Bilgi

Melatonin Hormonu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Tarih |

Günümüzde insanlar düzensiz bir yaşam sürmektedirler ve bu yüzden de beslenme ve dinlenme konusunda birçok sıkıntılar yaşamaktadırlar. Özellikle stresle başa çıkmakta zorlanan insanlar uyuyamamaktan şikayetçidirler. Uyku sorununu çözmek için çeşitli yollar aramaktadırlar; bitki çayı içmek, süt içmek, kitap okumak, müzik dinlemek vs. Bazen bunlar uyku için çözüm olamayabiliyor. Bu durumda melatonin denilen mucizevi hormon kullanılabilir. Peki nedir bu hormon?

Melatonin, insan beyninde bulunan uyurken salgılanan, vücudun uyku düzeninin korunmasında yardımcı olan özellikle karanlıkta salgılanan bir hormondur. Bu hormonun faydaları oldukça fazladır;

Uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı olur. Karanlıkta uyurken daha fazla salgılanan bu hormon bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığına karşı direnç gösterilmesini sağlar. Yapılan çalışmalarda mide ülserine iyi geldiği, reflü belirtilerinde azalmaya neden olduğu, meme tümörlerinin büyümesini de yavaşlattığı kanıtlanmıştır. Ayrıca bu hormon kalbi rahatlatıyor, tıkalı damarları açıyor. Melatonin sayesinde düzene giren uyku alışkanlığı yaşlanmayı da yavaşlatıyor, kişinin daha dinç ve genç hissetmesine yardımcı oluyor.

Melatonin aynı zamanda mutluluk hormonudur. Bu hormon seviyesi düşük kişilerde depresyon görülebiliyor. Zaten depresyon giderici ilaçların çoğu melatonin üretimini artıran ilaçlardır.

Vücudumuzda bulunan bu hormondan faydalanmak için uyku saatlerini düzenlenmeye ve karanlıkta uyumaya özen göstermek gerekiyor, böylece bu hormonun nimetlerinden daha fazla yararlanmış oluruz.

Herkes yüksek miktarda melatonin ile doğar fakat yaşlandıkça bu hormon seviyesi azalır, uyku süresi kısalır ve uyku düzeni bozulur. Bu yüzden dışardan melatonin takviyesi yapılabilir. Uzmanlar bu takviyenin herhangi bir tehlikeye neden olmadığını söyleseler de bilinçli tüketici olmakta fayda var. Çünkü melatoninin uzun süredeki etkileri üzerindeki bilimsel çalışmalar sınırlıdır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version