Bilgi
PUBG Oynarken Bilmeniz Gerekenler
Birkaç ay öncesinde “steam” platformunda -yaklaşık- 60 TL gibi bir ücret vererek PUBG oyununu satın aldım. Oyun ilk kurulumda yaklaşık 20 GB gibi devasa bir alan kaplıyor. Muhtemelen güncellemeler birlikte ilerde 40 GB’a varan bir boyuta ulaşacak. Oyun bildiğiniz üzere bir survivor niteliğinde bir hayatta kalma oyunu. Bir kargo uçağındaki yaklaşık 100 kişi ile otomatik belirlenen bir haritaya atlıyorsunuz. Oyun içinde 2,3 veya 4 kişiden oluşan bir takımınız bulunuyor. Bu takım arkadaşlarınızı bilerek veya bilmeyerek iki kez öldürmeniz halinde belirli bir süre oyundan atılıyorsunuz.
Oyun için bilgisayar sistem gereksinimleri çok yüksek. Grafik tabanlı bir oyun olduğundan sahip olduğunuz ekran kartı, işlemci, ram’dan tutun internet bağlantınızın yüksek değerde olması size ekstra avantaj sağlıyor. Yoksa kasılmalar, donmalar, bağlantı kopmaları kaçınılmaz hale geliyor. İkinci bir gereksinim ise ses sisteminizin çok iyi olması gerekiyor. Hatta ses sistemini bir kenara bırakıp iyi bir mikrofonlu kulaklık işinize daha fazla yarayacağını söyleyebilirim. Bu oyunu bireysel olarak kulaklık olmadan oynadığınızda mayın tarlasında gezen bir avareden farkınız kalmıyor. Özellikle ayak seslerini takip ederek veya gelen seslerin (silah, yürüme, lootlama vs.) geldiği yönü belirleyerek daha iyi bir avcı konumuna gelebilirsiniz. Ayrıca varsa arkadaşınız bunlarla ses bağlantısı kurarak daha profesyonel bir oyun oynayabilirsiniz.
Paraşütle uçaktan atladıktan sonra düştüğünüz yerlerdeki TOKİ’lerde bulunan silah, cephane ve çeşitli araçları toplayarak kendinizi savaşa hazırlıyorsunuz. Bu silah, cephane toplama olayına loot (Türkçe: yağma) deniliyor. Oyun kural olarak çok acımasız. Çünkü seviyeniz ne olursa olsun karşınızda inanılmaz ciddi rakipler bulunuyor. Yani seviyelere göre dağılım bulunmuyor. Eğer oyunu ilk defa oynuyorsanız hayatta kalmanız biraz şans. Daha kafanızı kaldırmadan öldürülme olasılığınız bulunuyor. Oyun başladıktan kısa bir süre sonra çember daralıyor ve çember dışında kaldığınızda haliyle mevcut canınız azalıyor ve hayatta kalma olasılığınız azalıyor. Yani her durumda çember içinde kalmaya çalışarak ilerliyorsunuz. Çember bir süre sonra en son hacmine ulaşıyor ve bu küçük alanda hayatta kalan en son kişi olmaya çalışıyorsunuz.
Oyunda paraşütle atlarken daha ileriye veya merkeze atlamak için W tuşunu basılı tuttuktan sonra fare hareketleri ile daha hızlı bir şekilde yere inebiliyorsunuz. Yoksa çok uzun süre havada süzülmek durumunda kalıyorsunuz. Oyunu -bireysel olarak- ilk oynadığımda doğrudan merkeze atladığım için daha kendime bir kask bile almadan vurulduğumdan uçaktan atlar atlamaz W tuşuna basılı tutarak uçabildiğim en uzak alana ulaşıyordum. Ulaştığınız uzak alanda ilk yapacağınız iş bir aracı gözünüze kestirmek olmalıdır. Eğer araç bulamazsanız kısa bir lootlamanın ardından çembere doğru yönelerek hem araç bulup hem de yolunuz üzerindeki TOKİ’lerden eşya, araç vs. almaya çalışın. Yalnız araçlar çok gürültülü çalıştığından mümkün olduğunca az kullanın ve kullanırken açık alanlardan uzak durun. Çok uzun süreli mesafede kullanacaksanız dağ, bayır, çayır demeden hızlı bir şekilde ilerleyin. Unutmayın hareket halindeki araçtan atlamanız veya bir duvara çarpmanız ağır yaralanmanıza ve ölmenizde neden olabilir.
İlk kural olarak indiğiniz yerde türü ne olursa olsun hemen bir silah alıp atışa hazır hale getirmeniz zorunlu. Çünkü oyunda karşınıza rakibin ne zaman çıkacağı belli olmuyor. Özellikle iniş esnasında ALT tuşunu kullanarak serbest bir şekilde etrafınıza bakın ve bulunduğunuz alana kimlerin indiği gözlemleyin. Farkında olmadın rakibinizle aynı noktaya inmeniz mümkün. Bu durumda siz laylaylom gezerken direk av olursunuz.
