Bilgi

Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tarih |

Lisans veya lisansüstü eğitim seviyeniz ne olursa olsun, sosyal bilimler veya fen bilimleri mühendislik gibi ne okursanız okuyun bir gün illa ki makale ya da bilimsel bir yazı yazmak zorunda kalacaksınız. Üniversite hayatınız boyunca yüzlerce ödev hazırlasanız da bilimsel içerikli bir yazı yazmak tamamen farklı bir süreçtir. Makale yazarken birden fazla problemle karşılaşabilirsiniz. Neler yapmanız gerekiyor bir liste halinde verelim.

1. İyi bir literatür taraması: Konuyu belirledikten sonra derinlemesine bir literatür taraması yapmanız şart. Bu taramaları yaparken iyi bir şekilde not alınmalı ve sizin kafanızdaki fikirle bağlantıları, artı ve eksileri ilişkilendirilmelidir. literatür taraması deyince akla gelen şudur: Bu konu hakkında bugüne kadar yapılmış bütün çalışmaları zamana göre sıralamak. Sakın bu hataya düşmeyin! Bu liste kimsenin işine bugüne kadar yaramadı sizin de işinize yaramayacaktır. Yapmanız gereken literatürü tararken çalışmaların güçlü ve zatıf yönlerini not etmenizdir.Bu altın strateji oldukça işinize yarayacaktır.

2. Taslak oluşturma : Makale yazmanın asıl önemli hatta can alıcı noktası iyi bir taslak oluşturmaktır. eğer iyi bir taslak hazırladıysanız şuan işin %70 i bitti demektir. Bunun için konuya hakim olunmalı ve ” bu bölümde nelerden bahsedeceğim?” sorusunun cevabı maddeler halinde yazılmalıdır. Mesele konunuz anaokulunun çocuklar için avantaj ve dezavantajları nelerdir?” olsun. Taslak oluştururken öncelikle anaokulu nedir neden gereklidir olası avantajları nelerdir dezavantajları nelerdir şeklinde maddeleri yazdıktan sonra her bir madde bir paragraf konusu olacak şekilde yazınızı tamamlayabilirsiniz. Bu verdiğim basit örneği kendi araştırma konunuza ya da makalenize uyguladığınız taktirde kolay bir şekilde yazınızı tamamlayabilirisiniz.

3. Yazım, Noktalama ve İmla Kuralları: Ne yazık ki yazım kuralları bazen gözden kaçabilir. Bunu önlemek için her 3 veya 5 sayfada yazdıklarınızı sadece yazım ve noktalama işaretlerinin doğruluğundan emin olmak için baştan okuyabilirsiniz.

4. Neyi Savundunuz Ne Buldunuz?: Makalenin can alıcı sorularını yani neyi savundunuz ve ne buldunuz iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Birbirini tekrar eden cümlelerden kaçınıp özgün bir şekilde savunmanızı yapabilmelisiniz.

5. Başlık ve Özet: Makalenizin veya yazınızın başlığı çok önemlidir. Çünkü okuyucu ilk başlığa bakacak, başlık ilgisini çekerse özete geçecektir.Tıpkı bir roman alırken kapak sayfası ve başlık nasıl dikkatinizi çekiyorsa yazdığınız her yazının başlığı, yazınızı okuyucuya beğendirebilmek için önemli bir parametredir.

6. Anahtar Kelimeler : Makalede doğru anahtar kelimeler daha çok okunmanıza ve insanlar araştırma yaparken size daha kolay bir şekilde ulaşmanız için önemli bir yoldur. Bunu belirlerken çalışmanızın hangi kısmı ön plana çıkıyor onu düşünün ve keyword olarak bu kelimeleri belirleyin.

7. Referanslar, Alıntılar : Genel olarak en anlamadığımız en çok hatayı yaptığımız bölüm referanslar veya alıntılar kısmıdır. Bunun için en güzel kaynak bağlı olduğunuz okulun klavuzlarıdır. Örneğin tez yazıyorsanız okulun sizden istediği yazım kriterleri bellidir ve buna göre yazmanız gerekecektir. Kaynak gösterirken dikkat etmeniz gereken altın kural : Kaynak gösterirken her zaman ana kaynağı kullanın.Orijinal kaynak her zaman asıl istenilen asıl ulaşılması gereken kaynaktır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version