Bilgi

Taşınabilir Disk Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tarih |

“Taşınabilir Disk” diğer söylemleri “harici disk”, “harici harddisk”, “harici HDD”, “external disk”,  “external HDD” olarak da telaffuz edilebilir. Bilgisayarımız kapalı iken verilerimizin depolandığı ve saklandığı cihazlara “disk” denir. Bilgasayarın içinde sabit olanlara kısaca “HDD” yani “Sabit Disk” diyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle ve bileşenlerin küçülmesiyle bu disklerin “taşınabilir” olanları üretildi. İlk başlarda çok hantal olan bu cihazlar zamanla daha da küçüldü ve cebe girebilir hale geldi. Bunu takiben sonraki yıllarda ise kapasiteleri ciddi anlamlarda büyüdü. Şu an 2TB (2 terabayt= 2048 gigbayt = 2097152 megabayt) boyutundaki harici diskler en çok kullanlan boyutlar arasında.

Bilgilerimizi depolamak ve yedeklemek için harici taşınabilir disklere ihtiyacımız var. Harici bir disk aldığımızda onu uzun süre kullanmak üzere alırız. Diskimiz bozulana kadar veya kaybolana kadar kullanırız. Kaybolma riskini bir kenara bırakırsak bozulana kadar oldukça vaktimiz var. Bu sebeple taşınabilir disk alırken iyi karar vermemiz gerekiyor. Aksi halde uzunca bir süre pişmanlık yaşabilir veya çok da ihtiyaç değilken bir başkasına tekrar para harcayabiliriz.

Taşınabilir Disk Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İhtiyacımızı tam olarak anlamadan alacağımız diskler bizi memnun etmeyebilir. Paramız boşa gidebilir bu da bizim canımızı sıkabilir. Bu konuda yol gösterici olmak üzere “taşınabilir disk seçerken hangi kriterlere bakılır”, “nasıl karar vermeliyiz” sorularını ele aldım ve tek tek yorumladım.  Aşağıdaki maddeler harici disklerde bulunan standart veya seçimlik özelliklerdir. Satın alırken bunları bilmemizde fayda var…

MARKA SEÇİMİ: Western Digital, Samsung, Toshiba ve Seagate en çok satılan markalar. Biri diğerine göre çok üstündür diye bir şey duymadım ama Seagate ve WD bu konuda en geniş ürün yelpazesine sahip.

DİSK DÖNÜŞ HIZI: 5400 rpm, 7200 rpm gibi rakamlar görebilirsiniz. Bundan disk plakasının dakikadaki dönüş hızını gösterir. Eğer diskte saklayacağınız bilgiue çok hızlı ulaşmanız gerekiyorsa o zaman yüksek olanları, eğer böyle bir gereksinim yoksa daha düşük hızları da tercih edebilirsiniz. Bu konuda çok fazla seçenek yoktur.

ZİKSEL BOYUT: Boyut olarak da genellikle 2.5” veya 3.5” (inç) değerler gözünüze çarpar. Bunlar diskin büyüklüğünü ifade eder. 3.5” olanlar ayrıca elektriğe ihtiyaç duyup “cepte taşıma” için pek ideal değildirler ama kapasiteleri daha geniştir. Bunun yanında 2.5” olan diskler cepte taşınır ve sadece USB bağlantısıyla çalışabilir. Siz diskinizi yanınızda mı taşıyacaksınız yoksa ev veya işyerinde sabit mi duracak? Buna karar verirseniz bu konudaki seçimi de yapmış olursunuz.

ÖNBELLEK: 8/16/32 MB seçeneklerini görebilirsiniz. Artık önbelleği olmayan disk kalmadı. Önbellek, disk okuma/yazma işlemi yaparken aynı anda birden fazla istek geldiğinde o isteklere cevap verirken kullandığı yardımcı hafızadır. Yüksek olması elbette iyidir. Fakat fiyatı çok etkiler. Eğer çok profesyonel amaçlar için almayacaksanız 8 veya 16 tercih edebilirsiniz.

