gerekmektedir.

Mevki olarak Çanakkale-Bozcaada yolunun orta kısmında, mesafe olarak Bozcaada’ya 30. km bir yol mesafesine sahip olan Truva atına Çanakkale yolundan çıktıktan sonra İntepe yolundan, Güzelyalı yolundan ya da Kumkale yolundan da biraz dolanarak ulaşılabilmektedir.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version