Bilgi
Kemik Erimesi Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Yaşlandıkça kemikler zayıflar ve daha kırılgan olur. Osteoporoz (kemik erimesi), düşük kemik kitlesi ve kemik dokusunun yapısal bozukluğu sonucu genellikle omurga, kemik ve kalçada olmak üzere kırık riskinin yükselmesi ile tanımlanan sistemik bir kemik hastalığıdır. Sıklıkla bu hastalık kendini ilk olarak şiddetli sırt ve bel ağrıları, kemiklerde kırılganlık ya da boyda kısalma olarak gösterir. Kemik incelmesi başlamışsa kemiklerde incelme geriye döndürülemez ama ilerlemesi yavaşlatılabilir. Bu ise dengeli beslenme ve bol hareket etmekle mümkündür. Ağrılar oluşursa hareket yapmak çok faydalı ve zorunludur. Çünkü kullanılmayan kemikler, hareket yapanlara oranla daha kolay ve hızlı incelir, güçlerini yitirir.
Osteoporoz gelişmesinde yaş, cinsiyet, vücut yapısı, aile hikâyesi, östrojen kaybı, hareketsiz yaşam ve beslenme ile ilgili faktörler önemli rol oynamaktadır. Yetersiz kalsiyum, aşırı protein, tuz ve kafein alımının osteoporoz oluşumuna neden olduğu ayrıca fosfor, flor, bakır, çinko, magnezyum gibi mineraller ile A,C,D,K vitaminlerindeki yetersizliklerin de osteoporozun beslenme ile ilgili risk faktörleri olduğu bilinmektedir.
Osteoporoz bir kemik hastalığı olduğundan diyette kalsiyum, fosfor ve D vitaminin yeterli tüketimi oldukça önem taşımaktadır. Bunun için her yaş döneminde yeterli kalsiyum alımına özen gösterilmelidir. Altmış yaşına kadar kalsiyum emilimi yaşa bağımlı değildir.
Bu yaştan sonra kalsiyum emilimi azalır. Büyüme çağında yeterli düzeyde kalsiyum alımı ile kemik mineral yoğunluğu en üst düzeye çıkar ve bu durum kadınlarda menopoz sonrası kemik kaybını olumlu etkileyeceğinden çocuk ve gençlerin özellikle genç kızların kalsiyum alımına önem verilmelidir. Kalsiyum için en iyi kaynak süt ve türevleridir. Her yaş grubu için günlük iki su bardağı süt veya yoğurt alımı önerilmektedir. Diyetlerinde kalori ve doymuş yağ sınırlaması olanlar yağı azaltılmış süt, az yağlı peynir vb. tüketebilirler. Kalsiyum ihtiyacının diğer kısmı kuru baklagil, sert kabuklu ve taze meyveler, yeşil yapraklı sebzelerden sağlanmalıdır.