Bilgi

IP (Internet Protokol) Nedir?

Tarih |

Internet ortamında  her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adresi vardır. Bir IP adresi , noktalarla ayrılır ve dört rakamdan oluşur. Bir bilgisayarın IP adresi var ise , Internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulabilir. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz. Ama bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan her bir IP adresine karşılık gelen alan adları verilmiştir. Hemen hemen her Internet Servis Sağlayıcılarda bulunan özel sunucu bilgisayarlarından oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi İP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. Internet ‘ te trafiğin işlemesi bu IP adresleriyle bağlantılıdır. Böylece hiçbir karışıklık olamaz. Bazı IP adresleri stabildir (static ip), yani IP adresleri hiç değişmez. Türk Telekom yakın bir dönemde isteyen ADSL kullanıcılarına stabil ip adresi hizmeti vermeye başlamıştıır.

IP adresi , İnternet Kontrol Protokolü ( İnternet Protokolü ) normallerini kullanan bir ağdaki cihazların birbirini tanımak, birbirleriyle contect kurmak ve data alışverişinde bulunmak için kullandıkları eşsiz bir numaradır . İnternet bağlantısı bulunan her cihazın bu cihaza tahsis edilen bir adresi olması gerekir. Bu adres ya da numara, iletilen bilginin doğru adrese gönderilmesini, ya da verinin doğru adresten alınmasını sağlar.

Bugün halen kullanılmakta ve test aşamasında olan iki tür İnternet Protokolü bulunmaktadıır:

IPv4 ve IPv6:

IPv4

Halen kullanılmakta olan standart ip adresi ve 32 bitten, başka bir deyişle sekiz bitlik 4 rakamdan oluşturulur. Bu sayılar , 0 ile 255 arasında değişiklik gösterir. IPv4 protokolündeki bir adres 1.0.0.0 ile 255.255.255.255 arasında herhangi bir numara olabilir. Bu protokol kullanılarak 4 milyardan daha fazla adres üretilebilmektedir.

IPv6

Ama intenet protokollerinin öbekler halinde tahsis edilmesi sebebiyle, birden fazla IP adres aralığı kullanılamamaktadır ve bu nedenle çoğalan ağ kullanıcısı sayısına bağlı olarak, daha fazla IP adresine ihtiyaç duyulmaktadır. IPv6 bu ihtiyaçtan doğmuştur. IPv4’ten farklı olarak IPv6 , 128 bit genişliğindedir, bu da 2128 tane, başka bir deyişle  3 x 1038 adet eşsiz adres demektir.

IP adresi bugün suçluların takibinden çevrimiçi satış ve de pazarlamaya kadar fazlaca çeşitli alanlarda yaygın olarak faydalanılan bir datadır. IP numarasına bakarak kullanıcının bulunduğu ülkeyi, şehri, enlem ve boylamı ve ISS’yi (İnternet Servis Sağlayıcısı) belirlemek mümkündür.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version