Bilgi

Nijer (Nijer Cumhuriyeti) Hakkında Kısa Bilgi

Tarih |

Nijer veya resmi adıyla Nijer Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında bulunan ve denize kıyısı bulunmayan bir parlamenter cumhuriyet ülkesidir. Nijer kuzeyde Cezayir ve Libya, doğuda Çad, güneyde Nijerya ve Benin, batıda ise Burkina Faso ve Mali ile komşu konumundadır. Nijer cumhuriyeti Mali, Songhai, Kanem-Bornu ve Sokoto gibi imparatorlukların yer aldığı topraklarda kurulmuştur. Geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülke büyük bir Afrika nehrinin adını taşımaktadır. Toprakların %55 çöl ya yarı-çöldür. Etnik grupları bakımından: Hausa, Djerma, Tuareg, Kanuri, Tubu, Arap, Gurmançe, Fulani ile oluşmakta ve başlıca konuşulan diller Hausa Djerma, kanurice, Fulanıca, Temaşekçe, Tıbuca, Arapça ve Gurmançe‘dir. Resmi işlemlerde Fransızca kullanılmaktadır. Ülkenin başkenti Niamey‘dir.

Nijer (Nijer Cumhuriyeti) Hakkında Kısa Bilgi

  • Nijer; birçok etnik grubu bünyesinde barındıran, yarısından çoğu çöllerle kaplı olan bir Afrika ülkesidir.nijer hakkında bilgi
  • Dünyanın en fakir ülkelerinden birisidir.
  • BM verilerine göre Nijer 2020 nüfusunun yıl ortasında 24.206.644 kişi olduğu tahmin edilmektedir
  • Niamey, ülkenin en büyük şehri ve başkentidir. Nijer ırmağının yanına kurulmuştur.
  • Resmi dil Fransızcadır. Ancak yerel diller daha çok konuşulmaktadır.
  • Para birimi olarak Batı Afrika CFA frangı kullanılmaktadır.
  • Yerel saat Türkiye saatine göre 1 saat daha geridir.
  • Nijer vize isteyen ülkeler arasındadır, gitmeden önce vize başvurunuzu yapmış ve Nijer’e vize almış olmanız gerekmektedir.

Nijer, Afrika kıtası üzerinde 1.267.000 km² bir alan kaplamaktadır. Ülkenin orta kısmında bulunan Aïr Dağları‘nın en yüksek noktası 2.022 metre ile Mont Idoukal-n-Taghès adlandırlan bölümüdür. Ülkenin batısında, kuzeyinde ve güneyinde birçok çöl bulunurken, %30 kaplama alanı ile Ténéré Çölü ülkenin en büyük çölüdür. Çöller genel itibarıyla ülke topraklarının üçte ikisini kapsamaktadır. Kıtanın en büyük üçüncü nehri konumunda bulunan Nijer Nehri, ülkenin güneybatı bölümünde 650 km’lik bir uzunluk ile ülke sınırları içerisinden akmaktadır. Tarıma elverişli alanların çoğu Nijer nehri kıyısındadır. Ülkenin ayrıca Çad Gölü‘ne kıyısı bulunmaktadır. Ülke toplam sınırı olan 5.697 km‘den 1.497 km’si ve böylelikle en uzun ülke sınırını Nijerya, 1.175 km’si Çad, 956 km’si Cezayir, 821 km’si Mali, 628 km’si Burkina Faso, 354 km’si Libya ve 266 km’si ise Benin sınırından oluşmaktadır.

Nijer sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Temmuz – Ağustos ayları yağışların görüldüğü aylardır. Batıda Burkina Faso sınırı yakınında ve Nijer Nehri kıyısında bulunan başkent Niamey‘de yıllık sıcaklık ortalaması 30.6 derece, yıllık yağış ortalaması 636 mm‘dir. Orta kesimlerde bulunan Agadez şehrinde ise yıllık sıcaklık ortalaması 38.2 derece, yıllık yağış ortalaması da 129 mm‘dir.

Ülkenin 2020 resmi olmayan verilerine göre nüfusu 24 milyon olarak açıklanmıştır. Ülke nüfusunun büyük bir bölümü şehirlerde ve özellikle de Benin ve Nijerya sınırlarına yakın bölümlerde yaşamaktadır. Ülkenin kuzey bölümlerinde Vaha bölgelerinde yaşayan topluluklar mevcut olup, göçebe ya da yarı göçebe yaşam sürdüren topluluklarda mevcuttur. Ancak günümüzde birçok kişi göçebe hayatını bırakarak yerleşik bir hayatı tercih ederek şehirlere yerleşmektedir. Nijer genç bir nüfusa sahip olup, 2020 tahmini verilerine göre %68’i 0-24 yaş aralığındadır. Ülkenin sadece %2,64’ü 65 yaş ve üzerindedir. Şehirde yaşayanların oranı 2020 verilerine göre %17 olan ülkede, nüfusun yıllık artış oranı 2020 tahmini verilerine göre %3,16 düzeyindedir.

Nijer içerisinde en yaygın din İslam‘dır. Ülke nüfusunun %80’i islam dinine göre yaşamakta olup, geri kalan %20’lik bir kısım ise Hristiyan ve diğer yerel dinlere inanmaktadır. Ülkede Fransızca resmi dil konumundadır. Fransızcanın haricinde Hausa, Djerma dilleri de nüfus içerisinde yoğun olarak konuşulan diğer dillerdir.

Ülke toprakları yedi bölge ve Niamey başkent belediyesi bölgesi olmak üzere toplam sekiz bölgeye ayrılmıştır. Bu yedi bölge ayrıca 63 ile, iller ise 254 belediyeye ayrılmış konumdadır.

Bölgeler: Agadez, Diffa, Dosso, Maradi, Tahoua, Tillabéri, Zinder, Niamey (Başkent Belediyesi)

Ülkenin ulaşım ağı son yıllarda büyük gelişim göstermektedir. Ülke içerisinde bulunan kara yolları 2005 yılında bu yana o güne kadar var olan yolların iki katına çıkarak, 3.912 km’si stabil olmak üzere 18.949 km’ye ulaşmıştır. Ayrıca 2012 verilerine göre ülke içerisinde nizami iniş ve kalkış pistlerine sahip olan on havaalanında içerisinde bulunduğu toplam 30 havaalanı bulunmaktadır. Ülkenin güneybatı bölümünden akan Nijer Nehri‘nin ise ülke içerisinde yer alan 650 km’lik bölümünden 300 km’si deniz taşımacılığına uygundur.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version