MEDYA ÖZELLİĞİ: Günümüzde artık TV altına DVD-Oynatıcı değil de “medya oynatıcı” olarak bilinen bu cihazlar tercih ediliyor. Bunlar aslında kapasitesi yüksek ve çok bilinen medya formalarını gösterebilen bir yazılımı da içinde bulunduran ürünlerdir. Bu özellik tek başına bir seçim unsurudur. Eğer filmlerimi içine atayım ve televizyonuma bağlayıp izleyeyim diyorsanız doğru seçim. Aksi halde hiç gerek yok.

REWİRE GİRİŞİ: “FireWire” patenti Apple firmasına ait bir veri aktarım metodunun adıdır. Standartlarda “IEEE 1394” olarak da bilinir. Yüksek hızda veri transferi sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Özellikle ses ve görüntü aktarımlarında kullanılmaktadır. Cihazlarda FireWire girişleri USB girişine benzer ama farklıdır. Bunu destekleyen cihazları birbirine bağlayabilirsiniz. Daha hızlı veri transferine ihtiyacınız varsa bu olmazsa olmaz.

ESATA ÖZELLİĞİ: “External Serial Advanced Technology Attachment” ifadesinin kısaltması olan E-Sata, “Sata” teknolojisinin harici olarak kullanılan versiyonudur. Temel “Sata” olarak diskin veri alışverişi sağlayan ve dahili disklerin anakart ile haberleşmesinde kullanılan bir teknolojidir. E-Sata’nın özelliği daha uzun (2metreye kadar) kabloya sahip olabilmesi ve kablosunun daha ince olmasıdır.  Fakat bu arabirim harici güç desteği gerektirdiğinden bu disklerde ayrıca prize ihtiyaç duyulur. Genellikle bilgisayar ve donanım konusunda uzman kişilerin tercih edeceği bir özelliktir.

USB 2.0/3.0 DESTEĞİ: “Universal Serial Bus” ifadesinin kısaltmasıdır. Harici cihazların bilgisayar gibi cihazlara bağlantısında kullanılan en yaygın standarttır. Örneğin klavye, fare, yazıcılar, flash bellekler USB arabirimini kullanılan (çok daha eskiden daha farklı arabirimler vardı elbette). Harici disklerin gördüğüm kadarıyla hepsi USB arabirimini destekler ve biz de %99 cihazlarımızı USB ile bilgisayarımıza bağlarız. Son günlerde yeni bir USB versiyonu çıktı “USB 3.0” adı verilen bu tip USB 2.0′a göre yaklaşık 10 kat daha hızlı veri aktarımı sağlayabiliyor. Ayrıca elektrik tüketimi de daha az. Artık işletim sistemleri USB 3.0 destekliyorlar. Fakat günümüzde hala 3.0 destekleyen cihazlar pahalı olduğundan disk fiyatını çok etkiliyor. İleride elbette ucuzlayacaktır ama şimdi disk seçimi yaparken şuna dikkat edin; eğer GB’lerce verileri düzenli kopyalamak ihtiyacınız varsa işte o kopyalamayı 10 kat daha hızlı yapabilmek için USB 3.0′ı seçebilirsiniz. Aksi halde 2.0 sizin için ideal.

ETHERNET DESTEĞİ: “Ethernet Kartı” bir cihazın yerel bir ağa fiziksel olarak bağlanmasını sağlayan kartlardır. Bilgisayarınız bir ağa bir kabloyla bağlıysa bu kablonun takıldığı kart “ethernet kartı” dır. Bir diskte ethernet kartının olması demek o diskin yerel ağa dahil edilip sonra paylaşıma açılarak ağdaki diğer cihazlardan da erişebilir olması demektir. Örneğin şirketinizde ortak bir doküman diski istiyorsanız ve harici bir disk ile bunu desteklemeye karar verdiyseniz mutlaka bu desteğin olması gerekiyor. Yok eğer evinizde genel amaçlı bir disk alacaksanız bu özellik size lüks gelir ve fiyatı da bir miktar yükseltir hiç gerek yok.

Kaynak: Kaynağı belli olmayan bir PDF Dökümanından alınmıştır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version