Bilgi

Sivilce Lekeleri Nasıl Geçer?

Tarih |

Sivilce, cilt altındaki kıl folikülleri ölü cilt ve yağ tarafından tıkandığı zamanlar ortaya çıkıyor. Ergenlikle beraber ortaya çıkan sivilceler de vücutta artan hormonların yağ bezlerine etki etmesiyle oluşuyor. Bu dönemle beraber ortaya çıkan sivilceler kimimiz için sonradan büyük bir kabusa dönüşebiliyor. Bazı insanlarda sivilceler ergenlik döneminin ardından geçerken bazılarında sivilcenin geçmesi uzun zaman alabiliyor. Sivilcenin çıkma sebebi küçük yaşlarda, çoğu zaman ergenlikken bazı sivilcelerin ortaya çıkış sebepleri farklı olabiliyor. Sivilceler bazen masum olmayabiliyor çünkü bazı rahatsızlıkların belirtileri veya işaretleri olabiliyorlar. Sivilcelerin önemli bir rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkmayanları geçse bile bazıları yüzümüzde, omuz kısımlarımızda ve sırt bölgemizde rahatsız edici lekeler bırakabiliyorlar. Sivilcenin çıkma sebepleri nelerdir? Sivilce lekeleri nasıl oluşur? Bu lekelerden nasıl kurtulabiliriz? Doğal tedavi yöntemleri nelerdir? Buyurun bakalım.

Sivilcenin Çıkma Sebepleri

– Ergenlik döneminin yağ bezleri üzerindeki etkisi

Hormonal değişimler

Stres, endişe

Duygu değişimleri

Yağlı yiyecek tüketimi

Regl dönemi

Psikolojik sorunlar

– Cildin havasız kalması (Örneğin; cilde sürülen yoğun makyaj sebep olabilir.)

– Kullanılan ilaçların yan etkileri

Cilt temizliğine dikkat edilmemesi

– Kalitesiz kozmetik kullanımı olabilir.

Bu sebeplerden bir veya birkaçı sivilce oluşumunu tetikleyebilir.

Sivilce Lekeleri Nasıl Oluşur, Nasıl Geçer?

Sivilceler çıktığı andan itibaren bizi rahatsız eder ve bizde onu hemen yok etme isteği uyandırır. Her ne kadar yanlış yöntem de olsa ilk olarak onu sıkmayı ve patlatmayı deneriz. Bazılarında istemsiz de gelişen bu hareket ne yazık ki sivilce geçse bile sivilceli bölgede iz kalmasına sebep olur.

Sivilce lekelerinden kurtulma yollarına geçmeden önce hepimizin bilmesi gereken birkaç detay var: Sivilce lekelerinin bir kısmı cilde yapılan iyi bir bakımla beraber zaman içerisinde ortadan kaybolur. Bu süreçte cildi temiz tutmalı, yüksek faktörlü güneş kremi kullanılmalı ya da doktor tavsiyesiyle sivilceyi daha kolay geçirebilecek bir sivilce kremi kullanılabilir. Tüm hususlara dikkat edildiği sürece sivilce lekelerinin altı ay gibi bir sürede geçtiğini gözlemleyebilirsiniz. Sivilce lekelerinden sonra dokunun çok hasar gördüğü yerlerde yara izine benzer lekeler oluşur. Bu tür durumlarda lekenin olduğu yerlerde doku kaybı ile beraber bölgede çukurlar oluşur. Bu çukurların geçmesi için bir uzmana başvurmak en doğru seçim olacaktır. Burada uzman genellikle özel bir ilaç veya lazer tedavisi uygular.

Sivilce Lekelerinde Kurtulma Yolları Nelerdir?

Limon: Limon içerdiği özler sayesinde sivilce lekelerinin geçmesinde çok etkilidir. Sıktığınız limon suyuna bir pamuğu batırarak sivilce lekesinin üzerine sürebilirsiniz. Bunun dışında bir çay kaşığı limon suyuna bir yemek kaşığı yoğurdu karıştırıp maske haline getirdikten sonra yüzünüze sürün. 20 dakika sonra yüzünüzü ılık suyla durulayın. Limonun asidik bir yiyecek olduğunu ve cilt hassasiyeti olan kişilerin buna dikkat etmesi gerektiğini belirtelim.

