Bilgi
Modem Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Herkese Merhaba. Bu yazımızda “modem alırken dikkat edilmesi gerekenler” hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağım.
Modemler -birçoğumuzun bildiği üzere- bilgisayardaki verileri yani digital sinyali, analog sinyale çevirerek kablo üzerinden iletilmesini sağlayan cihazlardır. Modem terimi, Modulation-Demodulation kelimelerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. Modemin görevi, bilgisayardan aldığı digital (sayısal) veriyi analog veriye çevirerek göndermek ve aynı şekilde karşı taraftan gelen analog veriyi tekrar digital veriye çevirerek bilgisayara iletmektir. Bu digital-analog çeviri işleminin sebebi, bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılan hatların digital veriyi taşıyamamalarıdır.
Bir modem için beklenen özellikle kesintisiz ve hızlı bir erişim olanağı sağlamaktır. Ancak günümüzde modemlerle ilgili yeterli bilgiye sahip olunmadığından bir çok durumda hatalı modem seçimleri söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.
Bir modemin üzerinde dev puntolarla yazılı olan Mbps değeri o modemin veri aktarım hızına işaret etmektedir. Burada servis sağlayıcınızda aldığınız (TTNET vs.) hız ile bir ilgisi yoktur. Örneğin; 1200 Mbps değerinde bir modemi ele alalım. Buradaki Mbps, modemin saniyedeki aktarım hızıdır. 1200 Mbps = 150 MB/s’dir. Yani 1200 Mbps olan bir modem saniyede 150 Mb (Megabayt) veri aktarır. (1 Mbps = 0.125 Mb/sn) Ancak aldığınız modemin hızı ne olursa olsun hizmet aldığınız servis sağlayıcınızın size tanımlamış olduğu internet hızı ne ise o hızın üzerine çıkamazsınız. Örneğin; serviz sağlayıcınız size 24 Mbps değerinde bir hız tanımladıysa hangi modemi alırsanız alın bu hızın üzerine çıkmazsınız.
Modemin kablosuz özelliğinin ne kadar alanda etkili olduğunu belirleyen değerler ise aşağıdaki gibidir. Bu değerler modeminizi konumlandırdığınız alandan ne kadar uzağa yayın yapacağını belirler. Bu özelliğe ait değerler ne kadar yüksek ise modeminiz o kadar güçlü (duvarları geçen) ve uzağa kablosuz yayın yapan özellikte olur.
- Çıkış (İletim) Gücü: Bknz |<20dBm(EIRP) gibi.
- Kablosuz Standartlar: Bknz | IEEE 802.11n, 802.11g, 802.11b gibi.
- Frekans: Bknz | 400-2.4835GHz gibi.
Modem üzerinde yer alan anten (dipol) sayısı ise tamamen pazarlama stratejisi gereği kullanıcıyı etkilemeye yönelik olduğunu düşünüyorum. Hali hazırda her modemin iç yapısında anten yer almaktadır. Üretici firmalar anten sayısını arttırarak kullanıcının daha uzağa yayın yapacağını düşünmeye sevk etmektedir. Oysaki anten sayısının artmasının önemsenecek bir konu olmadığını söyleyebilirim. Hali hazırda modemlerde kullanılan teknolojiler birbirine benzemektedir. Bir modemde ki anten çokluğu anteni olmayana göre daha işyi olduğu düşüncesi yanlıştır.
Modem alırken 2.4 GHz ve 5 Ghz‘i kast eden “çift bant” gibi bir terim çıkacaktır. Bu değerler, Wi-Fi ağınızın kullanabileceği iki farklı “bant” anlamına geliyor. İkisi arasındaki en büyük fark, hızdır. Standart koşullar altında, 2.4 GHz Wi-Fi, yönlendiricinin sınıfına bağlı olarak 450 Mbps veya 600 Mbps’ye kadar destekleyecektir. 5 GHz Wi-Fi ise 1300 Mbps’ye kadar desteklemektedir. Bu iki yapınında birbirine karşı üstünlükleri bulunuyor. Normal bir kullanıcı için çok önemsenecek bir değer değildir. Eğer kullandığınız telefon, laptop 5 GHz desteği yoksa aldığınız modemde 5 Ghz desteği varsa ve sadece bu özelliği aktif hale getirirseniz cihazınız Wifi’ye bağlanmayacaktır. Bağlantınız sık sık kesiliyorsa veya video izlemek ve oyun oynamak için daha fazla hıza ihtiyacınız varsa, 5 GHz’e geçmeniz iyi bir fikir olacaktır. Normal koşullar altında, 2.4 GHz’lik bir ağdan bile çok yüksek bir hız elde edebilirsiniz. Eğer çok fazla sayıda wifi ağının bulunduğu 2,4 Ghz bantlı cihazların bulunduğu bir alanda yaşıyorsanız, o zaman kesinlikle 5 GHz bandına geçmeyi düşünmelisiniz.