Bilgi

Toshiba OCZ 240 GB TR200 SSD Yorum ve İnceleme

Tarih |

Kullandığımız bilgisayarları –bir nebze olsun- hızlandırmanın en pratik yolu kuşkusuz bir SSD satın almaktan geçiyor. SSD’ler HDD’lere göre sahip oldukları okuma/yazma hızları dikkate alındığında oldukça yüksek değerlere ulaştığını görüyoruz. SSD’ler halen oldukça pahalı donanım birimleri. Bu nedenle benim gibi bir çok kişi uygun fiyata düşük kapasiteli bir SSD alıp buraya işletim sistemi kuruyor. Eğer daha fazla depolamaya ihtiyaç duyuluyorsa masaüstü bilgisayar için ekstra bir 1TB HDD veya laptopta başka yuva yoksa taşınabilir HDD alımına yöneliyor. SSD’ler HDD’lere göre içerisinde hareketli parçalar olmadığı için oldukça sessiz çalışan depolama aygıtları. Tıpkı RAM mantığı ile çalışan SSD’ler ilerde HDD’lerin yerini tamamen alacağını söyleyebiliriz.

Toshiba OCZ 240 GB TR200 SSD’yi Vatan Bilgisayardan satın aldım. Şu anda yaklaşık fiyatı 410 TL ancak kampanya günlerinde 370 TL’ye kadar düşebiliyor. Bu nedenle bu günleri takip ederseniz daha uygun fiyata alabilirsiniz. Bu SSD tamamen Fiyat/Performans ürünü diyebilirim. Daha uygun fiyata bu özellikte ve bu kalitede bir SSD satın almanız pek mümkün değil.

Toshiba OCZ 240 GB TR200 SSD’nin özelliklerine baktığımızda 555 Mb/s okuma, 540 Mb/s yazma hızına ulaştığını görüyoruz. Yada başka bir ifade ile 79.000 IOPS okuma, 87.000 IOPS yazma değerine ulaşıyor. (IOPS (Input/Output Operation Per Second),  saniye başına gerçekleşen girdi/çıktı veya kısaca depolama biriminin hız performans ölçümü için kullanılan bir parametredir.) IOPS kavramı yavaş yavaş hepimizin dikkat ettiği bir değer olduğu için SSD alırken IOPS değerlerine dikkat etmek daha doğru bir karar vermemize yardımcı olacağını söyleyebilirim. Bir HDD (Harddisk veya Sabit Disk) özelliğine baktığımızda ortalama 70 – 150 MB/s okuma yazma (75–100 IOPS) değerine ulaştığını görüyoruz. SSD’nin HDD ile arasındaki sayısal uçurumu rahatlıkla görebiliyoruz.

Toshiba OCZ 240 GB TR200 SSD

Bir diğer dikkat etmemiz gereken özellik TBW (Total Bytes Written) değeri. Aslında bir çok kullanıcının bu değerden bi-haber olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcılar bu TBW değerini tam bilmedikleri için SSD’yi HDD’yi kullandıkları gibi kullanabileceklerini düşünmektedirler. Halbuki SSD’ler HDD’lere göre daha sınırlı bir yaşam döngülerine sahipler. HDD’lere kullanım ömürlerine baktığımız zaman uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Ancak SSD’lerde bulunan TBW değerleri daha düşük olduğu için daha sınırlı bir süre kullanım olanağı sunuluyor. Bu nedenle sürekli format atmak veya yedekleme alanı olarak kullanmak pek tavsiye edilmeyen bir durum. Tabi bu normal kullanıcılar için önemli değil. Burada SSD’ye sürekli format atayım, aktif kopyalama/silme işleminde kullanayım diye düşünüyorsanız bence SSD’den vazgeçip bir HDD almalısınız. Toshiba OCZ TR200 SSD’nin TBW değeri 60 TB (yazdırma, silme ve yeniden yazdırma) değeri bulunuyor. Uzun yıllar kullanım sonrası ulaşabileceğiniz bu değerin üstüne çıkıldığında SSD bozulmaya başlıyor. Kısaca açıklama yapmam gerekirse SSD’lerde ise verileri tutan bir hücre, sınırlı sayıda yazdırılabiliyor ya da programlanabiliyor. Bir verinin bir hücrede kullanılabilmesi için öncelikle o hücrede bulunan verinin silinmesi gerekiyor. Bu silme ve yeniden yazdırma işlemleri hücreler üzerinde hasarlara neden oluyor. Tekrarlayan bu işlemler sonucunda –limit aşıldığında- SSD bozulmaya, işlevsiz kalmaya başlıyor. Diğer bir bilmeniz gereken değer, Günlük Kullanım Kuralları (Daily Usage Guidelines) değeridir. Bu model SSD için günlük 55 GB olarak belirlenmiş. Günlük kullanım değeri TBW’nin 365 x 3’e bölünmesiyle hesaplanır.

