Bilgi
Maden Suyu ve Soda Nedir? Aralarındaki Fark Nedir?
Genellikle maden suyu ile soda kavramları birbirine karıştırılır. Çoğu zaman aynı anlamda kullanılsa da aslında birbirlerinden –biraz- farklı içeriklere sahiptirler. Maden suyu içerisinde çözülmüş mineral sıvıları bulunduran elementlerden oluşan bir içecektir. Soda ise normal suyun içine farklı maddeler katılarak elde edilmiş olan içecektir. Maden suyunun minerali çok zengin iken soda mineral içermemektedir. Yani soda yapay bir üründen ibarettir, yapay olan ürünler vücuda belli seviyede katkı sağlamaktadır.
Soda, sodalı su ya da karbonatlı su; içinde çözülmüş halde karbondioksit gazı bulunan sudur. Çoğu meşrubatın ana maddesini teşkil eder. Şekerli, aromalı ve sitrik asit (asitliği düzenleyici) ihtiva eden soda türleri gazoz olarak adlandırılır
Dr. Fevzi Özgönül, “Maden suyu ve soda, ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir, ancak sodanın bundan başka hiçbir işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur. Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulundurur. İçilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit ve bikarbonat eklendiğinde soda yapılmış olur. Maden suyu ve soda, ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir ancak sodanın bundan başka hiçbir işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur. Dolayısıyla tüketilmesi önerilen doğal maden sularıdır ve sodayla maden suyunu ayırt edebilmek için ürünün üzerindeki etiketi okuyup karar vermek çok önemlidir” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Şenarslan, “Maden suyu, yapısında çözülmüş mineral sıvıları bulunduran elementlerden oluşan bir içecektir. Soda ise içilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbonhidrat eklendiğinde elde edilir. Maden suyunun minerali çok zengin iken soda mineral içermemektedir” dedi.
Maden Suyu, jeolojik ve fiziksel olarak koruma altında tutulan yeraltı sularından kuyu açılarak veya kaynaktan doldurularak elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm’den daha az olmayan sulara verilen isimdir.
Çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içerirler. Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda özel miktar ve oranlarda mineraller ve iz elementler içermeleridir. 500 ppm’den daha az mineral içerenlere düşük mineralli su, 1500 ppm’den daha fazla içerenlere yüksek mineralli su denilmektedir.
Maden suyu ise yerin en derin katmanlarından çıkar, çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır ve magmadan aldığı karbondioksit gazının basıncı vasıtasıyla yer yüzüne çıkar. Yeryüzüne çıkarken geçtiği katmanlardan mineralleri de alarak yol alır. Bu durumda maden suyu mineralce çok zengindir.
Maden suyu ihtiva ettiği alkali oluşturucu minerallerle vücudun çeşitli elektrolitlerinin konsantrasyonunu düzenler ve özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat yoğunluğunu dengeler. Bu mineraller, organizmanın biyokimyasal reaksiyonlarına aktif olarak katılır ve düzenler.
Ter, solunum, idrar ve spor ile kaybolan minerallerin takviyesi için su içmenin yanı sıra maden suyu içerek bu ihtiyacımızı karşılamış oluruz.
Kaynak:
- https://www.cnnturk.com/saglik/maden-suyu-ile-soda-ayni-sey-mi?page=3
- http://www.bilgibaba.org/yazi/maden-suyu-nedir-faydalari-nelerdir-soda-ile-arasindaki-fark-nedir
- https://www.sabah.com.tr/saglik/2015/08/24/maden-suyu-ile-soda-arasinda-fark-nedir
- http://www.haberturk.com/saglik/haber/1449639-maden-suyu-ve-soda-arasindaki-fark-nedir/4
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Soda
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Maden_suyu
- https://gidabilinci.com/maden-suyu-ve-soda-arasindaki-fark-nedir
- https://www.antoloji.com/nedir/soda/