Bilgi

Momo Oyunu Hakkında Bilgi

Tarih |

Siber Zorbalık (Cyber Bullying), bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarıdır. Momo Challenge Oyunu ise, sosyal medya ve cep telefonları aracılığıyla yayılan bir siber zorbalık iddiasıdır. İlk olarak Latin Amerika üzerinden yayılmaya başlayan ve etkilerini Fransa, ABD ve Nepal ülkelerinde de hissettirmeye başlayan Momo; büyük gözleri, uzun saçları ve tuhaf görünümüyle WhatsApp aracılığıyla kullanıcıların karşısına çıkıyor. Söz konusu oyuna ait herhangi bir link veya uygulama hali hazırda bulunmasa da, paylaşılan bilgilere göre telefon kullanıcıları “Momo” adlı bir kullanıcıyla çeşitli iletişim kanalları (iddiaya göre daha çok WhatsApp) üzerinden irtibat kurmaya ikna olduktan sonra, çeşitli görsel ve yazılı formatta tehdit mesajları alırlar ve bir dizi tehlikeli görevi yerine getirmeleri isterler. Bu görevlerin arasında “İntihar” da yer almaktadır. Temmuz 2018‘de dünya çapında geniş kitlelere siber zorbalık yaptığı iddiasına rağmen, Momo Challange ile İntihar ettiği düşünülen kişi sayısı azdır. Kolluk kuvvetleri Momo Challange‘ın gerçek veya yalan olduğuna dair bir açıklama yapmamışlardır. Ancak dünyada birçok resmi kurum Momo gibi zararlı içeriklerden korunmak amacıyla bazı açıklamalarda bulunmuşlardır.

Momo Oyunu ile ilişkilendirilen ve birçok haber sitesinde yayınlanın görsel aslında aslında Japon özel efekt şirketi Link Factory tarafından oluşturulmuş bir heykel. Heykelin asıl adı Mother Bird (Anne Kuş) ve Tokyo‘daki korku sanatı Vanilla Gallery‘de sergilenmiştir. Tasarımcısı ise heykeltıraş Aisawa Keisuke olduğu bildirilmiştir. Aisawa Keisuke yaptığı açıklamada; internet korsanlarınca ele geçirilerek çocuklara zarar veren bu heykelden dolayı sorumluluk hissettiğini ve heykeli yok ettiğini açıklamıştır.

Aisawa Keisuke

Momo görseli ile ilgili heykeli, farklı hayvan parçalarını kullanarak tuhaf bebekler ürettiği bilinen Japon sanatçı Midori Hayashi tarafından oluşturulduğu iddia edilsede, Midori Hayashi facebook hesabından bu iddiayı reddetmiştir. Hayashi, bebekleri kullanarak bazı ilginç figürler meydana getiriyor, ancak Momo Challenge ile ilgili olan görseli hiçbir zaman oluşturmadığını belirtiyor. Ayrıca Hayashi’nin farklı bebek heykelleri/oyuncakları için buradaki instagram hesabına bakabilirsiniz. (Not: Görseller rahatsız edici olabilir.) Sonuç olarak; ne Hayashi, ne Keisuke, ne de Link Factory; Momo oyunu ile uzaktan yakından bir ilgisi bulunmuyor.

Yapılan açıklamalar, Momo adlı oyunun viral olabileceği yönündeki tezleri güçlendiriyor. Zira Google‘dan yapılan açıklamada, “Medyada yer alan haberlerin aksine, yakın zamanda YouTube’da Momo’ya ya da Momo‘yu özendiren içeriğe yer veren videolara ilişkin hiçbir bulgu ulaşmamıştır. Bu tür içerikler kurallarımıza aykırıdır ve hemen kaldırılır” denilmiştir.

Momo oyunu ile ilgili olabileceği düşünülen tek haber ise; 12 yaşındaki bir kızın ölümüyle ilgili. Arjantin’nin Buenos Aires yakınlarındaki bir yerleşim alanında polis 12 yaşındaki kızın ölümünü araştırıyor. Raporlara göre ölümün, Momo adlı oyuna bağlı olabileceğini düşünüyorlar. İddiaya göre, kızın telefonunun kilidi açılmış ve oyunun amaçları için öleceğini iddia ettiği görüntülere ulaşmışlardır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version