Bilişim Teknolojileri
Hangi bilgisayarı almalıyım? Bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Bir çok kişi bir bilgisayar satın almak istediğinde herhangi bir teknoloji mağazasına girip manavdan domates alır gibi satış görevlisine bana “şu fiyata bir bilgisayar önerirmisin” diyor. Tabi işi mağazadaki herhangi bir ürünü satmak olan bu görevli o anda ayağına gelen kişinin talebini geri çevirmez ve dört dalda nobel almış bir bilim adamı edasıyla kafasında planladığı ürünü karşısındaki kişiye satar. Genellikle bilgisayar konusunda az biraz bilgisi olan bir kişi yüksek performanslı zannederek aldığı “i7 İşlemci, 4 GB RAM, 2 GB Ekran Kart, 1 TB Harddisk” özelliğinde ki bilgisayarı alıp evde kullanmaya başladığında bilgisayarın donmaya başladığını, ısındığını, oyunlarda kilitlendiğini veya aşırı ses çıkardığını fark eder ancak iş işten geçmiştir.
Uzun yıllardan beri bilişim teknolojileri ile ilgili sahada aktif çalışan biri olarak şunu söyleyebilirim ki bilinçsizce ve planlanmadan alınan bir laptop’un kimseye hiçbir faydası yoktur. Özellikle teknoloji mağazalarında büyük puntolu harflerle tabela üzerinde yazan ucuz fiyatlı “i7 İşlemci, 4 GB RAM, 2 GB Ekran Kart, 1 TB Harddisk” bilgisayarlardan kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Bakın kampanyalı ürünler demiyorum! Ucuz ve yüksek özellikli bilgisayarlardan bahsediyorum!
“Ucuz etin yahnisi olmaz!”
Tezgahlardan gördüğünüz o yüksek performanslı gibi görünen ucuz laptoplar/bilgisayarlar aslında sürümden kazanma stratejisinden başka bir şey değildir. Bu tarz ürünlerin genellikle kullanım süresi 1-2 bilemediniz maximum 3 yıldır. Elektronik cihazlar çabuk bozulma eğiliminde olduklarından ne olduğunu bilmediğiniz bir markadan aldığınız bilgisayar arızalı çıktığında size satış sonrası teknik destek sağlamayacak veya garanti kapsamında değerlendirmeyeceklerdir.
Bir bilgisayarda satın aldığınızda bir i7 işlemcinin bir i5 işlemciden üstün olacağı düşünülür. Ancak durum sanıldığı gibi böyle değildir. Bir işlemcinin hangi nesil olduğu, işlemcinin numarası, işlemcinin tipi ve özellikleri gibi bir çok faktör düşünüldüğünde her zaman i7 işlemcinin i5 işlemciden üstün olmadığı ortaya çıkar. Aynı zamanda durum ekran kartları içinde geçerlidir. Bir 2 GB Ekran Kartı ilk başta 1 GB Ekran Kartından yüksek olduğu varsayılsa da aslında durum her zaman böyle değildir. Aynı şey eş gibi görünen RAM’ler içinde geçerlidir.
Bilgisayar almak için kısıtlı veya gayet makul düzeyde bir bütçeniz olabilir. Ancak dikkat etmeniz gereken bazı temel unsurlar olduğunu unutmayın. Çok pahalı bir fiyata çok iyi bir bilgisayar alınamayacağı gibi çok düşük bir fiyata çok kötü bir bilgisayarda alınmayabilir.
Burada planlamanız gereken ilk şey bütçenizi net olarak belirlemek! Yani “ben şu fiyata laptop/notebook/bilgisayar almak istiyorum” demek. Ardından alacağınız bilgisayar ile ne yapacağınız, ne yapmak istediğinizi bir yere yazmak. Oyun mu? İş mi? Çocuklar için ödev mi? Mühendislik okuyan bir öğrenci için mi? Sunum yapan bir üniversite öğrencisine mi? Film, Müzik veya Video izlemek mi? İnternette sörf yapmak mı? Bu tüm kriterleri kesinlikle belirlemelisiniz.
Bu belirtilenler eğer tamam ise en uygun olan bilgisayarı almak almak için yapacağınız şey acele etmeden küçük bir araştırma yapmak. Bunun için en doğru olan yol bilen bir arkadaşınıza danışmak, google’den araştırmak veya bir teknoloji mağazasına gidip sadece fikir almak. Şahsen ben bile bir laptop almadan önce çevremden küçük bir araştırma yapmadan asla bir bilgisayar almam. Ardından belirlediğiniz bilgisayarları karşılaştırmak. Yani almayı plandığınız bilgisayarlar sayısını asgari düzeyde (4-5 tane) tutup birbiri ile performans, görünüm, kullanılabilirlik yönden karşılaştırmak. Bir bilgisayarda en belirleyici unsur İşlemci, RAM ve Ekran Kartı‘dır. Bunlar bilgisayarın ana donanım birimleridir ve bilgisayarın performansını belirleyen birimlerdirr ve bu donanım birimlerini karşılaştırmak en doğru olan yoldur. Hatta birden fazla mağazayı gezip kampanyalı ürünlerden diğer ürünlere kadar tam özelliklerini alıp kıyaslamanız size bilgisayar hakkında daha fazla bilgi edinmenizi sağlayacaktır. Eğer bilgisayardan anlayan bir arkadaşınız varsa (size 1-2 dk sını ayırıp ) almak istediğiniz bilgisayarların listesini kendisine verip hangisinin iyi olduğunu söyleyemesini isteyebilirsiniz. Bunun için bilgisayarın tam özellikleri ve fiyatı olması yeterlidir.
