Bilgi
İçerik Hırsızlığı Nedir? Nasıl Engellenir?
Hırsızlık nedir? Diye TDK’ya sorduğumuzda “Çalma, Arakçılık” anlamına gelirken Wikipedia’ya göre ise “Hırsızlık, yazılı kanunlar ya da toplumsal meşruiyet düzeyinde mülkiyeti kendine ait olmayan bir taşınır malı, izinsizce alıkoyma, kullanma, nesneden menfaat temin etme işidir” anlamına gelmektedir.
Ancak günümüzde internet kullanımının hızla artması ile beraber hırsızlık kategorisinde değerlendirilebilecek İçerik Hırsızlığı adında bir terim daha ortaya çıkmaya başladı. Bir kişi mülkiyet hakkı kendisinde olmayan veya mülkiyet hakkı belirsiz olan bir yazılı veya görsel materyali kendisine aitmiş gibi herhangi bir web platformunda paylaşması olayına içerik hırsızlığı deniliyor.
Saatlerce üzerinde düşünerek, emek vererek hazırladığınız bir çalışmanın bir başkası tarafından izin alınmaksızın veya kaynak gösterilmeden paylaşılması elbette sizi rahatsız edecektir. Bununla ilgili önlemler ise oldukça sınır sayıda olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Eğer web sitesiniz yeni ise ve içerikleriniz tamamen orijinal olsa bile Google pagerank değeri yüksek veya domain yaşı ilerde olan bir web sitesinin sizden copy/paste yaparak aldığı içerik Google sıralamasında en önde çıkacaktır. Hatta ve hatta bu durumda bile google’nin sizi spam durumuna düşürmesine neden olabilecektir.
Gerçekten olabildiğince can sıkıcı bir durum. Mesela bana ait olan ve %100 orijinal olan buradaki makelemi Google pagerank değeri yüksek olan siteler paylaşmaya başladığı anda Google sayfalarında bu yazım artık neredeyse çıkmamaya başladı. Durum aynen bu…
Ancak Google dediğimiz şey algoritması olabildiğince yüksek ve insan beynine yakın hesaplamalar yapabilen bir yapay zeka. Kimin en yaptığını ne yapmaya çalıştığını emin olun sizden daha iyi biliyor. Kimlerin yazı çaldığını, nasıl veya nerden yazı arakladığını bulabilecek kadar zeki.
Bu nedenle alabileceğiniz küçük önlemler dışında yazılarınızı uyardığınız halde kopyalayanları çok önemsemeyin ve orijinal içerikleri ara ara üretmeye güncel olmaya özen gösterin. Bunun meyvesini zamanla alacaksınız.
Birde şöyle bir şey var. İçeriklerinizi belirli zamanlara yayarak ara ara girin ve standart olun. Yani zooloji ile ilgili bir içerik ürettikten sonra tutup Hindistanda dini ritüel peşinde koşan bir esnafın hayatını yazmayın. İlgili, ulaşılabilir, bağlantılı, kategorize edilmiş, nesnel, günlük konuşma diline yakın, resmi olmayan, anlaşılır ve bildiğiniz bir alanda yazın.
Şimdi çok uzatmadan içerik hırsızlarına karşı korunma yöntemlerini açıklamaya çalışalım.
- Google Search Console ile yazılarınızı mümkünse dizine ekleyin.
- Telif hakkına sahipseniz buradan şikayette bulunun.
- Biraz paranız varsa DMCA’dan sitenizden bir şeyler çalan içerik hırsızlarının google’den çıkmasını engelleyin.
- İçeirklerinizde muhakkak sitenizle ilgili anahtar kelimeler bırakın. Mesela tech-worm.com gibi.
- Sağ- Klik engeli koyun.
- See More veya Devamı Oku eklentisi kullanın.
- Yasal uyarı kısmında kanunu temsilcilerinizi ve yaptırımlarınızı belirtin.
- Sitenizden izinsiz içerikleri alanları uyarın.
- Sosyal Medya hesapları ile bağlantılı yazılar yazın. Ve otomatik olarak paylaşılmasını sağlayın.
- Özgün olun, sabredin.