Bilgi
Megabyte (MB) ve Megabit (Mb) Arasındaki Fark Nedir?
Bu yazımızda sizlere Megabyte (MB) ve Megabit (Mb) arasındaki farklar konusunda bilgi vermeye çalışacağız.
Bilgisayarda herhangi bir dosyanın (film, müzik vs.) veya belgenin boyutu daha çok Megabyte (MB) cinsinden ölçülür. Megabayt bilişim sistemlerinden bir kapasite bir ölçüm birimidir. Bir dosyanın/belgenin ne kadar alan kapladığını belirlemek için kullanılır. Megabyte sıklıklıkla kullanılan bir birim olduğu halde Kilobyte, Gigabyte, Terabyte gibi ölçüm terimleri de kullanılmaktadır.
- 1 Byte = 8 Bit
- 1 Kilobyte = 1024 Byte
- 1 Megabyte = 1024 Kilobyte
- 1 Gigabyte = 1024 Megabyte
- 1 Terabyte = 1024 Gigabyte
İnternet servis sağlayıcılarından internet satın alırken veya bir modem/acces point gibi bir cihaz alırken genellikle Megabit veya diğer adıyla Mbps terimi ile kaşılaşırız. Mbps’nin okunuşu Megabit olduğundan aynı anlama gelir. Ancak Megabit Megabayt demek değildir. Megabit bilgi işlem terimi olarak saniyede aktarılan veri hızıdır. Yani 1 saniyede aktarılan veri hızına 1 Megabit denir ve bu yaklaşık olarak 122 Kilobayta denk gelir. Megabyte çevirdiğimizde ise yaklaşık 1 Megabit = 12 Megabyte’dir.
Kısaca 100 Megabit yaklaşık olarak 12 MB (Megabyte)/sn’dir. Yani bunun anlamı saniyede 12 Megabyte veri aktarımı yapılmaktadır.
Diyelim ki 24 Mbps hıza sahip bir internet paketine sahipseniz saniyede 24 Megabyte’lık bir indirme hızı şeklinde düşünmek yanlış olacaktır. Bunun anlamı saniyede 3 Megabyte veri indirdiğidir.
- 8 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 1 Megabyte indirme yapmak mümkündür.
- 16 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 2 Megabyte indirme yapmak mümkündür.
- 24 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 3 Megabyte indirme yapmak mümkündür.
- 32 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 4 Megabyte indirme yapmak mümkündür.
- 50 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 6.25 Megabyte indirme yapmak mümkündür.
- 100 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 12.5 Megabyte indirme yapmak mümkündür.