Bilgi
Klavye (Keyboard) ve Fare (Mouse) Nedir?
Klavye (Keyboard)
Klavye ingilizce “Keyboard”, fransızca “Clavier” bilgisayardaki en önemli giriş ekipmanıdır. Üstünde harfler, rakamlar, işaretler ve farklı işlere yarayan ve işlevleri olan tuşlar bulunur. Türkçe için iki özel klavye tipi vardır. F klavye ve Q klavye. F klavye Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. F klavyede yazım hızı Türkçe’ye göre geliştirildiği için Q klavyeye göre çok daha hızlıdır.
Çalışması: Tuş takımında her bir tuşa iki tane kod verilmiştir ve adı Hex kodudur. Tuşa basıldığı anda oluştur kodu, çekildiğinde ise bitir kodu tetiklenir. Karakterler ise veritabanında özel kodlara ayrılmıştır. Bunlar her tuş kodu için belli bir karakter oluştururlar.
KEYB komutu basit anlamda klavyeden gönderilen her kod için uygun bir karakter atamakta kullanılan bir tabloyu yükler. Bu işlem bilgisayarlar çok hızlı işlem yaptığı için bize basit gibi gelse de arka planda çok karışık işlemlerdendir.
Fare (Mouse)
Fare ya da İngilizcesiyle “mause”, avucumuzun içinde tuttuğumuz, hareket ettirdiğimizde bilgisayar ekranındaki imleci hareket ettiren, bir çeşit giriş aracıdır. Fare modeline göre değişiklik gösterir ve üzerinde bir veya daha fazla sayıda tuş ve tekerlek bulunabilir.
İlk bilgisayar faresi 1964 yılında Douglas Engelbart tarafından yapılmıştır. Mause elimizi hareket ettirdiğimizde bunu mekanik, LED’li optik, laserli optik yöntemle algılayabilir bunu da bilgisayara kablo, kızılötesi, radyo dalgalar veya Bluetooth gibi farklı seçeneklerle aktarabilir.