Bilgi

Overclock (Hızaşırtma) Nedir? Nasıl Yapılır?

Tarih |

Overclock (Hızaşırtma) bilgisayar parçalarının sınırlarını standart değerinin üzerinde zorlamak demektir. Overclock olayı sadece işlemci üzerinde yapılabilen bir işlem değildir. RAM, GPU (Ekran Kartı) üzerinde de “Overclock” gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemler risk içerdikleri gibi uygulanılan donanımların da ömürlerini kısaltabilmektedirler.

Overclock işlemi ile ilgili örnek verecek olursak; 3.2 GHz hızında çalışan bir işlemciyi 4.0 GHz hızında çalışan bir işlemci haline basit birkaç ayarla getirebilirsiniz.

İşlemci üretilirken “işlemcinin hızı şu değerde olsun” diyerek üretilemez. İşlemci önce üretilir. Sonra işlemci üzerinde çeşitli testler yapılır. İşlemcinin en tutarlı sonuçlar verdiği hıza, o işlemcinin hızı denir ve işlemci üzerine bu hız değeri basılır. Aslında etiketinde 3.2 Ghz yazılı olan bir işlemci 3.4 Ghz veya 3.6 Ghz hızında çalışabilir. Özetle her işlemcinin iki hız değeri vardır. Birincisi, işlemcinin sınır hız değeri, ikincisi üreticinin riske girmeksizin işlemcinin dengeli çalışabileceği hızı gösteren hız değeri.

Overclock (Hızaşırtma) işlemcinin üreticinin etikette belirlediği hız değerinden yüksek değerlerde çalıştırılması işlemidir. Anakartta ayar değişikleriyle işlemcinin hızı artırılabilir. Sistem hızı (FSB), çarpan, voltaj değerlerinde yapılan değişikliklerle işlemci hızı artırılabilir.

İşlemcilerin hızları şu ölçütlere göre bellenir.

FSB (Front Side Bus) x Çarpan (Ratio) = Saat Hızı (Clock Speed)

Örneğin, FSB’si 100 Mhz, saat çarpanı 20 olan bir bilgisayarda 20×100=2000 Mhz işlemci hızıdır. FSB değeri 133 Mhz yapılırsa 133×20=2660 Mhz=2.66 Ghz işlemci hızı elde edilir. İşlemcilerde hız aşımı gerçekleştirildiğinde, işlemciyle beraber diğer sistem bileşenlerinin de hızlı çalışması gerekir. Bu durum donanımların zorlanması ve ömürlerinin kısalması anlamına geliyor. Fakat teknolojik gelişmeleri takip etmek için zaten birkaç senede bilgisayarı değiştirmek gerekiyor diye düşünenler hız aşımını tercih edebilirler. Hız aşımı işlemiyle işlemci hızı bir noktaya kadar artırılabilir. Belli bir hız değerinden sonra bilgisayar kilitlenmeleri, hatalar, hatta işlemci yanmaları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum, yükseltilen hızda işlemcinin kararlı çalışmadığını gösterir. Hız aşımı yapılmış sistemlerde işlemci daha fazla ısı üreteceğinden bu durumlarda soğutma daha önem kazanmaktadır.

Overclock işleminin en büyük avantajı -ve tabii ki en büyük yapılma nedeni de- işlemin sonunda kimi zaman %80’lere varan performans artışıdır. Örneğin 25 FPS ile oynadığını bir oyunu ekran kartınızı ve işlemcinizi overclock ettikten sonra artık 35 hatta 40 FPS ile akıcı bir biçimde oynayabilirsiniz. Yine sistemde kullandığınız diğer uygulamalarda gözle görülür bir performans artışı elde edebilirsiniz.

Overclock (Hızaşırtma) Nedir? Nasıl Yapılır?

Overclock işlemini işlemci için anakart üzerinde BIOS’tan yapabileceğiniz gibi anakart üreticisinin paket programları ile de gerçekleştirebilirsiniz. Ekran kartı için Overclock işlemi aynı şekilde -daha çok- üreticin sunduğu paket programlar ile yapılmaktadır. Eğer bilgisayarınızda işlemci veya ekran kartı için overclock işlemi yapacaksanız bu konuda detaylı bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Aksi halde bilgisayar donanımlarına geri dönüşümsüz zarar verebilirsiniz.

Turbo Boost Teknolojisi ile Overclock (Hızaşırtma) Karşılaştırması

Turbo Boost Teknolojisi ise çeşitli faktörleri dikkate alarak daha iyi bir performans artışı sağlar. Otomatik overclock sistemi olarak ifade edilebilir. Bu teknoloji sayesinde 2.6 Ghz olarak aldığınız bir işlemci, kullandığınız yazılıma göre otomatik olarak performansınızı 3.0 Ghz e kadar arttırabilir. Bu artış işlemcinizin modeline göre değişir.

Hız artırma olayı değişik faktörlerden etkilenir. Bu faktörler, çekirdek sayısı, tahmini güç tüketimi, çekilen tahmini akım miktarı ve işlemci sıcaklığıdır. Turbo Boost teknolojisi, işlemcinin anlık olarak performans artışı göstererek mevcut enerjisini işlemciye zarar vermeden daha üst seviyeye taşıyarak muazzam bir performans artışı sağlayacaktır.

Kaynak:

  • http://www.wikizero.info
  • Megep Yayınları
  • www.technopat.com

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version