Bilgi

Modem Tavsiyesi! Modem Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Tarih |

Şöyle bir durum var. Bir modemin üzerinde yazan Mbps değeri ne kadar yüksek ise o kadar iyi. Yok öyle bir şey! Mbps dediğimiz şey veri aktarım hızı. Örneğin evinizde bulunan muslukların tamamından çekeceğiniz su miktarı bellidir. Su belirli bir miktarda ve belirli bir basınçla gelir. Daha büyük borular vs. almakla gelen su miktarını arttıramazsınız. Evde bulunan tüm muslukları açtığınızda ortalama her musluklardaki akan su miktarı düşer. Modemde aynı böyle bir şey. Sizin internet paketiniz neyse ancak o hızda dağıtım yapar. Genellikle internet paketleri 8 Mbps, 16 Mbps, 24 Mbps, 35 Mbps, 50 Mbps, 100 Mbps’dir. Siz 300 Mbps’lik bir modem aldığınızda hızınız 300 Mbps olmaz. İnternet paketinizde tanımlı hızınız neyse odur. Servis sağlayacınız yani TTNET, Superonline, Smile ADSL vs. size hangi hızı tanımladıysa o hızda almaya devam edersiniz. Daha fazla kullanıcı modeminizden internete çıkış yaptığında haliyle hızınız düşecektir.

Birde şu anten olayı var. Anten sayısı o kadar çok önemli bir konu değil aslında. Nedense bazı modemlerde 4’e kadar çıkan antenler mevcut. Her kablosuz modemde öyle böyle anten mevcut. Antenin görünür olması muhtemelen alıcıyı olumlu etkilediği için böyle üretiliyor. Antenli-Antensiz cep telefonu olayı gibi. Eğer extra yeni bir teknoloji ile desteklenmediyse (dbi) çok önemli özellik değil aslında. Kablosuz özelliği etkileyen en önemli değer kablosuz çıkış gücü (bakınız db), frekans (bakınız GHz) ve kablosuz standart (bakınız IEE 802.1 gibi) özellikleridir. Bunlar ne kadar yüksekse kablosuz yayın daha uzağa yayın yapar. Bu değerler genellikle modemin ayrıntılarında yazar ki çoğu kişi bu değerlere bakmaz bile.

Alacağınzı modemi bireysel kullanacaksanız ve daha kablosuz özelliğinden faydalanacaksanız o zaman yukarıda bahsettiğim özellikleri yüksek olan modemleri alın. Sonradan “ben modemi iyi diye aldım fakat diğer odada çekmiyor” diye şikayet edersiniz. Birde evinizin betonarme yapısı kablosuz yayını etkiler. Bir evin diğer odalarında çok iyi çektiği halde farklı bir evin odasında daha kötü bir kablosuz yayın değeri elde edilebilir.

Piyasada çok sayıda modem markası mevcut ancak bunların çoğunun donanımsal yapısı neredeyse aynı. Marka olarak Airties, Asus, TP-Link, Zyxel, Draytek en çok tercih edilen markalardan. Her seviyede (work, home) 100-500 TL aralığında bulabilirsiniz. Evinizde bireysel olarak kullanacağınız bir modemi doğru bir konumlandırma ile en iyi şekilde faydalanabilirsiniz.

TP-Link TD-W8961N ADSL Modemi piyasada yaklaşık 95-100 TL aralığında. Bireysel kullanıcılara hitap eden ve satış-memnuniyet değeri yüksek bir modem. Şahsen kullandığım ve memnun kaldığım bir modem. Kurulumu ve kullanımı basit, fiziksel olarak güzel tasarıma sahip olan bu modem uygun fiyatlı bir modem alacaklar için ideal. Çok üst düzey değerlere sahip olmasada düşük fiyatlı modemler içinde en iyisi diyebilirim.

