Bilgi
Kadınlar Erkeklerden Daha Üstün! Kadınların Biyolojik Üstünlüğü
Kadınlar… Kimi zaman arkadaş, kimi zaman eş, kimi zaman sevgili, kimi zaman kardeş ve en önemlisi anne.. Kadın nedir tanımı aslında oldukça uzundur, sayfalara sığmaz. Yeryüzünün en sabırlı türüdür. Kadınların hayatımızdaki rolleri azımsanmayacak kadar çoktur ve kadınlar olduğu sürece hayat anlam kazanır. Tabii bunu anlayabiliyorsanız ne mutlu yoksa çok yazık! Kadınların saymakla bitiremeyeceğimiz özellikleri var ama hakettiği değeri görüyorlar mı? elbette hayır!
Toplumun sağlam parçası ailenin temel yapısı, sevgi ve merhametin yegane simgesi, güvenin değişmeyen kaynağı eli öpülesi kadınlar. İlkel toplumlardan günümüze güya ‘modern’ dediğimiz toplumda bile hakettiği değeri bir türlü bulamayan bu varlıkların erkeklerden beklediği ve ihtiyaç duyduğu tek şey ‘sevgi’. Ama nerde… Öyle ki bu ülkede maalesef her üç kadından biri şiddet görüyor. Ne için? Yok yere. Cevabını bulmak zor. Kendilerini her zaman kadınlardan güçlü ve üstün gören ve her türlü şiddeti uygulayan erkekler bakalım bu yazıyı okuduktan sonra hala aynı düşüncede olacaklar mı?
Fiziki yapıları, narinlikleri kadınlara daha uzun süre yaşamalarına ve sağlıklı kalmalarına imkan sağlıyor erkekler ise kaslı, güçlü yapıları ile kadınlardan daha üstün olduklarına inanıyorlar. Peki kadınlar mı daha güçlü erkekler mi? bu sorunun cevabı her iki cinsiyete de sorulsa verilecek cevap erkekler olacaktır. Oysaki durum hiçte böyle değildir. Dış görünüş olarak güçsüz gibi görünse de kadınların erkeklerden daha üstün oldukları bilimsel bir gerçektir. Birkaç örnek vermek gerekirse; İzlanda’da 19.yüzyılda görülen kızamık salgınında kadınların erkelerden daha uzun yaşadığı görülmüştür. Kadın savaşçılarıyla meşhur olan Vikinglerde yaşanan açlık, hayatta kalma oranı bilim insanları tarafından incelenmiş kadınların daha başarılı olduğu gözlenmiştir. 18.yüzyılda İsveç’te yaşanan kıtlıkta da yeni doğan erkek bebeklerin kız bebeklerden daha az yaşadığı gözlenmiştir.
Neden durum böyle yani neden kadınlar biyolojik olarak daha ‘güçlü’? bu sorunun cevabına bakacak olursak;
En önemli faktörlerden birisi hormonlardır. Kadınların acılara ve ağrılara dayanmasını sağlayan östrojen hormonu bu üstünlüğün en önemli etkenlerinden birisidir. Bu hormonun antienflamatuvar (bir maddenin iltihap azaltıcı niteliği) özelliğinin olması sayesinde vücuttaki damar kanal sistemi koruma altına alınıyor.
Erkeklerin salgıladığı testesteron hormonu ise bağışıklık sistemine zarar veriyor birçok hastalık için risk teşkil ettiği biliniyor.
Bir diğer etken ise kromozomlardır. Kadınlar çift X kromozoma sahiptir ve bunlar birbirlerinin yedekleridir erkeklerde ise tek X kromozomu vardır. Erkekler bu durumda bir X kromozomu doğru çalışmadığında diğerinden faydalanma gibi bir şansları yoktur.
Kadınların doğum yapmak için 9 ay verdikleri mücadelenin de bağışıklık sistemini güçlendirdiği söyleniyor.
Anne karnında yaşama tutunma konusunda kadınlar öndedir ve erkeklerden daha fazla güç göstererek hayatta kalırlar.
En fazla ölümcül hastalığa yakalananlar erkeklerdir. Ayrıca kalp hastalıkları da çoğunlukla erkeklerde yaşanmaktadır. Bunun nedeni ise kadınların enfeksiyonlara karşı dayanıklı olmasını sağlayan globülin me denilen koruyucu proteine sahip olmalarıdır.
Erkekler kadınlara göre hayatlarının zor dönemlerinde kolayca pes ettikleri halde kadınların ise pes etmeyip mücadeleye devam etmeleri de nedenlerden biridir.
Ve erkeklere göre kadınların daha korunaklı vücut sistemleri vardır.
İşte böyle..
Kadınların erkeklerden üstünlüğü sadece biyolojiktir. Asıl olan kadın ve erkeğin her zaman eşit olduğu ve birbirlerini tamamladıklarıdır. Evet kadınlar her zaman güçlü varlıklardır. Ama erkeğin gücüne de ihtiyaç duyarlar. Çünkü onların gücü ile daha da güçlenirler her zorluğun üstesinden gelirler.
Özetle;
Bir kadın, erkeğin gölgesinde yaşamayacak kadar akıllı; ama o gölgede dinlenmeyi bilecek kadar güçlü olmalı. –William Golding–