Bilgi

Lastik Ölçüleri

Tarih |

Bir otomobilin lastiklerinin üzerindeki harf ve rakamlarının birer anlamı var. Lastik satın alırken veya aracınıza lastik takarken bu rakamlara dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi taktirde ya uyumsuzluk yada araç yakıtında artış meydana gelir. Ayrıca unutlmamalıdır ki orjinal olmayan araç lastiklerinin belirli riskleri vardır. Şimdi sizlere araç lastik ölçüleri hakkında kısaca bilgi verelim. Otomobil lastiklerinin ilk adımı J.B Dunlop‘un oğlunun üç tekerli bisikleti için tasarladığı lastik modeli ile başlamıştır.

Aşağıdaki aracımızı örnek alarak başlayalım:

195 / 55 R 16 87 V

  • Taban Genişliği (mm): Normal basınçla şişirilmiş ve 24 saat bekletilmiş bir lastiğin, şekil ve yazılar hariç olmak üzere, yanakları arasındaki dıştan dışa uzaklığıdır. Örneğin 195 / 55 R 16 87 V ifadesinde “195” rakamı taban genişliğini ifade eder.
  • Yanak Yüksekliği (Seri):  Kesit yüksekliğinin, kesit genişliğine oranının % olarak ifade edilmesidir. Örnekteki “55” yanak yüksekliği (seri) dir.
  • R (Radyal Lastik): Radyal lastikler esnek ve daha az ısınıp daha kolay soğuma özelliğinde ki lastiklerdir. Radyal lastiklerin yerde bıraktığı taban izi çapraz lastiklerinkinden daha geniştir. Bu avantaj radyal lastiklerin konvansiyonel lastiklere oranla yüzde 20 daha iyi yol tutmasını sağlar.
  • Jant Çapı (inç) : Lastik içine takılabilecek jant çapını ifade eder. Örnekteki 195 / 55 R 16 87 V lastiği “16” jant çapıdır.
  • Yük endeksi: Yük endeksi bir lastiğin hız sembolü ile belirtilen kg cinsinden en yüksek hızda taşıyabileceği azami yükü gösterir. Örnekteki 195 / 55 R 16 87 V “87” ifadesi yük endeksidir.
  • Hız Sembolu: V ile belirtilen kısımdır. O lastikle maximum yapılabilcek hızdır.

Araç Yük ve Hız Endeksleri

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version