Toshiba OCZ TR200 SSD’nin çalışma sıcaklığı 0-65 C, depolama sıcaklığı ise -40 ile 85 C arasında olduğu belirtilmiş. Standart  SATA konnektör bağlantısı ile dizüstü ve masaüstü bilgisayarlda kullanabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarlarda doğrudan 2.5” SATA HDD’nin takıldığı veya alternatif destekleyen bir yuvaya takıp kullanabilirsiniz. Masaüstü bilgisayarın anakartlarında ise aynı şekilde HDD’nin (2.5” veya 3.5”) bağlantı yaptığı alana aynı kablo ile takıp kullanabilirsiniz.

Toshiba OCZ TR200 SSD’nin 240 GB,  480 GB ve 960 GB olmak üzere üç farklı modeli bulunuyor. Yukarıda bahsettiğim değerler 240 GB için olduğunu hatırlatmamda fayda var. SSD’nin 480 GB ve 960 GB modellerinde okuma/yazma ve IOPS değerleri farklıdır. Eğer 240 GB almayı planlıyorsanız –yukarıda bahsettiğim nedenlerde dolayı- buraya işletim sistemi ve oyunları/uygulamaları yükleyip depolama alanı olarak farklı bir HDD kullanmanızda fayda var.

SSD Kullanmaya başladıktan sonra bilgisayarınız daha hızlı açılacak, oyun/uygulamaların açılış süresi kısalacaktır.

Burada unutmamanız gereken bir durum var. SSD’ye orijinal işletim sistemi (buradan) yükledikten sonra hiçbirşey yapmadan doğrudan işletim sisteminizi tamamen güncelleyin. Yani format attığınız bilgisayarınızın ekranı geldi, hiçbir yükleme (driver, program, oyun, uygulama) vs. yapmadan işletim sisteminizi tamamen güncelleyin. Eğer formattan sonra internet bağlantısı otomatik sağlanmadıysa sadece ethernet/network driverini manuel olarak yükleyip internete bağlanmasını sağlayın. Ardından güncellemeye başlayın. Bu güncelleme işlemleri oldukça uzun süreceğini (4-5 saat vs.) söyleyebilirim. Güncelleme sonrasında tüm driverlar (ekran kartı, usb vs) otomatik yüklenecektir. Bu güncellemeler bilgisayarınızın maksimum performansa ulaşmanızı sağlayacaktır. Bir çok kişi format sonrası güncelleme yapmadığından bilgisayarının performansının düşüklüğünden yakınmaktadır. Hatta işletim sistemi yükledikten sonra ekran kartı gibi driveri yüklemeye çalıştığında çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır.

Ayrıca Windows 10 ile gelen 1803 güncellemesi kurduğunuz işletim sistemini yedekleyecektir. Tabi bu daha fazla kapasite alanının çöp olmasına neden olacaktır. Güncelleme sonrasında Sistem-Depolama kısmından C:  sürücüsü üzerindeki bütün geçici dosyaları silebilirsiniz. Yada manuel olarak (bütün işlemler tamamlandığında) C: sürücüsündeki Windows.old klasörünü silebilirsiniz. Bu bahsetmiş olduğum işlemler size yaklaşık 20 GB gibi bir alan sağlayacaktır.

Hali hazırda alacağınız 240 GB tam olarak 232 GB olarak gösterecektir. Bunun nedeni üretici firmaların 250000000000 Byte= 250 GB şeklinde yorumlamasıdır. Bu tüm depolama birimleri (SSD, HDD, SD Kart, USB Bellek vs.) için geçerlidir. Mesela 16 GB USB bellek aldığınızda işletim sisteminiz 14.9 GB olarak algılayacaktır. Üretici firma 16000000000 Byte= 16 GB şeklinde açıklama yapar. Oysaki Windows işletim sistemi 16000000000 Byte = 14.9 GB olarak algılamaktadır.

SSD‘miz yaklaşık 45 gram ağırlığında ve oldukça hafif. Form faktör olarak SATA III destekli (6 Gbit/s)2.5-inch, 7mm yüksekliğe sahip. Ölçüleri ise 100.45 x 69.85 x 7.00 mm olduğunu belirtelim. Harcadığı enerji ise tanıtım kitapçığında 1.7 Watt olarak açıklanmış.

Anlatacaklarım bu kadar. Sorunuz vs. olursa yorum kısmından yazarsanız kısa zamanda cevaplamaya çalışırım. Selametle.

1 Yorum

  1. Erkan

    22 Aralık 2018 at 13:03

    sürekli silip yüklemek veya format atmak ssd’lerin ömrünün bitirdiğini söylüyorsunuz. sormak istediğim ise akıllı telefonlar içinde bunlardan söz edebilir miyiz? yani telefon hızlansın diye sık sık atılan formak aslında yavaşlamasına mı neden olmaktadır?

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version