Bilgi
Modem ve Router Arasındaki Fark Nedir?
Modem, tanım olarak “Modülator” ve “Demodülator” kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayarlara bağlayan aygıttır. Başka bir ifade ile Modem, sizin İnternet’e bağlanmanızı sağlar. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Geniş ağ kurmak için mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır. Modemlerin birden çok bilgisayarı aynı ağ içerisinde kablolu veya kablosuz olarak birbirine bağlamak gibi bir zorunluluğu yoktur.
Router ise (Türkçe: Yönlendirici), aynı ağ iletişim kurallarını kullanan iki bilgisayar ağı arasında veri çerçevelerinin iletimini sağlayan ağ donanımıdır. Başka bir ifade ile Router, bir çok bilgisayarı aynı ağa bağlamaya yarayan bir cihazdır. Router, internet bağlantınızı ev ya da ofisinizde bulunan çeşitli cihazlarla paylaşan bir cihazdır. Bir router, Wi-Fi özellikli cihazların ona bağlanabilmesi ve interneti kullanabilmesi için bir Wi-Fi şebekesi kuran, kablosuz sinyal gönderen bir cihazdır. Bir router birden fazla Etherner portuna sahip olabilir, böylece birden fazla cihazı doğrudan bir router’a bağlayabilirsiniz. Eskiden üzerinde sadece kablo girişi bulunan bu ürünler sonradan kablosuz ürünlerin çoğalmasıyla beraber kablosuz bağlantı desteği de vermeye başladılar. Bu kablosuz routerların üzerlerinde genelde bir, iki yada daha fazla anten bulunur ve bu sayede kapsama alanları genişler ve sinyal güçleri artar. Haliyle kablosuz bağlantıdan günümüzde dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler, konsollar, televizyonlar gibi bir çok ürün faydalanır. Router yönlendirme için OSI yedi katman modelinin üçüncüsü olan ağ katmanı kullanılır. Genellikle bu iş için özel üretilmiş donanımlar varsa da birden çok arayüzü olan bilgisayarlar da yazılım desteğiyle yöneltici olarak çalışabilirler. Router, Yerel Ağ’a ulaşım sağlamasına karşın İnternet bağlantısı sağlamaz. Daha doğrusu görev tanımı itibariyle bunu sağlamak zorunda değildir. Router’ın İnternet erişimi sağlaması için bir modem’e bağlı olması gerekir. Bu yüzden bir çok router’ın üzerinde modem’e bağlantı sağlama görevini üstlenen özel bir ethernet yuvası bulunur. Router, ağa bağlı her bilgisayara bir IP numarası atasa da bu numara yerel ağ için geçerlidir. O ağa bağlı tüm bilgisayarlar İnternet’e modem üzerindeki IP numarasından çıkarlar.
Kafa karışıklığının önüne geçmek için Modem ve Roter arasındaki farkı özetleyelim. Modem dediğimiz şey, telefon kablosundan gelen ses sinyallerini bilgisayarın anlayabileceği elektriksel sinyallere çevirir ve bilgisayara ethernet kablosuyla gönderir. Router ise, bu bilgisayarın anlayabileceği türden sinyalleri (çevrilmiş, hazır) modemden bir kablo vasıtası ile alır ve etrafa telsiz şekilde yayın yapar. Bir router bir modeme bağlıdır ve modemden tek bir IP adresi alır. Diğer tüm cihazlar router’ınıza bağlanır ve onlara internet erişimi sağlar. Artık günümüzde üretilen modemlerde Router desteği verilmektedir. Ancak buradaki püf nokta unutulmamalıdır. Sadece Router kullanarak internete çıkış yapamazsınız. Bunun için ayrı bir modem almak durumundasınız. Ancak yukarıda dediğimiz gibi günümüzdeki modemler genel olarak Router/Modem özelliğindedir. Access pointler, repeatelar, menzil arttırıcılarda hemen hemen router ile aynı işi yapar fakat ayrı kutu halinde satılırlar.