Bilgi
SATA 1, SATA 2 ve SATA 3 Nedir? Farkları Nelerdir?
SATA (Serial Advanced Technology Attachment) bir veri depolama cihazına (örneğin, ssd, sabit disk veya optik sürücüye) bilgisayarın anakartına bağlantı için kullanılan bir veri bağlantı standartıdır. SATA, veri transferi için seri bir bağlantı kullanır ve diğer bağlantı standartlarından daha hızlı, daha esnektir.
SATA standartları, disk sürücüleri ve diğer veri depolama cihazları için fiziksel ve protokol spesifikasyonlarını belirler. SATA standartları arasında en yaygın olarak kullanılanlar SATA 1, SATA 2 ve SATA 3‘dür. Bu standartlar veri transfer hızlarını 1.5 Gb/s, 3 Gb/s ve 6 Gb/s olarak sırasıyla sunmaktadır.
SATA, IDE (Integrated Drive Electronics) standartının yerine geçmiştir. SATA, daha hızlı veri transfer hızları, daha yüksek kapasiteler ve daha az güç tüketimi sağlar. SATA cihazları, kablolama için yalnızca bir kablo ve bir konnektör kullanır, bu da daha az gürültülü ve daha az karmaşık bir kurulum sağlar.
SATA cihazları birçok bilgisayarda ve serverlarda kullanılır. Özellikle sabit diskler, optik sürücüler ve diğer veri depolama cihazları gibi birçok cihazın kullandığı bir veri bağlantı standartıdır.
- SATA I: Resmi olarak SATA 1.5Gb/s olarak bilinen arabirim, 1.5 Gb/s‘ ta çalışan ilk nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği (bandwidth) hacmi 150MB/s‘ a kadar erişir.
- SATA II: Resmi olarak SATA 3Gb/s olarak bilinen arabirim, 3.0 Gb/s‘ ta çalışan ikinci nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği (bandwidth) hacmi 300MB/s‘ a kadar erişir.
- SATA III: Resmi olarak SATA 6Gb/s olarak bilinen arabirim, 6.0 Gb/s‘ ta çalışan üçüncü nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği (bandwidth) hacmi 600MB/s‘ a kadar erişir. Bu arabirim SATA 3 Gb/s arabirim ile uyumludur.
SATA II özellikleri SATA I ve SAYA III portlarında çalışma uyumluluğuna sahiptir. SATA III özellikleri SATA I ve SATA II portlarında çalışma uyumluluğuna sahiptir. Fakat, sürücünün maksimum hızı, portun en düşük hız limitinden dolayı daha düşük olacaktır.
Örneğin: SanDisk Extreme SSD, which supports SATA III (6Gb/s) arabirimini destekler ve SATA III (6Gb/s) portuna bağlandığında, 550 – 520 MB/s ardışık okuma ve yazma hız oranına erişir. Fakat, sürücü SATA II (3 Gb/s) portuna bağlandığında, 275 – 285 MB/s ardışık okuma ve yazma hız oranına erişir.