Bilgi

Telefonunuz Neden Yavaş Şarj Oluyor?

Tarih |

Akıllı telefon kullanıcıların en büyük problemlerinden biri şarj problemidir. Kimi akıllı telefonda şarj çabuk biterken kiminde ise yavaş şarj olma sorunu ortaya çıkabilmektedir. Özellikle yoğun bir şekilde telefon kullanımı sonucunda bataryanın ömrü azalmakta ve buna bağlı olarak yavaş şarj etme sorunları ortaya çıkmaktadır.

Android, İOS gibi işletim sistemine sahip cep telefonumuzu genellikle bir dizüstü veya masaüstü bilgisayara, otomobilin veya teypin USB girişine veya duvardaki prize takarak şarj ediyoruz. Bazen telefonunuzu bilgisayara bağladığınızda şarj olmasının çok uzun zaman aldığını ancak prize taktığınızda daha hızlı şarj olduğunu farketmişsinizdir. Bunun bilgisayarın telefonu hızlı şarj edemediğinden kaynaklandığını düşünebilirsiniz ancak burada bahsetmek istediğimiz asıl konu bu değil. Bir Android telefonun yavaş şarj olmasına sebep olan birçok farklı şey vardır. Örneğin bunlardan birinin arızalı kablo olması gibi. Bu nedenle problemi doğru bir şekilde çözmek için önce doğru tespit yapmak gerekiyor.

Akıllı telefonunuzun yavaş mı yoksa normal hızda mı şarj olduğu size kilit ekranında gösterilir. Normal şarj oluyorken ekranda “Şarj Oluyor” uyarısı çıkarken yavaş dolduğunda yine kilit ekranından “Yavaş Şarj Oluyor” uyarısı bildirilir. Öncelikle kablonuzun bozuk olup olmadığını test etmek için aşağıdaki adımları gözden geçirin.

Eğer telefonunuz bir bilgisayar, araç veya teyp USB’sinden güç alıyorsa “Yavaş Şarj Uyarısı” ile karşılaşmanız mümkün. Yeni nesil telefonların çoğu daha yüksek bir akım gereği duyduklarından bu uyarılarla karşılamanız mümkün. Telefonunuzu prize ya da herhangi başka bir güç çıkışına bağlayarak cihazınızın normal hızda şarj olup olmadığını test edin.

Cihazınızı bağladığınız USB portunun arızalı olması telefonunuzun her zaman olduğundan çok daha yavaş şekilde şarj olmasına neden olacaktır. Bu nedenle başka USB portları üzerinden şarj durumunu test edin. USB 3.0 portları daha eski teknoloji USB 2.0 portlarından daha fazla miktarda güç sunduklarından cihazları daha hızlı şarj ederler. Bu portları genellikle üzerlerinde mavi renkli şeritleriyle ayırt edebilirsiniz. Cihazınızı bu portlara bağladığınızda dolum süresi neredeyse iki kat daha hızlanacaktır.

Eğer yukarıdaki çözümleri denedikten sonra cihazınızı duvardan gelen bir prize bağlayarak şarj ettiğinizde hala yavaş şarj oluyorsa sorun büyük ihtimalle sahip olduğunuz şarj kablosundan kaynaklanıyordur.

Yukarıdaki tüm adımları gözden geçirdikten sonra telefonunuzun yavaş şarj olmasına neden olan şeyin kablonun kendisi olduğuna karar kıldıysanız bunu yeni bir tanesi ile değiştirmeniz gerekiyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir husus var. Orijinal şarj kabloları çok ucuz olmadığından üçüncü parti dediğimiz biraz daha zayıf bileşenlerle üretilen şarj kablolarına yönelmemeye özen gösterin. Bunlar hem orijinal kablonuzdan aldığınız verimliliği sağlamayacağı gibi kolay bozulmaya meyillidirler. Hatta orijinal şarj kablonuz kadar hızlı şarj yapamayabilirler. Ucuz diye alınan bu kablolar uzun vadede orijinallerinden daha çok masraf çıkarmaktalar. O nedenle her zaman sertifikalı ürünlere yönelin. Bunların üzerlerinde onaylı olduklarını gösteren ibareler yer alır. Bu ibarelere güvenmek içinse bilinen mağazalardan alışveriş yaparak işinizi garantiye alabilirsiniz.

