Bilgi

Lazer Yazıcı Tavsiyesi | Hangi Lazer Yazıcıyı Almalıyım?

Tarih |

Son günlerde lazer yazıcı ile ilgili çok soru geliyor. Hemen hemen herkes en ucuz fiyata en iyi lazer yazıcıyı almak istiyor. Hali hazırda bir lazer yazıcı 300 TL’den başlıyor 150.000 TL’ye kadar çıkıyor. Aradaki fiyat farkı düşünüldüğünde 300 TL’lik bir yazıcıdan mükemmel bir performans bekleyemezsiniz.  Bunu söylemek abesle iştigal olur ki bu kandırmaktan öte bir şey değil. Söz konusu bir lazer yazıcıyı tavsiye ettiğimde bana verilen bütçeye en uygun yazıcıyı seçmeye çalışıyorum. Tavsiye ettiğim yazıcı modelleri daha çok bizzat test ettiğim veya farklı sürümlerini kullanıp beğendiğim yazıcılardan oluşuyor.

Bir lazer yazıcı almak gibi bir planınız varsa seçeceğiniz her özelliğin ekstra bütçe gerektirdiğini söylemekte fayda var. Her bütçe artışı daha iyi bir özelliği olan yazıcı almanızı sağlayacağı gibi her eksik özellik diğer bir özelliğin daha kaliteli olmasını sağlayacaktır. Çok fonksiyonlu bir yazıcı alırken ihtiyacınız olmadığı halde içerisinde fax, mobil yazdırma, çift yazdırma özelliği bulunan bir yazıcı aldığınızda haliyle fiyat artacaktır.

Bence özellikle lazer yazıcı seçiminde bütçeniz kısıtlı ise ihtiyaca yönelik alınmalıdır. Yani temel ihtiyaçlar neler öncelikle buna karar vermeniz gerekiyor. Örneğin çift taraflı yazdırma seçeneği olan bir yazıcıya ihtiyacınız yoksa ve böyle bir yazıcı almak isterseniz o zaman bütçeyi arttırmanız gerekiyor. Benim 500 TL bütçem var ama tüm fonksiyonları içersin dediğinizde o zaman ya kaliteden ödün vereceksiniz yada almaktan vazgeçeceksiniz. Başka bir seçeneğiniz yok.

Çok fonkisyonlu ucuz bir yazıcıyı alıp aktif kullanılan bir ofis/büro gibi bir alanda kullanmaya kalktığınızda –ve hor kullanılıyorsa- kısa zamanda arıza çıkarma ihtimalini her zaman düşünmeniz gerekiyor.

Kısaca özetlersek, yazıcıyı bireysel mi, ofis/işyeri, sınıf/okul gibi bir alanda mı kullanacağınız ve kullanacağınız yoğunluğu bilmeniz gerekiyor.

Kendim için örnek vereyim. Kullandığım yazıcı “Brother DCP-1511 Çok Fonksiyonlu Yazıcı”. Bu yazıcıyı 2-3 sene önce 500 TL’ye aldım ki sanırım şu anda –doların değer kazanmasından dolayı- fiyatı 700 TL gibi bir fiyata çıktı. Şu ana kadar en ufak bir sorun yaşamadım. Tarama, fotokopi, çıktı gibi tüm özellikleri sorunsuz-sıkıntısız bir şekilde çalışıyor. Orijinal toneri kullanıyorum ve yaklaşık 90-120 TL aralığında fiyata sahip ve muadili ise 20-50 TL arasında değişiyor. Orjinali (muadil kullanmadım) 1000 sayfaya kadar çıktı elde edebiliyorsunuz. Her gün kullanmasam da arada derede çıktı için yoğun kullanıyorum. Bu tipte bir yazıcıyı 700 TL bütçesi olan için her zaman öneriyorum.

Bireysel yazıcı kullanımı biraz konfordan kaynaklanıyor. Bir fotokopi, tarama, çıktı elde etmek istediğinizde zaman kaybı yaşamadan kullanıyorsunuz. Ama gerçekten kitap gibi veya günlük 500-600 gibi bir çıktı elde ediyorsanız bu türde bir yazıcı başınızı biraz ağrıtabilir.

Lazer yazıcı seçimi çok karmaşık bir konu değil. Hali hazırda HP, Brother, OKİ, Canon, Ricoh, Samsung gibi lazer yazıcılar piyasada en çok tutulan ve tercih edilen yazıcı markaları. Bunların bazıları çipli dediğimiz toner sistemleri ile çalışıyor. Yani ucuza aldığınız dolum veya muadil tonerleri kullanırken sıkıntı çıkartabiliyor. Ancak bazı firmaların hemen hemen bir çok muadil tonerlerininde sorunsuz çalıştığını biliyoruz. Bunun için toner alırken ilgili firmadan telefonlar görüşüp detay almak en mantıklısı. Diğer bir çok model ise muadil tonerle çalışabiliyor. Hatta neredeyse aynı performansta ve kalitede. En önemlisi toneri aldığının firmanın kalitesinden geçiyor. Firma gerçekten iyiyse sorun çıkarması halinde hızlı bir geri bildirim ve sorunu çözebiliyor.

Sürekli baskı alan okul/işyeri/ofis gibi bir alandaysanız bence 1000 TL civarında bir bütçe belirlemeniz gerekiyor. Sadece siyah-beyaz baskı söz konusu ise 400-500 TL’den başlayan fiyatlarda okul/işyeri/ofis kullanımına uygun bir çok seçenek bulunuyor. Yine eğer sadece renkli yazdırma söz konusu ise 500-600 TL’den başlayan kaliteli bir yazıcı almanın mümkün. Tarama, fotokopi, renkli gibi çok fonksiyonlu özellikler istediğinizde o zaman 900 TL’den başlayan fiyatlar, Tarama, fotokopi, siyah-beyaz düşündüğünüzde ise fiyatlar 750 TL’den başlıyor.