Diğer önemli olay ise Markadır. Bir bilgisayar markası aslında her zaman o bilgisayarın nasıl olabileceği konusunda tahmini bir bilgi verebilir. Özellikle satış sonrasında çıkan herhangi bir problemde size destek sağlayacak marka her zaman bilinen ve tercih edilen bir marka olacaktır. Özellikle Asus, Toshiba, Sony, Apple, Dell, Lenovo, HP gibi markalar her zaman kalitelidir.
İsterseniz lafı çok uzatmadan yapılmış küçük bir araştırma hakkında bilgi vereyim. SquareTrade adlı sigorta şirketi en popüler laptoplar arasında hangisinin daha az bozulduğunu belirlemek için bir dizi araştırma yapmış. Araştırmada Acer, Apple, Dell, Asus, Gateway, HP, Lenovo, Sony ve Toshiba markalarından toplam 30000 adet laptop bilgisayar arasında hangisinin daha az bozulduğunu belirlemeye çalışılmış. Ayrıca diğer bir olay ise yapılan araştırmada her markadan en az 1000 ürün kullanılmasına dikkat edilmiş.
Yapılan araştırma sonucuna göre üç yıl içerisinde Asus çabuk bozulma konusunda en az problem çıkaran laptop özelliğine sahip. Hemen ardından Toshiba, Sony, Apple ve Dell ürünleri bulunuyor. Yine araştırma sonucunda göre HP, Acer ve Gateway üç yıl içerisinde ortalama %24’lük bir bozulma gösteriyor.
Sonuç: Marka olan bilgisayarları tercih edin. Asus, Toshiba, Sony, Apple, Dell ve HP gibi ürünler her zaman en iyilerdir. Bilgisayar aldığınızda karşılaştırın. Kullanan veya bilenlerden teknik destek alın. Acele etmeyin. Performansı yüksek görünüyor diye hemen atlayıp almayın. İş veya Ofis için alacaksanız HP-Lenovo tercih edin Oyun serisi içinse ekran kartı özelliği yüksek Asus-Sony veya Dell gibi markalar tercih edin. Eğer oyun (GTA 5, League of Legends, Battle v.s gibi) veya grafik programları (Autocad, Photoshop, İllustrator) ile uğraşan biri iseniz keslinlike ekran kartı belleği yüksek en az 128 Bitlik olanlardan tercih edin. 64 Bit olanlar işinize çok yaramayacaktır.
Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Biraz uzun oldu ama :))
eren
10 Mayıs 2016 at 18:35
Hocam ben notebook alacağım. . hp 15af110ntp0e94ea metal silver notebook alsam iyi olurmu
Cüneyt Çağala
11 Mayıs 2016 at 18:47
Merhaba Eren; Laptop için tam olarak ayırdığın bütçe nedir bilmiyorum. Ancak HP 15-AF110NT P0E94EA 1.300 TL Civarında. Bana göre üzerine çok-az bir miktar daha ekleyip daha yüksek performanslı bir şey alabilirsin. Alternatif olarak sana tavsiyem üç-beş tl biraz daha arttırıp güzel bir laptop almak. Alacağın laptop kötü bir laptop değil. Hakkını verece bir laptop. Ancak bu laptop ile standart kullanıcı işlemleri yapabilirsiniz. Belki 100-200 TL daha ekleyip aşağıda önerdiğim laptoplara bakabilirsin.
1- Tıkla
Asus X Series X554LJ-XO1139D Notebook
İşlemci : Intel® i3-4005U™ (1.7GHz, 3 MB önbellek, 2 çekirdekli)
Ram : 4 GB DDR3 1600 Mhz Ram (Max 12 Gb)
Sabit Disk : 500 GB SATA (5400 Rpm) HDD
İşletim Sistemi : FreeDos (windows işletim sistemi yoktur)
Ekran Karti : NVIDIA® GeForce® 920M (N16V-GM-S) DDR3 2GB
2- Tıkla
Lenovo Ideapad Z5075 80KC00BVUS Notebook
İşlemci : AMD A10-7300 Quad-Core 1,9-3.2GHz 4MB Cache
Ram : 8 GB DDR3 1600 Mhz. (Max. 16 GB)
Sabit Disk : 1 TB HDD + 8 GB SSD
İşletim Sistemi : Windows 10
Ekran Karti : AMD Radeon R6 M255DX 576 @ 855 / 514 MHz
3- Tıkla
Dell Inspiron I17-5758I3504P 17 inch Notebook
İşlemci : Intel® Core™ i3-4005U 1,70 GHz 3 MB Ön Bellek
Ram : 4GB DDR3 1600 Mhz. (Max. 16 GB)
Sabit Disk : 500 GB SATA (5400 Rpm) HDD
İşletim Sistemi : Windows 8.1 Pro
Ekran Karti : Intel HD Graphics 4000
Can
10 Ağustos 2019 at 13:08
Ya bende kendime güzel bir bilgisayar almak istiyorum masaüstü oyun bilgisayarı ama tam bir donanım cahiliyim internette araştırmaya çalıştım hiç birşey anlamadım anlayamıyorum 2 tane arkadaşım var 2 side benim gibi donanımlardan anlamıyor napıcam yaa 7.000tl kadar bütcem var nerden yardım alabilirim