Asus DSL N17U ve Zyxel VMG3925-B10B 300-350 TL aralığında bütçesi olanlar ve üst düzey modem arayan bireysel ve kurumsal yerler için ideal. Bu modemler güvenlik ve ekstra özellik arayanlar için ideal. Özellikle kurumsal yerlerde birden çok bilgisayarın (sunucu olmadan) bağlandığı bilgisayarlar için internet kopmalarının önüne geçiyor. Bilgisayar sayısı 20 ve üzeri olduğunda eğer DHCP dediğimiz otomatik IP dağıtan bir sunucu yoksa bu modemler rahatlıkla otomatik IP dağıtabiliyor. Kullanıcı bazlı filtreleme ve çok sayıda konfigrasyon seçeneği sunan bu modemi gerek marka gerekse kullanıcı beğenisi üstte olan cihazlardan.

İyi bir modem arıyorum diyenler için TP-Link TD-W9970 ADSL Modem tavsiyelerim arasında. 175-250 TL arasında kaliteli bir firewall özelliği barındıran bu cihaz 300 Mbps özelliğine sahip. TP-Link TD-W8961N modemine göre bir tık yukarda. Çok fazla fark olmasada tercih edilebilirlik açısından 3. Sırada.

175-250 TL Aralığında alternatifler içinde yine dikkat çeken bir modem Asus DSL-N16 ADSL Modem. 300Mbps EWAN, VPN, Ebeyn Kontrolü Destekli,VDSL,ADSL, Fiber Modem/Router gibi özellikleri barındıran bu modem n11’den 198 TL’ye yaklaşık bulabilirsiniz.

Bütçem yeterli bana iyi bir şey önerebilirmisiniz diyorsanız o zaman Asus DSL-AC52U Çift Bant 802.11ac Kablosuz ADSL/VDSL Modem Router tavsiyem. Şu anda piyasada yüksek değerde özellikler içinde en çok tecih edilen rokettube modemlerden. 400-450 TL’ye piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz.

Eksik yada hatalı olduğunu düşündüğünüz bilgi için lütfen yorum kısmını kullanın.

7 Yorum

  1. Tolga

    1 Kasım 2017 at 20:15

    Merhabalar,
    Evimde 25mbps vdsl destekli fiber net kullaniyorum. Kablolu baglantimda sikinti yok fakat ayni anda 5 cihaz wifiye bagli oldugu icin yeterli bir kablosuz baglanti alamiyorum. Maksimum 450-500tl bandinda onerebileceginiz cekim konusunda iyi,uzun bir sure sorun cikarmayacak modem onerir misiniz?
    Asus dls ac55u ve zyxel vmg3925 b10b modemleri var kafamda. Yardimci olursaniz cok memnun olurum.

    • Cüneyt Çağala

      2 Kasım 2017 at 12:39

      merak ettiğim bağlantı kesiliyor mu? yoksa yavaşlıyor mu? ama şöyle bir şeyde var. eğer 5 cihaz aynı anda youtebeden veya film vs. izlerse istediğin modemi, access pointi al aynı sorunu yaşarsın. çünkü sana verilen miktar 25 mbps. eğer kesilme söz konusu ise bunun nedeni ise dhcp sorunu. bunun önlemi cihazlarına (laptop, telefon, bilgisayar, tablet) manuel ip vererek sorunu giderebilirsiniz. Asus dls ac55u kesinlikle tavsiye ederim. Ancak ben olsa sanırım zyxel derdim. zaten seçtiğin iki modemde kaliteli ve fazlasıyla işine yarayacak modemler. ancak başta dediğim gibi kotan ve sınırın belli. bunu aşman imkansız. modemlerin çalışma mantığı aynıdır. hemen hemen hepsi aynı donanıma sahip. sadece yazılım vs. ile yeni teknolojiler eklenmiş. iyi bir modem daha fazla çekim alanı ve sorunsuz bağlantıyı sağlayacaktır. fakat biri torrenten bir şeyler indirip diğer film izlerse emin ol hiç bir modem işe yaramaz.

