Bilgi
Projeksiyon Cihazı Tavsiyesi | 2016
1- Kullanacağınız Alanı Belirleyin
Projeksiyon cihazında ilk dikkat edilecek hususlardan bir tanesi kullanacağınız oda, salon veya sınıfın boyutlarını belirlemektir. Yaptığınız bu ölçümler kullanacağınız projeksiyon perdesinin boyutları hakkında size fikir verecektir. Projeksiyon konumlandırmada genellikle şöyle bir hesaplama yapılır. Projeksiyon cihazının konumu kullanacağınız ekran boyutunun 1.5 metre ile çarpımından elde edilen mesafe kadar uzakta olması gerekiyor. Örneğin: 2.5 metre çapında bir ekranınız varsa projeksiyon cihazı 2.5×1.5= 3.75 metre mesafede olması gerekiyor. Bu ortalama bir değerdir.
2- Teknik Özellikleri İnceleyin
Projeksiyon cihazında en önemli özellikler Işık Gücü-Parlaklık, Kontrast Oranı ve Çözünürlük olmalıdır. Bu üç önemli özellik projeksiyon cihazın ne kadar kaliteli görüntü vereceğini belirleyen özelliklerdir. Projeksiyon’da diğer önemli olay ise kullanacağınız bağlantı seçeneğidir. Örneğin bir bilgisayardan kullanacaksanız bilgisayarda hangi çıkış varsa ona göre tercih etmenizde fayda var. Aksi halde alacağınız dönüştürücü kablolar yeterli veimi sağlamayacaktır. Örneğin Laptopunuz’da sadece VGA yada HDMI çıkışı varsa ona göre çıkışı olan projektör almalısınız. Yeni nesil projektörler’de doğrudan USB veya Taşınabilir Harddisk takılarak çalışanlarda bulunmaktadır.
3- Büyük Ekran Sorunu
Projektör kullanmamızın ana nedenlerinden bir tanesi büyük bir ekranda sunum, film, video gibi görsel öğeler izlemek/izlettirmektir. Ancak şu unutlmamalıdır ki ekran boyutları büyüdükçe kalite her zaman düşmeye başlar. Bu nedenle alacağınız projektör ekranı 3-5 metre arasında bir değerde olması tavsiye edilmektedir. Ayrıca yansıtacağınız yüzeyin beyaz olması perde kullanmamanızı gerektirebilir.
4- Kontrast Oranı
Kontrast Oranı bir projektör cihazı satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli etmenlerden bir tanesidir. Kontrast (diğer adı ile zıtlık) oranı, en koyu görüntü ile en açık görüntünün birbirine oradınıdır diyebiliriz yada başka bir ifade ile en parlak beyazla en koyu siyah arasındaki farktır. Bu fark ne kadar yüksek olursa o kadar kaliteli görüntü elde edilir. İyi projeksiyon cihazları, ekran üzerinde en az 100/1 oranında kontrasta sahiptir. Projeksiyon özelliklerine baktığınız dinamik ve statik kontrast oranı kavramlarına rastlayabilirsiniz. Statik kontrast oranı en parlakla en koyu arasında tek bir andaki farkı gösterir. Dinamik kontrast oranı ise bu ölçümü belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştirir. Özellikle bazı firmalar statik kontrast oranınıda verirler ki statik kontrast oranı en doğru olan değerdir.
5- Ampül Ömrü
Projeksiyon cihazlarının çeşitlerine göre lamba ömürleri genellikle 1000 – 3000 saat civarlarındadır.Projeksiyon cihazları bu süreyi otomatik olarak takip eder. Örneğin, 1500 saatlik lamba ömrü olan bir cihaz İngilizce uyarı mesajı verir. “The Lamp has been in use for over 3000 hours. You should purchase a spare bulb.” gibi. Projeksiyon cihazının ömrünü uzatan en önemli olay hava filtresinin temizlenmesi işlemidir. Aslında her 300-400 işlem saatinde temizlenmesi tavsiye edilir.
6- Ansilümen
Ansilümen Amerikan Ulusal Standart Enstitüsü (ANSI) tarafından belirlenmiş olan bir projeksiyon cihazının ışık gücünü-parlaklığını temsil eder. Kısaca dış ortamdaki aydınlığa karşı ışığının ne kadar güçlü olduğunu belirleyen bir değerdir. Bu değer ne kadar yüksek olursa o derece net görüntü elde edilir. Mesela arkadan gelen güneş ışığı varsa o zaman Ansilümen değeri yüksek olan bir projektör alınmalıdır. Genellikle normal kullanım için tercih 2000-3000 ansilümendir. Bakınız >>> Devamı Oku
Ayrıca Projeksiyon Cihazı Tarihçesi ve Kullanım Alanları >>> Devamı Oku