Bilgi

İnsan Vücudunda Kaç Tane Hücre Vardır?

Tarih |

Hücre, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikler gösterebilen en küçük birimidir. Genel olarak tüm hücreler temelde aynı yapıya sahiptirler. Fakat bulundukları dokuya ve dolayısıyla fonksiyonlara bağlı olarak bazı özelleşmeler gösterirler. Bitkisel ve hayvansal her organizma, bu temel yapı taşlarından –hücrelerden– oluşur. Hücrelerimiz yapılarına göre farklı organeller bulundurur. Hücreler prokaryot ve ökaryot olmak üzere iki çeşittir. Bakteriler, arkebakteriler ve mavi-yeşil algler gibi tek hücreli canlılar prokaryot sınıfına girerler. Dünyadaki canlıların birçoğu tek hücrelidir. Hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve protistler ise ökaryot sınıfına girerler. İnsan vücut hücresinden bahsedecek olursak yaklaşık 30–40 trilyon arası hücre bulunuyor. Vücudumuzdaki hücrelerin büyük bir çoğunluğu kırmızı kan hücreleridir (eritrosit). Vücudumuzun %80’inden fazlasını oluşturmasına rağmen, vücut kütlelerinin yaklaşık %4’ünü oluştururlar. Bunun nedeni, kırmızı kan hücrelerinin çapı ortalama 8 mikrometredir başka bir ifade ile çapı ortalama bir insan saçından 10 kat daha küçüktür.

Fakat vücudumuzdaki tek hücre insan hücreleri değildir. Vücudumuzda insan hücrelerinin sayısı kadar bakteri bulunur (yaklaşık 38 trilyon). İlginç olan şudur ki sayı bakımından çok büyük olmasına rağmen bakteriler insan hücrelerinden çok daha küçüktür ve 75 kg ağırlığındaki bir insanda 200 gram kadar bakteri hücresi bulunur. Toplamda 30–40 trilyon hücre vücudumuzda bulunmaktadır. Bu elbette, kaba bir yaklaşımdır. İnsan hücrelerini saymak son derece karmaşıktır. Tek bir hücrenin büyüklüğünü veya ağırlığını bulmak ve insan vücudunun hacmine dayalı bir tahminde bulunmak basit değildir. İnsan vücudundaki 200 farklı hücre tipinin her biri farklı bir ağırlık ve boyuta sahiptir. Vücutta, bazı hücreler daha yoğun olarak paketlenirken, diğerleri daha fazla yayılır. Hücreler sürekli ölüyor ve yenileri de eş zamanlı olarak üretiliyor (maalesef üretilemeyenler de var). Bunun üzerine, gerçek hücre sayısı yaş, boy, kilo, sağlık ve çevresel faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye değişir.

Yapılan son araştırmalara göre, insan vücudundaki bakteri hücrelerinin sayısının 38 trilyon olduğunu gösteriyor. Bu, vücuttaki tahmini 30-40 trilyon insan hücresine çok daha yakın olduğunu ortaya koyuyor. Yani, herhangi bir zamanda vücudunuzdaki insan hücrelerine göre daha fazla bakteri hücresi olsa da, fark daha önce düşünüldüğü kadar büyük değildir. Fakat yine de vücudumuzu yarı yarıya bakterilerle paylaştığımız gerçeği yadsınamaz.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version