Bilgi

Pika Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Tarih |

Çocuklarımız. Özenle yetiştirdiğimiz, büyüttüğümüz yüzümüzü güldüren en değerli varlıklarımız.  Savunmasız olan gözümüzün içine bakıp bizden şefkat, sevgi, yardım bekleyen o minik yürekler hastalandığında ebeveynler ne yapacaklarını bilemezler, tabir-i caizse dünyaları başlarına yıkılır. Ama şöyle bir durum var hiç hastalanmayan çocuk sağlıklı çocuk değildir. Elbette ki hastalanacak, bu küçük hastalıklar onun mikroplara karşı bağışıklığını geliştirecektir. Ama bugünkü yazımızda çocuklarda görülen ve o kadar da masum olmayan bir hastalıktan bahsedeceğiz. Pika sendromu.

Bu hastalığa pika denilmesinin  nedeni oldukça ilginçtir. Şöyle ki saksağana latince de Pica pica denilmektedir.  Bilindiği gibi saksağanlar buldukları her şeyi yiyen kuş türleridir.  İşte çocukların da  yiyecek olmayan nesneleri yemeleri durumuna pika denilmesinin nedeni budur.

Sizde eğer çocuğunuzun besin maddesi olmayan; toprak, kum, kil, tuz, bez, boya, saç, pil, sabun, cam gibi maddeleri yediğine şahit olduysanız lütfen dikkat! Çünkü bu durum çocuğunuzun pika sendromuna yakalandığını gösterebilir.

Bu hastalık 5 yaşın altındaki çocuklarda daha çok görülür. Tabii bebeklerde 1 yaşına kadar  her şeyi ağzına götürme olayı bu hastalıkla karıştırılmamalıdır.

Gelişmiş olan ülkelerdeki çocuklarda bu hastalığın görülme oranı %12 iken gelişmekte ola ülkelerde ise bu oran  %51’dir

Pika sendromunun en büyük nedeni nedir? Sorusunun cevabına bakacak olursak:

Çoğu hastalıkta olduğu gibi bu hastalığın da en büyük nedeni sevgi yoksunluğudur. Bununla birlikte ailedeki huzursuz ortamlar, ebeveyn reddi de bu hastalığa neden olabilir.  Ayrıca B1 ve B6 vitamini, demir, çinko kalsiyum eksiklikleri ve obsesif kompulsif bozukluk, epilepsi, otizm, şizofreni, zeka geriliği gibi rahatsızlığı bulunan kişilerde de pika sendromu görülebilir.

Peki bu hastalığın ne gibi zararları var? Öncelikle bu hastalar yiyecek olmayan yabancı nesneleri yedikleri için elbette olumsuz etkilenirler. Yenilen maddelerin besin değeri olmadığı için yetersiz beslenmeye bağlı olarak kansızlık görülebilir. Sindirim sisteminde rahatsızlıklar fark edilebilir. Vücuda alınan civa, kurşun gibi metaller zehirlenmeye neden olabilir. Yenilen madde nihayetinde hijyenik olmadığı için vücutta enfeksiyonlara da neden olabilir.

Diğer hastalıklar da olduğu gibi elbette bu hastalıkta da tedavi uygulanabilir. Peki ama nasıl?

Pika sendromu olan her çocuğun neden bu hastalığa yakalandığının bulunması gerekir. Çünkü altında yatan neden her çocukta aynı olmayabilir. Öncelikle çocuk tam bir muayene için doktora götürülmeli, besin eksiklikleri araştırılmalı ve vücutta demir, bakır gibi mineral eksikliği söz konusu ise buna uygun ilaç tedavisi başlatılmalıdır; ayrıca doğal gıdalarla da besin takviyesi yapılmalıdır. Örneğin demir içeriği yüksek olan kırmızı et, yumurta, pekmez, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler tüketilmesi gerekirken, bakır eksikliği için; yumurta, karaciğer, baklagiller gibi gıdalar alınarak eksiklik giderilebilir. Ayrıca psikolojik nörolojik değerlendirilmesi yapılarak gerekli görüldüğü takdirde çocuk psikiyatrisine ve çocuk nörolojisine yönlendirilebilir.

Sonuç olarak, tedavi sürecinde ebeveynlere büyük rol düşüyor. Bu hastalığın en büyük nedenlerinden biri daha öncede belirttiğimiz gibi sevgi eksikliği. Öyleyse ne yapılmalı Huzursuz bir aile ortamında yaşayan sevgiden yoksun olan çocuklarda bu hastalığın daha sık görüldüğünün farkına varılmalı ve hayatımızın en değerli varlıklarına gereken önem, ilgi ve sevgi verilmelidir.

Geleceğimizin teminatı olan bütün çocuklarımıza sağlıklı ve mutlu yarınlar diliyorum…

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version