Bilişim Teknolojileri
Nasıl Bir Modem Almalıyım? Modem Tavsiyesi
Bir modem almaya karar verdiniz! Bunun için belirlediğiniz bir miktar paranız var. Bu fiyata en iyi modemi almayı planlıyorsunuz. Bir modem 20 TL’den başlar 1000 TL’ye kadar çıkabilir. Ancak burada temel olan şey ihtiyaç, kullanılabilirlik, kullanım süresi ve sorunsuz bir erişim sağlayacak cihaz olması. Elbette ben size gidin 20 TL’lik bir modem alın demeyeceğim. Ancak bir modem seçerken altyapınıza uygun ve geleceği düşünerek almanızda fayda var. Unutmayın ucuz diye alacağınız bir teknolojinin ne size neden başkasına hayrı var. “Aha bu ucuz” diye alacağınız bir ürün ilerde başınızı ağrıtacağına buradan bahse girerim.
Modem deyince akla ilk gelen marka Airties, TP-Link, Asus, Zyxel ve Draytek! Bu markalar içinde Asus ve Draytek hiç kullanmadım ancak olumlu yorumlar okuduğumu söyleyebilirim.
Modem dediğimiz şey 7/24 açık kalan bir cihaz. Basitçe açıklamak gerekirse görevi ise bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki cihazlara -bilgisayar(lara)gibi- bağlayan elektronik cihazdır. Modem temelde verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Yani dışardan size telefon kablosu ile gelen ses sinyallerini dijitale, sizden çıkan dijital verileri ise ses sinyallerine çevirir.
Modemler altyapı sistemlerini gelişmesi ile beraber türlere ayrılmıştır. Bu nedenle alacağınız modemin altyapınıza uygun olmasında fayda var. Yani fiber hattan beslenen bir data altyapısına tutup sadece ADSL Modem destekli almak tabiri caizse gölden kaşıkla su almaya benzer.
Modem alırken kablosuz olması sizin için bir ekstra avantaj. Kullanmayacaksanız bile kablosuz bir modem almanızda her zaman fayda var. Çünkü bir modemi dilerseniz sadece acces point dediğimiz kablosuz bir cihaz yada kablosuzdan kablosuza veya tekrarlayıcı (repeater) dediğimiz güçlendirici bir amaçla daha sonrada kullanabilirsiniz. Aldığınız modemde kablosuz özelliğini kullanmayacaksanız bile kapatabilme kablosuz özelliği seçeneği olduğunu unutmayın.
Bağlantı çeşidi olarak modemlerde ADSL, G-SHDSL, VDSL Modemler şeklinde ayrılırlar. G-SHDSL Modemler genellikle kurumsal yapıların Telekom ile yaptığı protokol ile özel olarak satın aldığı ve sadece kendisine özel boş hatlardır. Bu nedenle bireysel olarak kullanımı yoktur.
Alacağınız modem ADSL veya VDSL özellikle olmalı. Sadece ADSL destekli modemler Büyükşehirlerde ve Fiber altyapının olduğu yerlerde artık tercih edilmiyor. Aslında kullanımında halen bir sakınca yok. Ancak ileriye dönük olması açısından ADSL+VDSL (ADSL+,ADSL2,VDSL2) almak mantıklı. Bu nedenle mümkünse bir VDSL modem almanızda fayda var.
Bağlantı hızı modemizin özelliğini belirleyen en önemli unsurlardan bir tanesidir. Mbps olarak ifade edilen bu özellik Bits per second iletişim jargonunda, saniyede bir bit anlamına gelen birimdir. Bir saniyede, belirtilen kanalından geçen verinin miktarının bit olarak gösteriminde kullanılır.
Burada dikkat edilmesi gereken olay Mbps yüksek ise o hızda alacağınız anlamına gelmiyor. Sizin servis sağlayıcıdan -TTNet v.s- aldığınız hızda önemlidir. Örneğin satın aldığınız internet hızınız 24 Mbps ise 1200 Mbps aldığınız modem size maximum 24 Mbps hızında bir erişim olanağı verecektir. Bu nedenle çok yüksek olması önemli değildir. Çok yüksek hızlara sahip modemleri genellikle kurumsal yapılar tercih ederler.
Bu nedenle sizin alacağınız modem 150-600 Mbps olması yerinde bir karar olacaktır. Bunun nedeni hem geleceğe dönük olması hemde kullanılabilirlik açısından sorunsuz olmasıdır. Aynı şekilde daha düşük düzeyde de alabilirsiniz. Bunda hiçbir sakınca yok.
Modemler genellikle Firewall yapıları dikkate alınması gereken unsurlar. Ayrıca kural oluşturma ve yönlendirme yapıları güçlü olan modemler tercih sebepleri arasındadır. Ancak başta dediğim gibi bireysel bir kullanıcı iseniz standart VDSL destekleyen ve kullanılabilirliği olan modem tercih etmelisiniz.
Anten olayı konusunda –benimle bir çok kişi aynı fikirde olmasa bile- pek önemli olmadığını düşünüyorum. Zaten her modemde muhakkak anten var. Bazı firmalar üzerine 5-6 anten koyarak sanırım müşteri çekmeyi planlıyor. Ancak çoklu anten olayının pek faydası olduğunu düşünmüyorum. Modemin konfigrasyonu ve konumlandığı alan dikkate alındığında wifi yani kablosuz özelliği daha olacağı düşüncesindeyim.
En çok beğendiğim ve tavsiye ettiğim modemleri listeleyelim.
- Airties Air 5650 Modem >>> 250 TL (Yaklaşık)
- Asus DSL-N17U Modem >>> 265 TL (Yaklaşık)
- TP-Link TD-W8961N Modem >>> 75 TL (Yaklaşık)
- Airties Air 5660 Modem >>> 250 TL (Yaklaşık)
- Airties Air 5760 Modem >>> 300 TL (Yaklaşık)
- ZYXEL VMG8924 Modem >>> 475 TL (Yaklaşık)