Kendinize silah seçtikten sonra, TOKİ’lerde bulunan kask, yelek ve çanta almayı unutmayın. Kask, yelek ve çantaların seviyeleri bulunuyor. Özellikle coğrafi renklere uygun üçüncü seviye kask ve yelek her zaman avantaj sağlıyor. Örneğin karlı bir alanda simsiyah bir şekilde dolaşmanız sizi daha fazla görünür kılacaktır. Çanta ise birinci seviye almanız daha doğru olacaktır. Etrafınızda ıvır zıvır ne varsa çantanıza doldurmanıza gerek yok. Bu hem hızınızı azaltacak hem de taşıdığınız yük artıkça daha büyük bir cüsseye ulaşacaksınız.
Oyunda 6 adet silah çeşidi bulunuyor. Bunlar Saldırı/Taaruz Tüfekleri (Assault Riffles, Sniper, Pompalı (Shotguns), Tabancalar (Pistols), Hafif Makinalı Tüfekler (SMG) ve Crossbow olmak üzere ayrılıyorlar. Temel olarak, kendinize atışa hazır bir şekilde iki adet silah (taarruz veya sniper tüfeği) alın. Tabanca, pompalı, hafif makineli vs. taşımanıza hiç gerek yok. İlk aşamada bunlardan alıp kullanabilirsiniz ancak uzun vadede işe yaramadıklarını (bana göre) söyleyebilirim. Aldığınız bu iki silahtan birine dürbün diğerine ise kısa mesafelerde ve dar alanlarda kullanmak üzere lazer takın. Tercihen silahlarınızın AKM, M16A4, M416 ve SCAR-L olması daha doğru olacaktır. Bu dört silah birbirine yakın hasar, menzil, denge, atış sürati ve saniye başı hasar özelliklerine sahip olduğunu söyleyebilirim. İkinci olay ise bu silahların kullandığı mermi türlerini bilerek almanız size zaman kazandıracak hem de gereksiz eşya almanızı engelleyecektir. Örneğin seçtiğiniz iki silah M16A4, M416 ise 7,62mm mermi almanıza gerek yok. Aldığınız silahların hangi tipte mermi aldığını ve genel özelliklerini TAB tuşuna basarak öğrenebilirsiniz. Kısaca oyunda bulunan silahları ve kullandığı mermileri özetlersek;
- AWM = .300 Magnum
- P1911, Tommy Gun, Vector = .45 ACP
- S1897, S686, S12K = 12 Gauge
- M16A4, M416, SCAR-L = 5.56mm
- AKM, Kar98k, M24, R1895, SKS = 7.62mm
- Micro UZI, P92, UMP9, VSS = 9mm
- Yaylı Tüfek = Ok
Bu oyunda en fazla hasarı veren silah Groza. Yukarıdaki listede bulunmuyor çünkü bu silah sadece Air Drop’tan (Uçakların attığın kutu şeklindeki paketten) çıkıyor. Bu kutu çok önemli bir avantaj sunsada bu oyunda acemiyseniz veya yeniyseniz mümkün olduğunca bu Air Drop’dan uzak durun. Çünkü bu kutuya sadece profesyoneller erişmeye çalışıyor. Groza AKM ile aynı hasara ve aynı tipte mermi (7.62 mm) sahip olmasına rağmen AKM’den daha stabil ve daha seri halde atış kabiliyetine sahip olduğunu belirtelim.
Keskin nişancı tüfekleri olarak AWM, Kar98k, M24, SKS’yi sayabiliriz. Ancak bu tüfekler ilerleyen aşamalarda kullanabileceğiniz veya kullanmak isteyeceğiniz silahlar. Bunun dışında 26 Mayıs güncellemesi ilen gelen kendinden görüş eklentisi ve susturucusu bulunan VSS bulunuyor.
PUBG’de 4 adet el bombamız bulunuyor. Bunlar, El bombası, Sis Bombası, Flash (Kör) ve Molotof. Zaten bir çoğunuz CS:GO’nun mekaniklerinden bombaların ne işe yaradığını biliyorsunuz bunu burada uzun uzun yazmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Burada küçük bir noktayı hatırlatmakta fayda var. CS:GO’nun aksine bombaları çekip elinizde atmak için bekletirken çok beklerseniz kendinizi öldürebilirsiniz.
PUBG silah geliştirme açısından gerçekten çok zengin bir havuza sahip ve ileride artacağını düşünüyorum. Yalnız aşağıdaki araçları doğrudan silah üzerinde kullanmanızı tavsiye ediyorum. Kullanmayacaksanız yanınızda taşımanıza gerek yok. Şimdi bunları hızlıca incelemeye çalışalım.