Aktif yazıcı kullanımı söz konusu ise yani sürekli çıktı alınıyorsa o zaman sadece siyah-beyaz lazer yazıcı için bütçenizin 2000-5000 TL aralığına çıkarmanız gerekiyor. Bu türde bir makina aldığınızda sizi yıllarca sorunsuz baskı elde etme olanağı tanıyacaktır.

Örneğin aktif kullanım için büroda, okulda, işyerinde sadece siyah-beyaz çıktı elde etmek istiyorsanız; 500 TL değerinden Canon i-Sensys LBP6030 Lazer Yazıcı alabilirsiniz. Hem siyah beyaz hemde renkli kullanım söz konusu olacaksa 600 TL civarında Oki C332DN Lazer Yazıcı veya daha iyi bir model istiyorsanız 1750 TL’ye Canon i-SENSYS LBP7660CDN Renkli Lazer Yazıcı alabilirsiniz.

Lazer yazıcı seçimi kısaca ihtiyaçlar ve ayırdığınız bütçeye göre değişkenlik gösteriyor. Net bir şekilde YORUM KISMINA bütçem şu ve şu şekilde bir yazıcı istiyorum (renkli, siyah beyaz, fotokopi, fax, çift yazdırma, üstten tarama, mobil yazdırma, telefonlu vs.) yazarsanız kısa zamanda cevaplamaya çalışırım.

Selametle.

9 Yorum

  1. ZAFER YILDIZ

    7 Aralık 2017 at 11:55

    MERHABA. GÜNLÜK ORTALAMA 1000 SAYFA BASKI ALIORUZ. RENKLİ KAĞIDA BASKI YAPIYORUZ. HP1102 VE WİFİ MODELİ OLANI KULLANIYORDUK, AMA SÜREKLİ ARIZA VERMEYE BAŞLADI. YAPTIĞIM ARAŞTIRMALARDAN SONRA Canon i-Sensys LBP251dw Wi-Fi + PCL BU MODELİ BULDUM. TONERİN 6300 SAYFA BASKI VERMESİ ÇOK İYİ. AMA BİZİM ASIL SIKINTIMIZ KAĞIDIN BASKILI OLMASI NEDENİ İLE KAYNAKLANIYOR. SERİ BASKI VERDİĞİMİZ ZAMAN MAKİNA ISINMASI SEBEBİ İLE RENKLİ OLMASINDAN DOLAYI SIKIŞMALAR ARTIYOR SANKİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM. BU MAKİNA İŞİMİZ GÖRÜRMÜ ? DEĞERLİ YORUMUNUZU BEKLİYORUM. SAYGILARIMLA

  2. cumali

    14 Ocak 2018 at 00:06

    bütçe 1000 tl renkli fotokopi tarayıcı mobil yazdırma toneri doldurma sıkıntısı olmayan

  3. ahmet

    10 Mayıs 2018 at 17:50

    Yazıcıların bozulmalarından bahsetmemişsiniz. Herkes evinde bir yazıcı çöplüğü olduğunu söylüyor. Benim tek kriterim bozulmaması. Acaba lazerler daha mı az bozulurlar.

    • Cüneyt Çağala

      11 Mayıs 2018 at 17:10

      bir çok kişi ucuz diye gidip mürekkep püskürtmeli alıyor. uzun süre kullanmayınca kuruma vs. sebeplerinden yazıcı bozuluyor. haliyle teknik servise gidiliyor ama teknik servisin talep ettiği ücret yazıcı kadar oluyor. lazerler bozulma eğilimi açısından en dayanıklı yazıcı tipidir. ve kesinlikle tavsiye ediyorum. bildiğimiz fotokopi makinası mantığı ile çalışırlar. en ucuzundan en pahalısına kadar diğer yazıcı türlerine göre daha avantajlıdırlar. ancak baskı kalitesi fotoğraf gibi istendiğinde mürekkeplere renk basımı biraz daha düşük düzeyde.

  4. Kader

    13 Ağustos 2018 at 00:25

    Merhabalar öğretmenim ve evde kullanmak için bir yazıcı almak istiyorum sadece özel derslerde kullanacağım mümkün olduğunca uygun fiyatlı fakat çift taraflı baskı fotokopi ve tarayıcı özellikleri olması gerekiyor hangilerini önerirsiniz ?

    • Cüneyt Çağala

      13 Ağustos 2018 at 00:45

      bütçeniz nedir? ayrıca siyah-beyaz veya renkli seçeneğiniz hangisidir?

  5. Eyup

    30 Ekim 2018 at 23:19

    Merhaba yardımcı olduğun için teşekkürler ben evde kullanım için yazıcı almak istiyorum haftada 5 ila 10 sayfa arasında baskı alacağım çocuklara ödev çıktısı siyah beyaz yeterli olacaktır ödevler için tarayıcı olmasına gerek yok Bluetooth yada wi-fi özelliği olan kablosuz teşekkürler

  6. Rabia

    17 Aralık 2018 at 00:41

    Merhabalar ben ders notlarımı çıkarmak için renkli çift taraflı bir yazıcı arıyorum. Günlük 40 50 sayfa civarında not çıkıyor. Hangisini önerirsiniz? Teşekkür ederim şimdiden. Kafamız karışık bu konuya hakim değiliz arkadaşımla ortak alacağız.

  7. Emel

    29 Nisan 2019 at 21:22

    renkli, siyah beyaz, fotokopi, fax, çift yazdırma, üstten tarama, mobil yazdırma, telefonlu vs özellikler lazım. Hangisini almam gerekiyor ve fiyatı ne kadar olur

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version