Bilgi
Harddisk Nedir?
Hard diskler ilk üretildiğinde sadece bilgisayarlarda kullanılabilecek boyutlardaydı. Sonradan geliştirilerek cep telefonları, sayısal fotoğraf makinelerine sığacak boyuta getirildiler. Ama hala yoğun olarak bilgisayarlarda kullanılıyor. Sabit disk adıyla da bilinir. Sabit disk bilgisayarın veri depolama yeridir. Bu yüzden önemli bir donanım parçasıdır. Kısaca HDD adıyla bilinir. Bu parça bilgisayar kapandığında ya da elektrik gittiğinde bilgilerin (ses, resim, video vb.) korunmasını sağlar. Bu bilgiler bilgisayar ya da elektronik alet kapandığında manyetik bir disk üzerine yazılarak kayıt altına alınmış olurlar. Bilgilerin yazımı cam ya da metalden yapılmış diskler üzerine gerçekleşir. Bu işlem mıknatıslanma yoluyla yapılır. Bu da bilgilerin elle yani isteyerek silinmediği sürece kaybolmasını engeller. Hard disk üzerinde hareketli parçalar içeren elektronik bir kısım vardır. Bu parçalar toz kapmaması için havasız özel bir bölmede yer alır. Bilgiler ise diskler üzerine yazılır. Bu disklerin yapımı önemlidir. Bazı firmalar ısıya dirençli diskler yapmak için çeşitli malzemeler kullanır.
Bazı sabit sürücüler bilgisayara takılı kalmaktadır. Bu harddiskler elektrik tasarrufunu sağlamaya yardımcı olur. Bir sabit sürücünün ne kadar bilgi saklayabileceği MB (megabayt) ,GB (gigabayt) ,TB (terabayt) ile ifade edilir. Günümüz sabit sürücülerini bilgi saklayabilme kapasitesi 500GB-2TB arasında değişmektedir. Sabit diskler elektromanyetik bir yapıya sahiptir. Bu yapıya sahip olmaları sabit disklerin RAM den yavaş olmalarına neden olur. Bilgisayarlarda ek olarak bir bellek daha kullanılır. Bu bellek sabit diskin gerektiği zamanlarda RAM i tamamlamasında yardımcı olur. Hard diskler bozulduğunda oluşan zarar diğer donanım parçalarına göre fazla olur. Çünkü hard disk içindeki bilgilerde kaybolur. 3 çeşit sabit disk bulunur. Bunlar HDD (hard disk driver), SSD (solid state driver),HHD (hybrid hard driver) dır. Günümüzde hard disk üreticisi olarak samsung, maxtor, western digital ve seagate sayılabilir.
Bilgisayarda birden fazla hard disk bulunabilir. Ya da bir sabit disk iki parçaya ayrılabilir. Sabit disklerden ilki C sürücüsü diye adlandırılır. Sonradan eklenen ya da ikiye ayrılan hard diskler D, E, F, G… sürücüsü olarak adlandırılır.