Bilgi
Kötü Amaçlı Yazılımlara Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?
Kötü amaçlı yazılımlara önlem almak amacıyla anti virüs sistemleri Windows güvenlik duvarları, online virüs tarama sistemleri kullanarak bu yazılımları engelleyebiliriz. Ayrıca e-mailimize gelen sıpam mesajlarını engelleyerek bunun önüne geçebiliriz .İnternet üzerinden bulaşan kötü amaçları olan yazılımlar, Windows güvenlik duvarı tarafından engellenerek bulaşması önlenir. Öte yandan flash bellek ve CD’lerden bulaşan bu yazılımlar bilgisayarın anti virüs sistemi tarafından engellenir. Bu amaçlı yazılımlar genellikle internet üzerinden bulaşırlar. Bu yüzden güvenliği test edilmiş tescillenmiş web sitelerinden indirme yapmak gerekir. Güvenmediğimiz bağlantılara tıklamamız gerekir. Eğer internetten bir dosya indirceksek mümkünse online tarama sonucuna bakılır. Kötü amaçlı yazılımlar genellikle resim, video, ses dosyasına gömülerek gönderilir. Bu tür dosyalara virüs sistemleri bazen kayıtsız kalır. Bu tür durumlarda bulaşan virüs hard disk silebilir, veya kopyalayabilir. Bu tür durumlarda mağdur olmamamız için bu bellekleri şifrelememiz gerekmekte veya yedeklememiz gerekmektedir.
Bu kötü yazılımlar arasından en çok bilinenler hedefi izlemeye, verilerini çalmaya, kopyalamaya, veya hedefin kullandığı bilgisayarı çökertmeye kullanamaz hale getirmeye yöneliktir. Çalmaya ve izlemeye yönelik olarak trajen virüsü kullanılır. Trajenin Türkçe karşılığı Truva atıdır. Yani kendisini resim, video, vb. dosya gibi gösterip bilgisayara sızar. Öte yandan keylopper şifreleri çalmaya yöneliktir. Solucan virüsü ise bilgisayarı yavaşlatma-ya, çökertmeye yöneliktir. Web sitelerinin sahte kopyalarına karşı ünlü arama motorları ve bilinen tarayıcılar kullanılmalıdır. Günümüzde çoğu anti virüs sistemi bu yazılımları tespit eder. Bu yüzden bilindik anti virüs sistemleri ve tarayıcılar kullanılmalıdır. Gelişen teknoloji akıllı telofonlarada virüs geliştirmeler artmıştır. Bu tür virüsler kişinin konuşmalarını,mesaj-larını, izlemektedir. Bu yüzden mümkünse konuşmaları, ve mesajlaşmaları kriptolayan yani şifreleyen sistemler kullanılmalıdır.
Ünlü anti virüs sistemleri arasında Esetsmartnod32, Kar-persky, Bitdefonder, Awastontivelmüs vb.yazılımlar kullanılır. Reklam amaçlı yazılımları engellemek amacıyla Ualwarebytes, Adblock vb.sistemler kullanılır. Kişisel hayatın gizliliği esasına dayanarak poopledrome’daki don’t track yani beni izleme sistemi aktifleştirilebilir. Öte yandan anpry birds gibi ünlü bir oyunun kötü amaçlı bir yazılım olduğunun öğrenilmesi bir skandal olmuştur. Ve işletim sistemleri özel yetkileri kullanıcıların tercihine bırakmıştır. Bu yüzden en son sürücu işletim sistemleri kullanılmalıdır.