Bilgi
Gutenberg Projesi Nedir?
Gutenberg Projesi (Project Gutenberg), kültürel değer taşıyan eserleri dijital ortama aktarmak, arşivlemek ve dağıtmak amacıyla gönüllüler tarafından yürütülen bir çalışmadır.
1971 yılında Michael S. Hart tarafından kurulan Gutenberg Projesi (PG), dünyanın en eski dijital kütüphanesi olarak kabul edilmektedir. Toplanan eserlerin büyük çoğunluğu kamu malı olan kitaplardan oluşur. Proje, bu kitapların olabildiğince ücretsiz ve kalıcı bir biçimde, herhangi bir bilgisayarda kullanılabilen açık formatlarda dağıtılmalarını sağlar.
23 Mart 2018 itibariyle, Project Gutenberg, ücretsiz e-Kitap koleksiyonunda 56.750 belgeye ulaşmıştır. Project Gutenberg’de belgeler düz metin olarak kullanılabilir, ancak mümkün olan yerlerde HTML , PDF , EPUB , MOBI ve Plucker gibi diğer formatlar dahil edilmektedir . Yayınların neredeyse birçoğu İngilizcedir, ancak İngilizce olmayan birçok eser de mevcuttur. Bölgesel ve dile özgü çalışmalar dahil olmak üzere ek içerik sağlayan çoklu bağlı projeleri bulunuyor. Gutenberg Projesi , taranan metinlerin okunması için İnternet tabanlı bir topluluk olan Distributed Proofreaders ile de yakından bağlantılıdır .
2004 Yılında Michael Hart yaptığı bir açıklamada şunları söyledi: “Gutenberg Projesi’nin misyonu oldukça basit, e-kitapların oluşturulmasını ve dağıtımını teşvik etmek. Hedefi, tüm dünya için mümkün olduğu kadar çok dilde ve çok sayıda e-kitap sunmak” diye açıklamıştır.