Bilgi

RAID Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Tarih |

RAID Nedir?

Disk ve veri düzeyinde, kullanılabilirlik, bağımsız disklerin yedek dizisi (RAID) Redundant Array of Inexpensive Disks (Ucuz Disklerin Artıklıklı Dizisi) teknolojileri kullanılarak artırılır. RAID, diskleri birleştirmenize ve hataya dayanıklılığı arttırmanıza imkân sağlar. RAID, yazılım ya da donanım olarak kullanılabilir. Yazılım RAID’i kullandığınızda, işletim sistemi sunucu performansının düşmesi pahasına disk kümelerini saklar. Donanımda RAID kullandığınızda, disk dizilerini korumak için ayrı donanım denetleyicileri kullanabilirsiniz. Bunun için ek donanım satın almanız gerekebilmesine karşın sunucunun yükü azaltılabilir ve performansı arttırılabilir. Donanım tarafından uygulanan bir RAID sisteminde, disk dizileri korumak için işlemci gücü ve bellek kullanılmaz. Bunun yerine gereken tüm işleme görevlerini donanım RAID denetleyicisi gerçekleştirir. RAID kullanılacak disklerin dinamik olması gerektiğini unutmamanız gerekir. RAID işlemini yerel bilgisayarda gerçekleştirmek için Backup Operators veya Administrators grubunun üyesi olmanız veya uygun yetkiye sahip bir temsilci olmanız gerekir.

RAID Çeşitleri

RAID 0: RAID-0 birimi oluşturabilmeniz için en az üç (en fazla 32)dinamik diskiniz olması gerekir. Üç diskten oluşan RAID-0’ı aşağıda görebilirsiniz. Veri üç diske paylaştırılarak yazılır, yani yazma hızı üç kat daha fazla artar. Ancak herhangi bir diskte sorun olması durumda veri anlamını yitirir. Çünkü sorun olan diskteki veri kaybolduğunda veri bütünlüğü bozulacaktır. Disk boyutunu büyütmek için kullanılır. Kullanılan disklerinin boyutlarının eşit olması gerekir.

RAID 1: RAID-1 birimi oluşturabilmeniz için en az iki dinamik diskiniz olması gerekir. RAID-1’i aşağıda görebilirsiniz. RAID-1 genellikle sistem dosyalarının yedeklerini tutmak için kullanılır. Disk boyutunu genişletmede yardımcı olmaz. Yazma hızı yaklaşık %50 düşer. Fakat disklerin birinde herhangi bir sorun olduğunda diğeri kaldığı yerden devam eder, veri kaybı yaşanmaz.

RAID 5: RAID-5 birimi oluşturabilmeniz için en az üç (en fazla 32) dinamik diskiniz olması gerekir. RAID-5 birimleri, birim için yalnızca bir ek disk maliyetiyle hataya dayanıklılık sağlar. Örneğin, bir RAID-5 birimi oluşturmak için 10 GB’lik üç disk kullanırsanız, birimin kapasitesi 20 GB olur. Kalan 10 GB eşlik için kullanılır. RAID-5 birimleri uzatılamaz veya yansıtılamaz. Üç diskten oluşan RAID-5’i aşağıda görebilirsiniz. Resimde de görüldüğü gibi veri üç diske paylaştırılıyor. Disk kapasitesi iki katına çıkmasına rağmen veri üç diske dağıtıldığı için yazma hızı üç katına çıkmaktadır. Diskin bir kısmını diğer disklerdeki veriler için ayırıyor. Örneğin Disk1’deki verilerin yarısını sıkıştırarak Disk2’ye diğer yarısını ise Disk3’e koyuyor. Disk1’de sorun olması durumunda Disk2 ve Disk3’te bulunan Disk1’e ait veriler kullanılarak veri kaybı önlenmiş olur. Arızalı diski söküp yerine yeni disk takıp RAID’i tekrar oluşturduğumuzda aynı şekilde çalışmaya devam eder.

RAID 10: RAID 10, RAID 0 (Performans) ile RAID 1’in (Veri Güvenliği) bileşimidir. RAID 5’ten farklı olarak, eşlik bilgilerinin hesaplanması gerekmez. RAID 10 disk dizileri iyi bir performans ve veri güvenliği sunar. RAID 0’da olduğu gibi en iyi performans, sıralı yüklerde elde edilir. RAID 1’e benzer biçimde, takılı kapasitenin %50’si artıklık için harcanır.

Avantajı: Yüksek kullanılabilirlik, bir disk başarısız olsa bile verileri içeren “Mantıksal Sürücü” kullanılabilir. İyi bir yazma performansı sağlar.

Dezavantajı: En az dört adet olmak üzere çift sayıda disk gerektirir ve bu kapasitenin yalnızca yarısı kullanılabilir.

Kullanım alanı: Genellikle sıralı yazma performansının yüksek olması gereken ortamlarda kullanılır. RAID 10 çok yoğun kullanılan veritabanı sunucuları için ideal bir çözümdür. Yazılım tabanlı olarak da yapılabilse de böyle olunca sağladığı performans avantajını büyük ölçüde kaybeden RAID 10, seviyesinin en ideal kullanım şekli donanım tabanlıdır.

RAID Özellikleri

Bir bilgisayardaki diskin arızalanması durumda verinin kurtarılması için yapılacak işlem, bir önceki yedekleme işlemindeki verinin yeni bir diske aktarılmasıdır. Bilgi ne kadar güncel olursa olsun çoğu kez veri kaybı kaçınılmazdır ve yedeklenen bilgilerin geri yüklenmesi, eski çalışma şekline dönülmesi zaman alacaktır. Bir kullanıcı sistemi için bu çok kez göz ardı edilebilir bir durum olsa da bir sunucu sisteminde aynı şeyin yaşanması arzu edilir bir durum değildir. Ucuz disklerin yedekli dizisi, RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) bu tür problemlerle baş edilebilmesi için geliştirilmiştir. RAID, adından da anlaşılacağı gibi ortak bir görevi yerine getirmek üzere bir araya getirilmiş ucuz bir küme disktir. RAID, gerçek zamanlı bir yedekleme sistemi, yüksek veri çıktısı elde etme için bir yöntem veya servis sürekliliğini artırmak için yedeklilik amacıyla kullanılabilir. Bir RAID, istenilen RAID seviyesine göre iki diskten başlayarak birçok diskten teşkil edilebilir.

Kaynak:

http://megep.meb.gov.tr/

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version