Bilgi
Malware Nedir? Nasıl Temizlenir?
Kötü amaçlı yazılım veya Malware, bilgisayar sistemlerine zarar vermek, bilgi çalmak veya kullanıcıları rahatsız etmek gibi amaçlarla hazırlanmış yazılımlara genel olarak verilen ad. Bu yazılımlara örnek olarak virüsler, solucanlar, truva atları, rootkitler verilebilir. Genellikle yazılım (software) olarak tanımlanmalarına rağmen bazen basit kodlar halinde de olabilirler.
Bazen scumware (kirli yazılım) olarak da ifade edilen kötücül yazılımlar, hemen hemen her programlama veya betik (script) dili ile yazılabilmekte ve birçok farklı dosya türü içinde taşınabilmektedirler.
Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi ile bilgi ve bilgisayar güvenliği konusunda en ciddi tehditlerin başında kötü amaçlı yazılımlar gelmektedir. Bu yazılımlar bulaştığı bir bilgisayar sisteminde veya ağ üzerindeki diğer makinelerde zarara yol açmak veya çalışmalarını aksatmak amacıyla hazırlanmış yazılımların genel adıdır.
İnternetin yaygınlaşması ve internet reklamcılığı sektörünün gelişimine paralel olarak kötü amaçlı yazılımlar rotasını internete erişim vasıtası olan web tarayıcılarına çevirmişlerdir. Bu tip yazılımlar internet genizimi sırasında kullanıcıyı çeşitli reklamlara yönlendirerek gelir elde etmeye çalışmaktadır.
En genel kötücül yazılım türleri şunlardır:
- Bilgisayar virüsü
- Bilgisayar solucanı (worm)
- Truva atı (bilgisayar) (Trojan horse)
- Arka kapı (backdoor)
- Mesaj sağanağı (spam) (Yığın ileti)
- Kök kullanıcı takımı (rootkit)
- Telefon çevirici (dialer)
- Korunmasızlık sömürücü (exploit)
- Klavye dinleme sistemi (keylogger)
- Tarayıcı ele geçirme (browser hijacking)
- Casus yazılım (spyware)