Bilgi
Snowboard Nedir? Nasıl Yapılır?
Snowboard, karda yapılan bir spor dalıdır. Surfboard ve Kaykay’dan tek farkı, karda yapılıyor olmasıdır. Snowboard tahtalarının genelde uzunluğu 140–165 cm, genişliği ise 24–27 cm arasında değişmektedir ayrıca boy ve kilo ile orantılı olarak bu uzunluk ve genişlik değişir.
Snowboard Stilleri
1- Freestyle (Serbest Stil)
bu stil, sporun gösteri kısmıdır. Board ile olabildiğince gösterişli, serbest hareketler yapmaktır.
2- Freeride (Serbest Kayış)
kendi içinde hem hız, hem de gösteri stillerini barındırır. Serbest hareketleri hızlı bir kayış sırasında yapmaktır.
3- Speed (Hız)
Esnekliğin daha az olduğu stildir. Mümkün olan en hızlı şekilde kaymaktır.
Snowboard Malzemeleri
Bunlardan bazıları; snowboard, snowboard bağlama, snowboard botları, snowboard tekstil ürünleri, snowboard aksesuarlarıdır. Board alırken kişinin seviyesi ve kullanım şekli önemlidir. Boardlar boy boy değişmektedir size en uygun olanını seçmeniz gerekmektedir. Snowboard bağlaması ise güvenlik için çok önemlidir. Ayağı iyi saran bir bağlama ile fazla enerji harcaman manevra yapabilirsiniz. Botlarda ise rahatlık ve ayağınıza uygun olması çok önemlidir. En iyi bot ayağınıza tam olan ve ayağınızı saran bottur.
Eğer ilk kez Snıwboard yapacaksanız, gezgez.net olarak önerilerimiz şu şekilde sıralanabilir;
Yanınızda mutlaka Snowboard yapmayı bilen birisi olması yardım almanız açısından oldukça önemlidir. Kendinize ait özel malzeme almak yerine ilk sefer için kiralamanız her zaman daha avantajlı olur. Ayaklarınızı bağlamayı mutlaka iyi öğrenmeniz gerekiyor ki eğer ayaklarınız bot içerisinde hareket ediyorsa mutlaka tekrar bağlayın. Korkmayın, cesur olun, bol bol okuyun, videoları izleyin ve pistte aktif olarak kayanları mutlaka gözlemleyin.
Peki Snowboard sırasında nelere dikkat etmelisiniz ?
Liftlere binerken kesinlikle boardlarınızı bağlamadan binin ve zirvede boardları çıkarıp takmayı birkça kere deneyerek ayağınızda boşluk olmadığına emin olunuz. Zirvedeyken yamaca doğru duruşunuz yan olsun ve eğer yüzünüz karşı tarafa dönük olsa bile ayaklarınızı arka arkaya gelicek şekilde dizin. Dizlerinizi hafif bükerek ayaklara baskı yapın ve sırtınızı dik tutun. Sadece ayaklarınız yerine tüm vücudunuzu kullanın. Dönüş, topuk ve ilerleme gibi hareketler esnasında vücudunuzu da bacaklarınıza paralel olacak şekilde hareket ettirin. İlk deneyiminiz sırasında zirveden yamaca doğru değil düz bir zemin üzerinde defalarca deneme yapın ve belli bir duruş yetisine kavuştuktan sonra düşük eğimler ile denemelere başlayın.
Snowboard tutkunlarının özellikleri
- Kış aylarına kaç gün kaldığınız sayarlar.
- Kaymadan önce sıvı fazla sıvı tüketmezler. (Soğuk mola ihtiyacı doğurabilir)
- Boardı dümdüz aşağıya inmek için değil uçmak için kullanırlar.
- 09.00 – 18.00 arası sürekli kayabilirler.
- Boardlarına isim koyar ve o şekilde hitap ederler.
- Üstatları izleyip örnek alırlar.
- Yaz aylarını kışa hazırlık dönemi olarak görürler.
- Pistlerden uzak kalmamak adına sakatlanmamaya dikkat ederler.
- Sürekli daha yükseğe zıplamaya çalışırlar.
- Birbirleri ile sıcak dostluklar kurarlar.
- Pist dışında da yeni yerleri keşfetmek için farklı yamaçlarda da kaymayı denerler.
Snowboard Tarihi
1960’lı yıllarda küçük ski tipinde ucunda ip ve ayakta durulan bölümde ortadan arkaya kadar kaymayı önleyici pütürlü bölümü olan ve kızaklara benzer şekliyle snowboard’ın ilk temelleri atılmıştır. Bu fikrin aslında ilk sahibi Sherman Poppin’di. 1970’li yılların başlarında Bob Webber, Tom Sims, Jake Burton Carpenter, Chuck Barfoot ve Dimitrijie Milovich’ten oluşan sörf tahtası dizayn eden grup tarafından düşünülmüş ve prototipleri oluşturulmuştur.
İçlerinden Bob Webber 1972 yılında Snowboard’un patentini alarak ilk resmi Snowboard’u üretmiştir. Önceleri Snowboard yarışmalarına katılan üniversite öğrencisi Burton, daha sonra bunu geliştirmeyi kafasına koymuştur. Snowboard ile önceden ilgilenenler bu soyadların bazılarını çoktan duymuşlardır. Özellikle Bob Webber’den 1990 yılında patenti alan Jake Burton Carpenter’in kurduğu Burton Firması günümüzde de Snowboard sektörünün en gözde markalarındandır. İlk tasarlanmaya başlandığında kızak tarzında dizayn edilen Snowboard’a daha sonraları bağlamalar eklenerek kullanım rahatlığı sağlanmış ve bu da Snowboard’un popülerliğini arttırmıştır.
Günümüzde Snowboard, kayağın pabucunu dama atma seviyesine gelmiştir. Özellikle giysilerinin günlük giysilere yakın tarzda tasarlanması, Snowboardçu’nun yan ve esnek duruşu bilhassa gençler arasında bir anda Snowboard’u bir tutku haline getirmiştir. Kayak kökenli insanlar içinde hızla Snowboard öğrenme isteği doğmuş, üşenenlerde ise Snowboard’a karşı karalama kampanyası başlatmaktadır.
Türkiye’de 1993-1994 yılında bazı kişiler tarafından yapılmaya başlanıldıysa da, popüler hale gelmesi 4-5 yıl sürmüştür ve halen büyük bir hızla snowboard yapan kişi sayısında büyük bir ilerleme vardır. Türkiye’nin ilk ve tek Snowboard Parkı Fun Park’tır. Parkta zorluk dereceleri farklı rampalar ve etaplar yer almaktadır.
Kaynak:
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Snowboarding
- http://www.gezgez.net/gezginler-icin-oneriler/217-snowboard-nedir-nasil-yapilir.html
- http://yumurtaliekmek.com/snowboard-nedir-nasil-yapilir/