Bilgi
RoHS Belgesi Nedir?
RoHS (Restriction of Hazardous Substances Directive) 2003 yılında Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen 2002-95-EC numaralı zararlı maddelerin elektronik ürünlerde belirli zararlı elementlerin kullanımını kısıtlayan yönergedir.
Özellikle pil batarya üretimi ve ithalatında bazı zararlı maddelerin kullanımının sınırlandırılması amacıyla pil ve batarya atıklarının çevreyle uyumlu olduğunu gösterir belgedir. Bu belgeye sahip olmadan herhangi bir ithalatçı ya da üretici imalat ve ithalat yapamaz.
Rohs Belgesi ile batarya ve pillerde aşağıda yazılı maddeler test ile aranır. Bunlar; Kurşun (Pb) Civa (Hg) Kadmiyum (Cd) Hexavalent krom (VI) (Cr (VI) Certain brominated flame retardants (BFR’s) Polybrominated biphenyls (PBB’s) Polybrominated diphenyl ethers (PBDE’s) Bu testler akredite laboraturlar tarafından yapılır.
Rohs Belgesi alınması için öncelikle ürünün direkitf kapsamında ürün olup olmadığı belirlenir. Eğer ürün direktif kapsamında bir ürün ise ürün içerisinde aşağıda bulunan maddeler test ile aranır bunlar;
- Krom VI (Cr6+)
- Polybrominated diphenyl ether (PBDE)
- Kurşun (Pb)
- Civa (Hg)
- Polybrominated biphenyls (PBB)
- Kadmiyum (Cd)
- Certain brominated flame retardants (BFR’s)
Rohs Belgesi Nasıl Alınır?
Son ürün (bu son ürün ara parçalar olabilir) numune olarak rohs akredite laboratuvarlara gönderilerek analizlere tabi tutulur. Gerekli testler yapıldıktan sonra ilgili ürün içerisinde yasaklanmış maddeler yok ise ürün rohs belgesi alabilir. Bununla birlikte kullanımı kısıtlanmış olan kimyasalların ise oranlarının olması gereken aralıklarda olup olmadığına bakılarak analiz neticelerine göre rapor verilir. RoHS belgelerinin eklerinde ilgili analize ait bir teknik dosya açıklaması bulunmaktadır. Bununla birlikte plastik hammadde kullanmakta olan ürünlerde hammadde numune olarak gönderilebilir.