Bilgi

Kötü Amaçlı Yazılımlara Karşı Korunma Yöntemleri

Tarih |

Kötü amaçlı yazılım bilgisayarlara zarar vermek, bilgi çalmak, reklam yapmak ya da kullanıcıları deneyimlerini zorlaştırmak için hazırlanmış yazılımlara genel olarak verilen isimdir. Bu tür yazılımlar bilgisayarlara programların içinde gizlenmiş, maillere konulmuş, ya da flash belleklerin içinde dolaşarak bulaşabilir.

İnternet teknolojisinin yaygınlaşması ve kullanıcı sayısının artması ile bu tehditlere maruz kalan insan sayısı artmış yine buna bağlı olarak kötü amaçlı yazılımlara karşı korunma yöntemleri de gelişme göstermiştir.

Kötü amaçlı yazılım türleri başlıca şunlardır;

  • Virüs
  • Solucan
  • Truva atı
  • Mesaj sağanağı (Spam)
  • Klavye dinleme sistemi (Keylogger)
  • Casus yazılımları

Bu tür yazılımlardan korunmak için alınabilecek tedbirler genelde kullanıcıların dikkat ve özeniyle doğru orantılıdır. Kaynağı belli olmayan dosyaları indirmek ya da bu tarz sitelerde dolaşmak virüslerle karşı karşıya gelmeye yol açabilir. En önemli nokta ise kesinlikle bir anti-virüs yazılım edinip güncel kalması sağlamak olacaktır. Kötü amaçlı yazılımların işletim sistemleri içinde her geçen gün farklı bir açık bulması, anti-virüs olarak adlandırdığımız yazılımlarında güncel olmasını zorunlu hale getirmiştir.

Kullanıcıların alması gereken önlemler ;

Bir virüsten korunma programı yüklemek; Virüsten korunmaya yarayan programları yüklemek indirdiğiniz dosyaların, gezindiğin web adreslerinin taranmasını ve bu virüslere karşı direnmesini sağlayacaktır. Yeni virüsler her gün yeni bir hal aldığından bu programların güncel tutulması önem arz eder.

Tanımadığınız kişilerden gelen e-postaları açmayın; Birçok virüs e-posta ekleriyle kolaylıkla yayılabilir. Bunun için e-postanın açılması yeterlidir. Bu yüzden tanınmayan göndericilerden gelen e-postaları açmamak akıllıca bir yöntem olur.

İşletim sisteminin güncel kalmasını sağlayın ; Birçok işletim sistemi bilgisayarınızı güvenli tutmak için düzenli olarak geliştirmeler içinde olur. Değişen virüs türlerine karşı bu gelişmelerin takibi önemlidir.

Tarayıcınızın açılır pencerelerini engelleyin ; Çoğu reklamcılar tarafından kullanılan açılır pencereler kötü amaçlı veya güvenli olmayan kod da içerebilirler. Tarayıcının ayarlar bölümden açılır pencereleri engellemek kolay fakat işlevsel bir yöntemdir

2012’nin birinci çeyreğinde yapılan bir araştırmaya göre en çok kullanılan antivirüs programları.

1- avast! Free Antivirus %11.91
2- Microsoft Security Essentials %9.96
3- Avira AntiVir Personal – Free Antivirus %9.75
4- AVG Anti-Virus Free %6.83
5- ESET NOD32 Antivirus %6.75
6- Norton AntiVirus %5.00
7- Kaspersky Internet Security %4.62
8- AVG Anti-Virus %4.19
9- McAfee VirusScan %3.34
10- ESET Smart Security %2.59

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version