Bilgi
Immobilizer Nedir?
Immobilizer, araçların çalınma ihtimallerine karşı otomobil firmalarının güvenlik esasına dayalı olarak aldıkları bir önlem çeşididir. Araba hırsızlığına en güvenli çözümlerden biri olan immobilizer sistemi, mantıken düz kontak sisteminin tamamen devre dışı bırakılması esasına dayandırılmaktadır. Genel olarak bu sistem arabaların anahtar sistemleriyle birleştirilerek kullanılsa da bazı otomobil firmaları yöntemleri değiştirerek farklı teknikler üzerinden araçlara immobilizer sistemlerini kurmaktadırlar. Bu sistemin beyin yapısı, kontak anahtarı ve aracın motor sistemine yerleştirilmiş olan parçaların birbirleriyle eşleşmesi üzerine oturtulmuştur. Az önce bahsettiğimiz farklı yöntemler deneyen araç firmalarında, bu sistemi kontak anahtarı üzerinden devreye sokmak yerine şifre girilmesi gerektiren bir klavye sistemi araca yerleştirilmektedir. Araçtaki klavyeden şifreyi girip aktifleştirdikten sonra yine şifrenin girilmesiyle immobilizer sistemin aktive işlemi sonlandırılmaktadır. Dahası immobilizer sisteminin ana mantığının kurulumu da aracın farklı noktalarına yapılabilmektedir. Bundan kasıt, bazı araçlarda immobilizer sistemi aktive edildiğinde gazlama sistemi devre dışı kalırken diğer bir markada aktifleştirilen immobilizer sistemi aracın ateşleme sistemlerini kilitleyebilmektedir. Bu sistemin ortaya çıkmasından itibaren seneler içerisinde ciddi anlamda araba hırsızlık oranlarında düşüşler meydana gelmiştir. Tabi ki tüm araç hırsızlıklarını engelleme gibi bir durum söz konusu değildir ancak en azından çok büyük bir caydırıcı niteliğe sahiptir.
Immobilizer’ın tarihçesi
Immobilizer sisteminin ilk ortaya çıkış süreci 1944 yılına dayandırılmaktadır. 1944 yılında tamamen araç güvenliği hususunda geliştirilen immobilizer sistemi Frank Marugg isimli bir kişi tarafından keşfedilmiştir. Frank Marugg, 1958 yılında bu keşfin bizzat patentini de alan isimdir. Daha sonrasında yıllar geçtikçe aslında çok gerekli bir sistem olması iyice anlaşılmaya başlandığında ilk kez 1997 yılında İngiltere’de devlet yetkisiyle tüm arabalarda yer alması zorunlu hale getirilmiştir. Zaman geçtikçe diğer ülkeler de aynı zorunluluk standardı devam etmiş ve çoğu ülke immobilizer uygulamasını araçlarında kullanmıştır. Son olarak günümüzde ise hemen hemen her yeni model araçta immobilizer sistemi bulunmaktadır.
İmmobilizer Güvenli mi?
Her sistemde olabileceği gibi, immobilizer sisteminde de bir takım aksaklıklar ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, bazı immobilizer kurulumları motorda ulaşılamayacak alt kısımlara değil de kaput açıldığında çok kolay ulaşılabilecek kenar kısımlara monte edilmektedir. Bu monte sonrasında eğer işini iyi bilen bir hırsız sizin arabanızı çalmak isterse, direk kaputu açtıktan sonra immobilizer sisteminizi bulup 5-10 dakika içerisinde sistemi tamamen devre dışı bırakabilmektedir. Sonrasında da arabayı istediği gibi düz kontak şekilde çalıştırıp arabayı alıp götürebilmektedir. Bu yüzden firmaların bu sistemi kurarlarken mutlaka immobilizer parçasını mümkün olduğunca ulaşılamayacak bir yere koymaya özen göstermeleri gerekmektedir.