Piyasadan muadil bir şarj adaptörü satın aldıysanız, ilerleyen zamanlarda şarj konusunda ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Şarj kabloları, yavaş şarj etmenin yanında bataryanızın ömrünü de azaltmaktadır. Bu sebeple orjinal şarj adaptörü kullanmanızı öneriyoruz. Akıllı telefonların şarj sorunları arasında en çok karşılaşılan diğer bir problem ise şarj yuvasının bozulmasıdır. Sürekli çıkar – tak yaptığımız için şarj soketlerinde zaman içinde aşınma veya kırılmalar olabilir. Cihaz içinde gözle görünmeyen bu tarz hasarlar, cihazınızı yavaş şarj etmenize neden olabilir. Normal şartlarda bataryaların belirli bir şarj ömrü vardır bu ömrü dolduran bataryaların belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekmektedir. Bir veya iki yıl sürekli kullanılan bataryalar, cihazınızın yavaş şarj olmasına veya hiç şarj olmamasına neden olabilir. Bu tarz durumlarda bataryanızı değiştirmenizi öneriyoruz. Yanlış kablo kullanımı yanı sıra arızalı bir kablo kullanımı da cihazın geç şarj olmasına sebep olabilir. Özellikle kıvrılarak muhafaza ettiğiniz kablolar çabuk bozulduğundan bu sorun ile karşılaşabilirsiniz. Akıllı telefonunuzun şarjı çabuk bitiyor ya da geç şarj oluyorsa arka planda çalışan uygulamalarınızı kapatmanızda fayda var. Arka planda çalışan uygulamalarınız şarjınızın hızlı bitmesine sebep olur ve aynı zamanda şarjın yavaş dolmasına sebep olur. Şarj cihazına cihazı bağlamadan önce arka plan uygulamalarınızı kapatmanız en doğrusu olacaktır. Cihazınızı şarja takmadan önce çalışan tüm uygulamaları durdurun veya uçak moduna alarak daha hızlı şarj olmasını sağlayabilirsiniz.

Özetlersek;

1- Piyasada satılan ucuz şarj kabloları kısa bir süre içerisinde eski performansını kaybeder ve yavaş şarj sorunu ortaya çıkarırlar.

2- Orjinal olmayan bataryalar, telefonunuzu yeni alsanız dahi sorunlu bataryalar veya yoğun kullanımdan dolayı ömrünü bitirmek üzere olan bataryalarda telefonlarınızın yavaş şarj alma veya çok hızlı şarj alma sorunlarını doğurabilir.

3- Zamanla kaybolup giden şarj cihazları yerine orjinal olmayan, orjinal diye gösterilip yan sanayi şarj aletlerinin kullanımı sonucu sorunlar meydana gelir. Bu sorunlar çok farkedilmese de yavaş şarj olma problemini doğurur. Şarjı orjinal dahi alsanız uç kısımlarının uyuşmaması veya her şarj cihazının aldığı-verdiği elektrik miktarı bir olmadığında akıllı telefonlarda Yavaş Şarj Alma sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

4- Cep telefonunuzun Yavaş Şarj alma nedeni USB girişinin eskimiş, yıpranmış olmasıdır. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın temassızlık durumda etkili bir şekilde veri akımı sağlamanız pek de mümkün değildir.

5- Telefonunuzu şarj etmek için sabit bir priz kullanmıyorsanız farklı güç kaynağı iyi bir çözüm olabilir. Güç kaynağını kullanırken de telefonunuz yavaş şarj olduğunu düşünüyorsanız iki seçenek var. Ya güç kaynağı yeterli veriyi aktarabilecek güçte değildir ya da güç kaynağı ile batarya uyuşmazlığı neden olabilir.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version