Mermi Askısı: Kar98k ve Pompalılara sunulan bu geliştirme mermi dolum süresini hızlandırıyor.
Uzatılmış Şarjörler: Keskin nişancı tüfekleri, Taarruz tüfekleri, Hafif makineli tüfekler ve tabancalara sunulan bir özellik şarjör kapasitesini artırıyor hafif makineli tüfeklerde daha çok kullanışlı oluyor.
Uzatılmış Hızlı Çekim Şarjörler: Uzatılmış şarjörlere ekstra olarak mermi dolum süresini hızlandırıyor.
Tutmaçlar/Saplar: Dikey ve açılı olarak bulunuyorlar farkı ise açılı olan tek tek sıkarken performansı artıyor, dikey olan ise tarıyorsanız tarama kontrolünü artırıyor. Ayrıca oyunda yaylı tüfek içinde tutmaç bulunuyor içeriğe göre ancak daha önce hiç bulamadım eğer bulursanız nerede nasıl bulduğunuzu yorum olarak atarsanız sevinirim.
Tıkaçlar/Namlu Ağızları: Tıkaçlar pompalı tüfeklerin performansını artırıyorlar (saçmaların dağılması daha dar oluyor uzağa gidiyor). Namlu ağızları ise 3 çeşit; Alev gizleyiciler (adından anlaşılabileceği gibi silahtan ışık çıkmıyor rakip uzaktan sizin nereden ateş ettiğinizi göremiyor),
Kompansatörler: Basit bir şekilde yatay ve dikey tepmeyi azaltıyor. Son olarak oyunda belki de en avantajlı geliştiricilerden birisi olan susturucular. Bunlar hakkında uzun uzun yazmaya gerek yok sanırım bulunca insanı sinsi sinsi güldüren bir geliştirici desek yeterli.
Hızlı Çekim Şarjörler: Mermi dolum süresini hızlandırıyor.
Görüş Destekleri: Daha uzağa net atış yapmanızı sağlayan yardımcılar. Holo, Kırmızı Nokta, 2x, 4x, 8x, 15x gibi çeşitleri bulunuyor. Bu arada 15x sadece uçağın attığı loottan bulunabiliyor.
Dipçikler: M416, Vector, UZI, Kar98K, AWM, M24 silahlarına takılan silahın atış hassasiyetini ve stabilitesini geliştiren eklentilerdir.
PUBG Oynarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Oyunda iki tip karakter olabilirsiniz. Saldırgan veya pusucu. Bu tamamen sizin beceriniz ve isteğinizle ilgili bir durum. Her iki durumda da seslere ve alandaki hareketliliğe dikkat etmeniz gerekiyor. Çoğu zaman bırakın geçsin pozisyonu almanız gerekiyor. Çünkü takım halindeki bir gruba denk gelirseniz bireysel olarak sağ çıkmanız çok zor. Belki ilkinde bir kez avlanabilirsiniz. Ancak takım halindeki gruplar çoğunlukla sesli iletişim yaptığından merminin nereden geldiğini anlamadan av olursunuz.
Sabırlı olun. Açık alanlardan uzak durun. Gereksiz yere ateş etmeyin. Bir noktada birkaç atıştan sonra vuramadıysanız ısrar etmeyin ve hemen bulunduğunuz alanı değiştirin. Gruplarla gereksiz dalaşmalara girmeyin. Takım arkadaşınızla iletişiminiz yoksa boş yere peşlerine takılmayın. Silah seçiminde kararsız kalmayın. Sırf havalı diye Kar98K veya AWM peşinde koşarak vakit kaybetmeyin. Taarruz silahları pratik olarak en kullanışlı silahlardır. Ancak kapalı bir alanda 9 mm’lik Micro UZI, P92, UMP9 vs. gibi hafif makineli silahlarda oldukça etkilidir. Sağlık paketlerinden mümkünse gerektiği kadar alın. Aldığınız bileşenleri kullanmayacaksınız boş yere çantanıza almayın. Kask ve çelik yeleklerden seviyeleri yüksek olanlarla değiştirin. Araç kullanacaksanız ana yollardan mümkünse uzak durun. Durduğunuzda ilk işiniz olarak araçtan uzaklaşın. Yer değiştirirken eğilerek ağaç, kaya gibi sutreleri kullanarak ilerleyin. Kaliteli bir kulaklık alın. Takım halinde oynayabileceğiniz arkadaşlarla iletişim kurun ve sesli diyalog ile oynamaya çalışın.
Bu oyunda hileler o kadar yoğun bir şekilde yapılıyor ki gerçekten oyun geliştiricileri bunun önüne geçebilecek mi bilemiyorum. Bunun dışında hile olarak kabul edilmediği söylenen ve silahların geri tepmesini azaltan MACRO uygulamaları yaygın olarak kullanılıyor. Alternatif bir çok hile uygulaması bulunuyor. Ancak bunlar ban yemenize neden olacağını unutmayın.