Bilgi
Sosyal Medya Bağımlılığı ve Kurtulma Yolları
Bugünkü yazımızda sizlerle modern çağın en büyük sorunlarından biri olan hatta hastalık diyebileceğimiz sosyal medya bağımlılığı ve kurtulma yollarını paylaşacağız. Gelişen teknolojiyle birlikte artık her türlü bilgiye, habere, eğlenceye çok çabuk ulaşıyoruz. İnternetin ve akıllı telefonların hayatımıza girmesinin akabinde sosyal medya kendini göstermeye başladı. Sosyal medya bilindiği gibi hayatımızı kolaylaştıran, hızlandıran, eş zamanlı bilgi paylaşımının yapıldığı ve aynı zamanda takip edildiği bir platformdur. Aslında tanımına baktığımızda ne kadar faydalı olduğunu görüyoruz fakat önemli olan kullanımı.
Ülkemiz sosyal medya kullanımı konusunda oldukça iyi sıralarda. Öyle ki uzmanların söylediğine göre dünyada instagram’da 4’üncü, facebook ve twitter’da ise 7’nci sıradayız. Ayrıca aylık internet kullanımında 32-33 saat ile Avrupa’da ikinci sıradayız. Yine dünyada her üç kişiden biri sosyal medya kullanırken, ülkemizde ise iki kişiden biri kullanmaktadır. Gereksiz konularda ilk sıraları kimselere vermiyoruz.
Şüphesiz sosyal platformlara ilk başta merak dürtüsüyle giriyoruz ve maalesef çıkamıyoruz. Zamanla başkalarının hayatı daha fazla merak uyandırıyor yeni bir şeyler var mı diyerek bu platformların sayısını artırıyoruz. İlk olarak facebook ile hayatımıza giren sosyal ağlar twitter, instagram, whatsapp, snapchat ve daha birçok uygulama ile artarak devam ediyor. Hal böyle olunca bağımlılık kaçınılmaz oluyor. Acaba ben sosyal medya bağımlısı mıyım? Sorusuna cevap arıyorsanız işte yanıtı; sabah uyanır uyanmaz telefonunuzdan, tabletinizden ya da bilgisayarınızdan sosyal medyaya girip uyurken kaçırdığınız bildirimleri takip etmeye başlıyorsanız, iki saatten fazla zamanınızı sosyal medyada geçiriyorsanız, arkadaş sayınızın artması sizi mutlu ediyorsa, fotoğrafım nasıl? yazdıklarımı beğendin mi? gibi sorulara karşı taraftan bir beğeni bekliyorsanız, sırf sosyal medyada paylaşmak için bir yerlere gidip fotoğraf çekiyorsanız, ya da yer bildirimi yapıyorsanız, arkadaşlarla bir yerlerde otururken sohbet etmek yerine telefondan gözünüzü alamıyorsanız (tabii otobüste hatta yolda yürürken de aynı durum geçerli), kendi hesabınız yetmiyorsa ayrıca bir de fake hesabınız varsa vs. bağımlılık kaçınılmazdır.
Zamanla hayatımızı gereksiz, kalitesiz bilgilerle doldurmaya başlayan sosyal medya bağımlılığından elbette kurtulabiliriz. Nasıl mı? ilk önce tedavisinin ve ilacının olmadığının, tamamen kişinin iradesine bağlı olduğunu söyleyerek başlayalım. Telefonunuzdan uygulamaları silerek işe başlayabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınıza her gün girmeyin, sürekli resim paylaşmaktan yorum yapmaktan vazgeçin. Gün içerisinde sosyal medyaya bakma zamanınızı ayarlayın kısaltın. Arkadaşlıklarınızı sosyal ağlar üzerinden yaşamak yerine sevdiklerinize vakit ayırıp yüz yüze görüşün. Kitap okuyun illa teknolojik bir şeyler elinizde olsun istiyorsanız e- kitap okuyabilirsiniz. Yeni uğraşlar bulun. Bunların hiçbiri sizin için çözüm değilse zor hatta imkansız ama hesabınızı silin…
Şimdi bana böyle söylüyorsun iyi güzel de sen bunları yapıyor musun? diye soracak olursanız cevabım evet olacaktır. Hiçbir şekilde paylaşım yapmadığım kısacası aktif olmadığım arada sırada girdiğim bir tane hesabım var. İnanın kafam çok rahat, işlerime daha iyi odaklanıyorum. Hiçbir zaman olmazsa olmazım olmadı. Bu halimden çokta memnunum. Bazılarına göre geri kalmışlık olsa da benim için doğru olan bu.
Evet sosyal medya mutsuzluk denizinde can simidi gibi görünse de zamanla bu simidin işlevini kaybettiğini ve eğer yüzmeyi bilmiyorsanız boğulmanızın kaçınılmaz olduğunu unutmamanız gerekiyor.
Karar sizin!..