Bilgi
LED, LCD ve Plazma Arasındaki Fark Nedir?
Monitörler yapılarına göre CRT (Cathode Ray Tube), LED (Light Emitting Diode), LCD (Liquid Crystal Display) ve Plazma olmak üzere 4’e kısma ayrılır. Günümüzde gerek bilgisayar monitörlerinde ve gerekse televizyonlarda sıklıkla Plazma, LCD ve LED’ler kullanılmaktadır. CRT Monitörler ise günümüzde artık tercih edilmeyen fakat halen kullanılan bir monitör çeşididir.
CRT (Cathode Ray Tube): Bu monitör çeşidinde oldukça küçük boyutlarda binlerce oluşan kırmızı, yeşil ve mavi fosfor kaplı tabakadan oluşan bir ekrana yüzeyine elektron demetinin çarptırılmasıyla görüntü oluşturulur.
LED (Light Emitting Diode): LED ekranlar aslında LCD ekran ile çalışma mantığı aynı olmasına rağmen Light Emitting Diode olarakta isimlendirilen LED’ler LCD’den farkı arka aydınlatma sistemni kullanması ve bu arka aydınlatma sisteminde floresan lamba yerine bir dizi LED (Light Emitting Dioede / Işık Yayan Diyot) kullanmasıdır. LED TV’ler kendi içerisinde ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz. Doğrudan aydınlatma ve kenardan aydınlatmalı olarak LED’lerde teknoloji hemen hemen aynıdır. Kalite olarak LCD’lerin üzerinde yer alır.
LCD (Liquid Crystal Display): LCD ekran yapısal olarak plastik bir tabaka içindeki sıvı kristalin üretilen ışığı yansıtması mantığına dayanır. Ekran tepki süresi düşük olan ekranlarda görüntü bulanıktır.
Plazma (Plasma): CRT monitörlerin çalışması mantığına benzerler. İki cam arasında düzgün dağılmış ve içerisinde xenon ve neon gazlarının bulunduğu fosfor kaplı hücreler sayesinde görüntü elde edilir.