Bilgi

Powerbank (Taşınabilir Şarj Aleti) Zararlı Mı?

Tarih |

Kullandığımız akıllı telefonların artık bataryaları yetmemeye başladı. Haliyle bir çok kişi çözüm olarak “Powerbank” dediğimiz “Taşınabilir Şarj Cihazları” kullanmaya başladı. Öyle ki nerdeyse powerbank ile telefon ayrılmaz bir ikili olarak yanımızda taşımaya başladık.

Powerbank dediğimiz şey aslında telefon bataryasından pekte bir farkı olmayan bir yedek güç ünitesi olarak düşünebiliriz. Piyasada hatırı sayılır marka modelde bolca powerbank bulmak mümkün. Bunların içerisinde bazıları orijinal iken bazıları ise neredeyse orjinalini aratmayan korsan üretimlerden oluşuyor. Özellikle bir power bank kullanıyorsanız resmi sitesinden ürün barkodunu girerek orjinalliğini sorgulayabiliyorsunuz.  Örneğin piyasada en çok kullanılan Xiaomi Powerbank için buradan doğrulama yani orjinallik sorgulaması yapabilirsiniz.

Powerbank’ların mAh özelliği ne kadar yüksek değerde olursa telefonunuzu tamamen şarj etmek bir o kadar fazla oluyor. Örnek vermek gerekirse 5100 mAh bir Powerbank  ile akıllı telefonunuzu yaklaşık 2-3 defa doldururken, 20000 mAh ile akıllı telefonunuzu 4-5 defa doldurabilirsiniz. Buradaki püf nokta telefonunuzun mAh değeri ile bataryanın mAh değerinin karşılaştırılmasıdır. 3000 mAh batarya özelliğinde olan telefonunuzun; 20000 mAh değerinde ki bir Xiaomi Powerbank şarj etmeye kalktığınızda belirli bir miktar enerji kaybolacaktır. Bu aslında normal bir durum. Bu nedenle hiçbir zaman powerbank’ın full enerji halini kullanamıyorsunuz.

Powerbanklar tıpkı akıllı telefonların bataryaları olduğu gibi belirli bir kullanım süreleri bulunuyor. Bu kullanım süresini aştığınız andan itibaren enerji kaybı çoğalmaya başlar ve 4-5 kez şarj eden powerbank bir süre sonra 1-2 kez anca tam olarak şarj etmeye başlayacaktır. Daha uzun kullanımdan sonra kullanılamaz hale gelecektir. Bu nedenle sürekli powerbank kullanımı konusunda daha duyarlı olmanız gerekiyor.

Diğer bir durum ise –ki bu benim deneyimlemiş olduğum şahsi fikrim- powerbank ile sürekli telefonunuzu şarj ediyorsanız bir süre sonra telefonunuzun bataryasının daha kısa sürede bittiğine tanık olacaksınız. Hatta öyle bir duruma gelecek ki 12 saat dayanan telefon bataryası 6 saate inecek ve batarya %10 olduğunda telefon kendiliğinden kapanmaya başlayacaktır. Buradan çıkaracağımız sonuç powerbankların telefon bataryasını –sürekli kullanımda- bitirdiğidir.

Bu nedenle mümkün olduğunca telefonun orijinal şarj aleti ile telefonu şarj edin ve çok gerekiyorsa yedek bir batarya alın. Emin olun bu daha avantajlı olacaktır. Tüketiim çılgınlığı nedeniyle hepimizin kullanmaya heveslendiği bu cihazları aslında çok kullanmaya hiç gerek yok. Telefonunuzda kullanmadığınız uygulamaları kaldırmanız, enerji koruma modunu gerektiği anda açmanız, mobil bağlantıyı gerekli olmadığı zamanda kapatmanız ve özellikle GPS’i kapalı tutmanız her zaman için batarya kullanma süresini uzatan temel faktörlerdir.

Powerbanklar normalde telefon donanımına zarar vermeyen cihazlardır. Orijinal olmayan şarj ünitelerinin telefon bataryasına ciddi zarar verdiğini hatta daha tehlikeli durumlar ortaya çıkardığını söyleyebiliriz.

Eğer acil durumda şarj etmeniz gerekiyorsa telefonu doğrudan Uçak Modu/Uçuş Moduna alarak şarj edin. Bu daha hızlı şarj edilmesini sağlayacaktır. Bunu boş bir zamanda kendiniz deneyebilirsiniz.

Çin’de CCTV tarafından yapılan bir araştırmada, üretilen powerbankların % 70’inden fazlasının aşağıdaki konulardan bir veya daha fazlasına maruz kaldığı tespit edilmiştir; sahte kapasite, hatalı piller ve güç akışı için koruma. Örneğin bir çok powerbank özelliklerinde 10.000mAh iken aslında gerçekte sadece 5.600mAh’dir. Korsan powerbankların patladığı hatta sırf bu yüzden bazı ülkelerin havayollarında kullanımının yasak olduğunu biliyoruz.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version