Bilgi
Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Ne Kadar? 2019
Bu yazımızda “Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Ne Kadar?” sorusuna kısaca yanıt vermeye çalışacağız
Kırmızı ışık ihlali trafik lambaları ile düzenlenmiş yol ve kavşaklardaki uyarıcı lambalara uymamak anlamına gelmektedir. Tüm sürücülerin ve hatta yayaların dahi bildiği üzere araçlara kırmızı ışık yandığı takdirde sürücülerin güvenli şekilde durması gerekmektedir.
Bu konuda en çok yapılan ve hatta kazalara neden olan yanlış ise ışıkların yeşilden kırmızıya geçiş aşamasıdır. Sürücüler ışıklar yeşilden kırmızıya dönerken geçmeye devam etmekte ve hatta kırmızı yandığı halde durmak istemedikleri için geçmektedirler. Sinyalizasyonlarda aslında bu duruma karşı önlem olarak yeşilden kırmızı ışığa geçiş aşamasında karşı yöndeki araçlar için kırmızıdan yeşile geçişi gecikmeli olarak yapmaktadır. Ama bu süreyi bazı aceleci sürücüler ihlal etmektedir.
Geçmiş yıllarda bu tür ihlaller sadece trafik polisleri ve sivil trafik müfettişleri sayesinde tespit edilebilmekteydi. Artık günümüz teknolojisinde bu tür sürücü ihlalleri özellikle büyükşehirlerde elektronik olarak tespit edilebilmekte ve cezai işlem anında uygulanmaktadır. Elektronik Denetleme Sistemi olarak adlandırılan EDS ile sürücülerin yapmış oldukları ihlaller hata ve itiraza mahal vermeyecek şekilde tespit edilebilmektedir. Trafik ışıklarına yerleştirilen yüksek çözünürlüklü ve plaka tanıma teknolojisi ile donatılmış kameralar 24 saat kayıt yapmaktadır.
2019 Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Ne Kadar?
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununda yer alan maddelerdeki cezalara her yıl belirli oranda zam yapılmaktadır. Kırmızı ışık cezası 2019 yılı için ocak ayında zamlanmış ve 235 TL olarak belirlenmiştir. Tabi bu tutar için erken ödeme indirimi de uygulanmaktadır. Kırmızı ışık cezası 2019 yılı için 235 TL olarak uygulanacak ve tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimli olarak 176,25 TL olacaktır. Para cezasının yanında kırmızı ışık ihlali sürücü durdurularak yazıldıysa eğer sürücü ceza puanı için de ayrıca işlem yapılmaktadır.
Yapılan son düzenleme ile son bir yıl içerisinde sürücünün 3 kere kırmızı ışık ihlali yaptığı tespit edilirse ihlal yapan sürücünün sürücü belgesi yani ehliyetine 30 gün süre ile el konulmakta ve trafiğe çıkamamaktadır. Aynı yıl içerisinde tekrardan 3 defa (6. kez) kırmızı ışıkta geçenlerin ehliyetleri 45 gün süreyle alınacaktır. Aynı yıl içerisinde tekrardan 3 defa (9. kez) veya daha fazla sayıda kırmızı ışık ihlali yapanların ehliyetlerine 60 gün süreyle el konulacaktır.
Aynı yıl içerisinde bu kırmızı ışık ihlali maddesi kapsamında sürücünün ehliyetine iki veya daha fazla defa el konulmuşsa sürücü belgesini geri almak için sürücünün ehliyeti geri alma süresi sonunda öncelikle psikoteknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçmesi gerekecektir. Sürücünün ehliyet belgesini almasına mâni hâli olmadığı anlaşılanlara bu kanun kapsamında verilmiş olan trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla sürücü belgeleri iade edilir.
Not: Cezalar tebliğ tarihinden itibaren peşin ödenmesi durumunda %25 indirim uygulanarak 176,25 TL olur. Cezalar ihlalin yapıldığı zamandan 1 hafta ya da 1 ay arasında sizlere ulaşır.
Trafik Cezası Borcu Nereye Ödenir?
Trafik cezaları e-devlet üzerinden, EGM resmi internet adresi üzerinden, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet adresi üzerinden ya da herhangi bir PTT şubesine giderek sorgulanabilir. Ödeme işlemi Gelir İdaresi Başkanlığının bir online hizmeti olan İnternet Vergi Dairesi aracılığıyla veya şahsen bir vergi dairesine giderek yapılabilir. Ayrıca yetkili bankaların şubelerinden veya internet bankacılık üzerinden ödeme yapılabilir. Detaylı bilgi için burayı (tıkla) okuyabilirsiniz.