Bilgi
RAM Nedir? Ne İşe Yarar?
RAM Kavramı için günlük konuşma dilinde Hafıza, Bellek gibi farklı tanımlamalarda yapılmaktadır. RAM Bir bilgisayarın bilgileri geçici olarak depoladığı bir donanım birimidir ve bilgisayar kapatıldığı anda RAM’da bulunan veriler silinir.
RAM Bir bellek yani hafıza çeşidir. Bellek Çeşitleri kendi içinde RAM, ROM, PROM, EPROM, EEPROM, Flash gibi çeşitlere ayrılır. İşte RAM Bellek çeşitlerinden biridir. Ancak farkı veri saklaması geçicidir.
RAM’ler de hafıza ölçüsü şu şekildedir. Byte, bellek ölçü birimidir, 8 bit’ten oluşur. Bit ise “1” veya “0” sayısal veri bilgisini saklayan en küçük hafıza birimidir.
- 8 Bit 1 Byte
- 1024 Byte 1 Kilo Byte (KB )
- 1024 KB 1 Mega Byte (MB ) (106 Byte )
- 1024 MB 1 Giga Byte (GB )
- 1024 GB 1 Tera Byte (TB )’a eşittir.
RAM Kısımları aşağıdaki gibidir. Bağlantı Pinleri (Gold Fingers), DRAM Yongaları (FGBA), Çentik Module Key, SPD yongası, PCD Yüzeyi, Kondansatör. Çentiğin bulunduğu yere göre RAM’ler kendi içinde DDR, DDR2,DDR3 veya DDR4 gibi RAM’lere ayrılır.
SPD yongası, RAM bilgilerini barındıran bir yongadır. RAM’a ait; erişim zamanı, üretici firma, üretim tarihi, seri numarası, calışma hızı ve bellek gecikmeleri gibi bilgileri verir. CPU-Z gibi programlar kullanılarak buradan bilgi edinilir.
RAM’ler yarı iletken yapılaraına göre Statik RAM (SRAM) ve Dinamik (DRAM) olarak ikiye ayrılır.
Statik RAM (SRAM): Kapasitürü olmayıp bellek (hafıza) hücresinde 4-6 arasında transistor bulundurur. Genellikle Statik RAM’ler Level 1-2-3 cache belleklerinde karşımıza çıkarlar. SDRAM içerisindeki veriyi yenilemediğinden Dinamik RAM’lara (DRAM) göre oldukça hızlıdır. SRAM’lar genellikle ön bellek (cache) olarak kullanılır. Maliyeti yüksektir.
Dinamik (DRAM): Bu RAM tipinde ise günlük olarak kullandığımız RAM Tipleridir. DDR,DDR2,DDR2,DD4 gibi. Dinamik (DRAM) içerisinde milyonlarca transistör ve kapasitörden meydana gelmiş bir entegre devredir. Bir kapasitör ve bir transistör bir araya gelerek bir hafıza hücresini meydana getirir. Bu hafıza hücresi tek bir bit bilgiyi temsil eder. Bu bellek tipinde veri yenileme devreleri vardır. Bu verilerin çalışması için sürekli enerjiye (elektrik) ihtiyaç duyarlar.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan değişik türde RAM’ler bulunmaktadır. Bir laptop RAM’i ile Masaüstü veya Cep Telefonu RAM’i arasında fark vardır.