Bilgi

Ons Nedir? Ons Altınla Gram Altının Farkı Nedir?

Tarih |

Ons, altın, gümüş, elmas ya da yakut gibi değerli taş ve madenlerin fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan birimin adıdır. Bu taş ve madenlerin hesaplamaları ons birim fiyatı ile gerçekleştirilir. Aynı zamanda sabit birim fiyatları da ons birim fiyatı üzerinden değerlendirilir.

Ons Altınla Gram Altının Farkı Nedir?

Ons altın dünyadaki tüm yatırımcıları ve merkez bankalarını ilgilendirirken ve uluslararası platformda işlem görürken, gram altın sadece Türkiye bazında hareketlenmelerde değişim göstermektedir. Ons bazında gerçekleşen yükseliş ya da düşüşlerin gram altına çok sert yansımadığını gözlemlenebilir.

Ons bazında altın fiyatı yükseldiğinde gram altının da yükselebilmesi için Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ya da ons bazında çıkacak değerlendirmenin Türk Lirası’ndaki değerlenme oranından daha yüksek olması gerekmektedir. Buna paralel olarak, çoğu zaman Ons bazında gerçekleşen yükselişler ya da düşüşler aynı oranda gram altına da etki etmektedir. Kısaca, ons altındaki değişimler Gram Altındaki değişimden daha kalıcıdır. Buna bağlı olarak kazanç oranları daha tatmin edicidir.

1 Ons Kaç Gramdır?

Uluslararası piyasada 1 ons, 31,10 gram olarak kabul edilir. Altının fiyatı ons cinsinden, dolayısıyla dolar kuru üzerinden hesaplanır.

Gram Altın’ın Fiyatı Ons’a Göre Nasıl Hesaplanır?

1 gram altının fiyatı, 1 ons altının güncel fiyatının 31.10’da birine eşittir.

Bir senaryoda, 1 ons altını $1555 olarak kabul edersek;

1 ons = 31.10 gram’a eşit olduğu için,

1 gram altın = $50 değerinde olur.

Gram altının yerel piyasalardaki değerini bulmak için dolar/TL kuru hesaba katılmalıdır.

Bu senaryoda, Dolar/TL kurunu 7 olarak alırsak,

1 gram altın = 50 X 7 = 350 TL değerinde olur.

Ons Altın Yatırımı Nasıl Yapılır?

Altın yatırımı yaparken hem doların TL karşısındaki değerindeki değişim hem de altının dolar cinsinden değerindeki değişim birlikte yatırımın Türk Lirası cinden getirisini belirlediğinin altını çizmek gereklidir. Yatırımcıların altın yatırımı yaparken bu bilgiyi göz önünde bulundurmaları gerekir. Yatırımcılar çeşitli platformlar ve sermaye piyasası araçları üzerinden ons altına yatırım yapabilir:

Fiziksel Ons Altın Alımı: İAR AŞ 1 onsluk altın külçeler satmaktadır. Türkiye’de fiziksel ons altın alımı sadece bu yolla yapılabilmektedir. Bu yöntem altın satın almak, altının uluslararası piyasalardaki dolar cinsinden fiyatı ve USD/TL paritesindeki değişimler dışında bir risk içermez.

Foreks Piyasası: Yatırımcılar, foreks platformları kanalıyla uluslararası döviz piyasalarının yanında emtia ve değerli metaller piyasalarında da işlem yapabilmekte ve ons altın alıp satabilmektedirler. Kaldıraçlı işlemler yapılması nedeniyle risk içeren foreks piyasasında ons altın yatırımı yapmak kullanılan kaldıraç oranına bağlı olarak çok yüksek riskler içerebilir. Bu piyasada işlem yapmak isteyen yatırımcıların risk – getiri, kaldıraç oranı gibi konularda bilgili olması tavsiye edilir. Küçük yatırımcılar için çok uygun olmayan Foreks işlemleri Türkiye’de minimum 50.000 TL teminatla ve maksimum 1:10 kaldıraçlı olarak yapılabilmektedir.

VİOP Piyasası: Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ya da VİOP’da ons altın sözleşmelerinde uzun veya kısa pozisyonlar alarak yatırım yapılabilir. VİOP’da yatırımcılar uluslararası piyasalarda altının dolar cinsinden değerinin hangi yönde değişim göstereceğine ilişkin öngörülerine dayanarak uzun veya kısa pozisyon alırlar. VİOP piyasası işlemleri de foreks işlemleri gibi yüksek oranda risk içerir ve yatırımcıların yeteli bilgi ve deneyime sahip olmaları tavsiye edilir.

Varant: Ons altın fiyatına dayalı olarak fiyatlandırılan varantlar aracılığıyla ons satın yatırımı yapılabilir. Varantlar daha az para yatırarak daha fazla kar elde etmenin mümkün olduğu kaldıraçlı işlemler kategorisinde bulunduğu için yüksek riskli yatırımlar arasına yer alır. Yatırımcıların bilgi ve deneyim sahibi olmadan bu yatırımları yapmamaları tavsiye edilir.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version