Yoğurt: Yoğurt sivilce lekelerinin evde tedavisi için en çok tercih edilen ürünlerden biridir. Yoğurdu ince bir tabaka halinde yüzünüze sürebilirsiniz. Yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın. Dilerseniz yoğurda birkaç damla limon suyu veya bir tatlı kaşığı yulaf ekleyip maskenin etkisini artırabilirsiniz.

Elma Sirkesi: Sivilce lekelerini geçirme konusunda en çok bilinen ve kullanılan ürünlerden biri elma sirkesidir. Elma sirkesi cilt tonunu açan, lekeleri geçiren ve cildin ihtiyacı olan mineralleri taşıyan asidik bir özelliğe sahiptir. Akşam yatmadan önce bir pamuk yardımıyla yarım çay bardağı su ve yarım çay bardağı elma sirkesi karışımını sorunlu bölgeye sürün. Yaklaşık 5 dakika sonra sürdüğünüz bölgeyi ılık suyla yıkayın. Elma sirkesinin asidik oranı yüksek olduğundan su ile karıştırılıp sürülmesi önerilir. Özellikle hassas ciltlere sahip kişiler elma sirkesini tek başına kullanmamalıdır.

Patates: Patates içerdiği nişasta sayesinde cilt lekelerine iyi geldiği bilinen en iyi ürünlerdendir. Patatesi rendeleyip suyunu süzdükten sonra suyu pamuk yardımı ile sorunlu bölgeye sürebilirsiniz. Yüzünüzde 20 dakika beklettikten sonra ılı suyla yüzünüzü durulayın. Patates suyunun bu şekilde düzenli uygulanması hem lekeleri giderir hem de cildi onarır. Ayrıca patatesi ince dilimleyerek dilimleri cildinizdeki sorunlu bölgede bekletebilirsiniz. Bunu günde iki kere uygulayabilirsiniz.

Toz Şeker: Toz şeker nemli bir şekilde sorunlu bölgeye masaj yaparak uygulanırsa peeling etkisi oluşturur. Cilt üzerine yaydırdıktan sonra yaklaşık 10 – 15 dakika sonra yüz yıkanır.

Kabartma Tozu: Kabartma tozunun sivilceyi kurutma ve sivilce izlerini geçirmede etkilidir. Kabartma tozuna birkaç damla limon damlatılır ve macun haline gelene kadar karıştırılır. Temizlenmiş hafif nemli yüze maske olarak uygulanır. Maske kuruduktan sonra ılık suyla cilt durulanır. Bu macunun uzun süre yüzde kalmamasına ve hassas cildi olanların kullanırken dikkat etmesi gerektiğini belirtelim.

Buhar Banyosu: Bu yöntem daha çok gözeneklerin açılıp kolay temizlenmesini sağlar. Bu şekilde sivilce oluşumunun önüne geçilmiş olur. Bir kaba kaynar su doldurun. Kap ile başınızın üzerine buhardan daha fazla faydalanmak için bir tülbent örtün. Daha sonra yüzünüzü çok yaklaştırmayacak şekilde buhara tutun.

Aleo Vera: Aleo vera son zamanların en popüler cilt bakımı ve güzelliği için kullanılan ürünlerinden biridir. Aleo veranın iltihap ve bakteri önleyici özellikleri vardır. Aleo vera yaprağını ikiye bölün ve içindeki jeli çıkarın. Bu jeli sivilce lekelerinin olduğu bölgeye masaj yaparak uygulayın. Ciltte yarım saat beklettikten sonra cildinizi bol suyla yıkayın. Bir başka yöntem de aleo vera jelinin içine 2– 3 damla çay ağacı yağı ekleyip cilde uygulamaktır. Yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra cildinizi yıkayın.

Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı içerdiği E vitamini sebebiyle cilt için kullanılan ürünlerin başında gelir. Biraz yağı ocakta ısıtın ve sorunlu bölgeye masaj yaparak uygulayın. Bir saat bekledikten sonra cildinizi yıkayın.

Yukarıda saydığımız yöntemler en çok bilinen ve tavsiye edilen yöntemlerdir. Ciddi bir sivilce ve lekelenme probleminiz varsa bir uzmana danışınız.  

UYARI: Önerdiğimiz yöntemleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve uzman kontrolünde gerçekleştirin. Bu makale bir doktor tavsiyesi değildir. Bu konuda doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir. Yukarıdaki içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version