  2. Alp B

    27 Kasım 2017 at 21:19

    Cüneyt Bey bu bilgilendirici ve net yazı için çok teşekkürler. Yeni taşınacağım yerde maalesef fiber altyapısı yok, dolayısıyla VDSL kullanmak durumunda kalacağım. 3+1 evde sıkıntısız bir tecrübe için şu anda piyasadan önereceğiniz spesifik bir model var mı acaba? Çok profesyonel bir şey aramıyorum. Tek derdim; çekim gücü beni yarı yolda bırakmasın, saçma sapan resetlenme ihtiyacı oluşturmasın.
    Hayatımda hiç modem almadım, alma ihtiyacım olmadı paketlere dahil gelmesinden ötürü, şimdi de ışık tutulmuş tavşan gibi kaldım ortada 🙂 Çok teşekkür ederim değerli zamanınız için. Saygılar.

  3. untitled none

    23 Haziran 2018 at 17:51

    Merhabalar. Yaklaşık 7,8 ayrı siteden modem satın alınması ile ilgili farklı yazı okudum. En faydalı sizin yazınızı gördüm. Teşekkür etmek için yorum bırakmak istedim. Kendi tavsiyenizi de yazmanız sizin yazınızı diğer yazılardan bir adım öteye geçirmiş. Aynı zamanda bir sorum olacak. Doping adsl üyesiyim. Sürekli yaşanan kopmalar neticesinde teknik servis çağırdık ve kendisi bize bina içerisindeki telefon hatlarının eskidiğini söyledi. Haklı olabilir eski bir binada oturuyoruz. Bunun için telefon tesisatçısı mı çağırmak gerekir, yada çözüm nasıl olmalı. Bir bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler.

    • Cüneyt Çağala

      24 Haziran 2018 at 01:09

      merhaba. yorumunuz için teşekkür ederim. eğer gerçekten bina içerisindeki telefon kablosu sorun ise aslında çözümü oldukça basit. çok düşük maliyetle kendiniz bile bu kabloyu çekebilirsiniz. ben uğraşamam derseniz telefon tesisatçısı da uygun bir fiyatla çekeceğini düşünüyorum. yöntem binanınızın içerisine bulunan internet firmasının kutusundan evinize hat çekmek olacak. eğer açıktan çekme olanağınız varsa daha kolay olacaktır. kendimde istanbulda kaldığım dönemde benzer bir sorunu yaşadım. 1 hafta boyunca sürekli internet kesintisi yaşayınca gidip 35 metre kablo aldım. yanılmıyorsam metresi 50 kuruş felandı. bina girişinde ki internet/telefon kutusuna kadar takip edip (bazen üstünde hangi daireye ait olduğu yazabiliyor) yaklaşık 10 cm kalacak şekilde kesip yeni aldığım telefon kablosunu eve çektim ve hazırda buluna rj11 kablolu sokete bağlayıp modeme taktım. böylece sorun çözülmüş oldu. burada dikkat etmeniz gereken şey bina içerisinde koplamalar konusunda herkes aynı sorunu yaşıyorsa altyapı ile ilgili bir sorun var demektir. yoksa sadece siz yaşıyorsanız o zaman aklınıza ya modem ya kablo yada bilgisayarınızla ilgili sorun akla gelecektir. eğer mobilden böyle bir sorun yaşamıyorsanız o zaman modemin sorunlu olduğunu düşünerek modemi resetleyip yeniden yapılandırmak veya alternatif varsa başka bir modemle denemek. eğer bunda da sorun devam ediyorsa o zaman kabloları değiştirmenizin vakti gelmiş demektir.

  4. Hamza

    9 Şubat 2019 at 14:39

    Merhaba ben 35 maps internet hızı 500 metre binanın dışına dağıtan modem onerirmisiniz

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version